Afbeelding
Joke van der Heide

Voorstraat 14 en 16 krijgen tijdelijk wonen akkoord: ‘Leegstand niet gewenst’

6 september 2021 om 16:41 Politiek

WOUDENBERG In de zaak van de tijdelijke vergunningverlening voor omzetting van winkel naar wonen op de Voorstraat 14 en 16, heeft het college van B en W besloten het advies van de gemeentelijke onafhankelijke bezwarencommissie op onderdelen over te nemen. Het college heeft besloten om de geldigheid van beide tijdelijke vergunningen aan te passen van 10 naar 5 jaar.

Het college laat weten dat dit besluit op basis van het bezwaar van de DES genomen is vanwege het advies van de gemeentelijke onafhankelijke bezwarencommissie, de reactie van de vergunninghouders, de stand van zaken rond de Visie op de Retail en een heroverweging van het totale dossier. 

In die heroverweging vindt het college het niet terecht of noodzakelijk om de vergunningen te weigeren. Bij de vergunningverlening is echter uitgegaan van de standaardtermijn van de kruimelregeling van 10 jaar. De gemeentelijke onafhankelijke bezwarencommissie heeft het college er op gewezen dat dit nader onderzocht had moeten worden. In de heroverweging heeft het college dit advies meegenomen.

Het college legt uit dat de basis van het besluit was en is dat nog meer leegstand in het centrum niet gewenst is. Daarbij is het college er van uit gegaan dat met de Visie op de Retail het leegstandsprobleem niet direct zal worden opgelost. Uitvoering geven aan de visie en het plan van aanpak kost volgens het college tijd en vraagt actie van de ondernemers en de eigenaren. Bij het nemen van de beslissing op het bezwaar is duidelijk dat de visie zeker dit jaar opgeleverd kan worden. Die zekerheid was er volgens het college eerder niet. ,,Daarmee is de kans groot dat binnen afzienbare tijd duidelijker is wat de gewenste richting wordt. Door de termijn aan te passen naar 5 jaar hebben de eigenaren de tijd om de plannen van de panden en gebieden uit te werken en in de tussentijd de panden een invulling te geven”, concludeert het college. Het college benadrukt dat de commissie heeft aangegeven dat het college gerechtigd was om tot haar besluit te komen. ,,Alleen op onderdelen geeft de gemeentelijke onafhankelijke bezwarencommissie aan dat de motivering van het college niet helder is. Dit is ook waarvoor deze commissie bestaat en als de motivering of onderbouwing van een besluit niet voldoende duidelijk is dan moet dat aangepast worden. Het college heeft kennis genomen van het advies en op basis daarvan een nieuw besluit genomen”, laat het college weten.

Wethouder Anita Vlam is van mening dat er na de heroverweging van de tijdelijke vergunningstermijn sprake is van besluiten die juridisch correct zijn en die rekening houden met alle belangen die in dit dossier een rol spelen.

Met de aanpassing van het termijn van de vergunningen is een deel van het bezwaar van de DES gehonoreerd. Daarnaast is een deel niet overgenomen, zoals de stelling van de DES dat een onjuiste procedure is gevolgd. In het kader van het niet totaal overnemen van het advies geeft de gemeente ook aan dat de commissie op onderdelen het advies baseert op een onjuiste weergave van de chronologie.