Kinderen komen op speelse wijze in aanraking komen met de natuur.
Kinderen komen op speelse wijze in aanraking komen met de natuur. Janneke Hek

'Leuk om in de natuur te werken'

24 augustus 2021 om 08:36

Enthousiasme bij vrijwilliger en kind over Leughtenpad

Bart van Rijswijk

SCHERPENZEEL Het Leugthenpad verzorgt sinds 2 juni voor kinderen uit de omgeving een educatieve ontdekkingstocht, waarbij zij op speelse wijze in aanraking komen met de natuur die de Gelderse Vallei te bieden heeft. Een succes dat vrijwilliger en initiatiefnemer Ria van de Bor niet meet in het aantal boekjes dat ze verkoopt, maar in het enthousiasme van de kinderen die er uren kunnen ronddolen. ,,Als een kind zegt: ‘Is het nu al afgelopen?’, dáár doe je het voor.”


BLOTEVOETENPAD Het natuurgebied bevindt zich op de kruising tussen Barneveld, Renswoude en Scherpenzeel. ,,Toen wij begonnen nog echt een oerwoud, maar wij zagen daar meteen veel mogelijkheden in”, vertelt Ria, verwijzend naar haar ervaring met het opzetten van soortgelijke projecten. Intussen is van het ‘oerwoud’ weinig meer over en heeft het braakliggende terrein veelal plaatsgemaakt voor tal van activiteiten, zoals het blotevoetenpad. 

Hoewel de ruwe natuur nooit ver weg is, als je tenminste een blik werpt op de nabijgelegen houtwal, waar als je geluk hebt een hert je beloont met zijn aanwezigheid. ,,Maar dan heb je wel een verrekijker nodig”, voegt Ria er vlot aan toe. ,,De route gaat namelijk niet over de houtwallen, zodat de natuur niet te veel gestoord wordt.” Haar aanstekelijke enthousiasme is zowel hoorbaar over de telefoon als zichtbaar op camera. 


UITLICHTEN Bovendien is te merken dat ze een liefhebster is, van zowel het enthousiasmeren van kinderen als van de omgeving. ,,Het weggetje waar het recreatiepark aan ligt, heet de Leught. Toen wij aan het brainstormen waren over een naam voor het park, kwam ik er al Google-lend achter wat het woord betekent. Ik vermoedde oudhollands, maar het bleek Duits te zijn, namelijk het woord ‘leuchten’, wat uitlichten betekent. Nou, dat vind ik een mooie naam voor een educatief speelbos, omdat ons bos juist de natuur wil uitlichten”. Later wijst ze ook op de overvloed aan lichtinval, die de naam extra onderstreept.


Dit alles wordt mogelijk gemaakt door een gemotiveerd, divers team, waarbij ieder zijn steentje bijdraagt, vertelt Ria. Van marketing tot de dagelijkse werkzaamheden; iedere dag spant zich in om kinderen te voorzien van rondleidingen in een goed onderhouden park. Een succes dat er zelfs toe heeft geleid dat gekeken wordt naar andere leeftijdsgroepen, die met een escaperoom ook betrokken worden bij Het Leughtenpad. 

,,Eigenlijk wordt het dagelijks onderhoud grotendeels gedaan door de medewerkers van de camping. Wat wij voornamelijk doen - naast het ontwikkelen van nieuwe activiteiten - is het verzorgen van de buitenlessen, die begeleid worden door Rob, Angela, Henny en mij.” Daarnaast biedt het pad ook boekjes waarmee je individueel erop uit kan gaan. ,,Maar we kunnen altijd nog vrijwilligers gebruiken en hierbij is kennis absoluut geen vereiste”, verzekert ze: ,,Als je ‘t maar leuk vindt om in de natuur met kinderen te werken.”