Afbeelding
ANP

Fietsen naar school: [nog altijd even veilig?

23 augustus 2021 om 11:56

WOUDENBERG - De scholen zijn weer begonnen en veel kinderen stappen weer dagelijks op de fiets. Met de drukte op de weg en de dalende fietsvaardigheid van kinderen is dat uitkijken geblazen. 

“Ook dit jaar vragen we met onze banners weer aandacht voor de fietsende kinderen in het verkeer”, zegt woordvoerder Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland (VVN). ,,Vooral in de eerste weken van het nieuwe schooljaar zijn er op weg naar school meer confrontaties tussen fietsende kinderen en automobilisten. Er is dan meer drukte op de weg. Ook moeten kinderen die naar de brugklas gaan vaak wennen aan de nieuwe en langere route naar school.”

Jong fietservaring opdoen

Vanwege de gevaren in het verkeer brengen ouders hun kind dan vaak ook het liefst met de auto naar school, laat Stomphorst weten. ,,Ouders brengen hun kinderen maar even snel met de auto, voor het gemak en om zeker te zijn dat ze veilig overkomen. Maar door de auto’s in de schoolzones ontstaat juist extra verkeersonveiligheid.”
Bovendien wordt volgens de woordvoerder van VVN ook de nodige praktijkervaring in het verkeer opgedaan als kinderen met hun ouders naar school fietsen. ,,Kinderen leren verkeersdeelname niet vanaf de achterbank. Door vroeg met je kinderen te gaan fietsen, leren ze op een natuurlijke manier omgaan met het verkeer. Ook goed voor de veiligheid als ze later zelfstandig met een langere route naar de middelbare school gaan fietsen."

De gemiddelde afstand tot de dichtstbijzijnde middelbare school in Nederland is zo’n 2,4 kilometer. Basisscholen liggen doorgaans dichter bij huis, namelijk gemiddeld op 0,7 kilometer afstand. In Woudenberg ligt de dichtstbijzijnde basisschool gemiddeld op 0,7 kilometer afstand van huis en de dichtstbijzijnde middelbare school op 6,3 kilometer. 

Afgenomen fietsvaardigheid

Kinderen leren verkeersdeelname niet vanaf de achterbank

,,Jaarlijks raken 700 kinderen onder de 14 jaar ernstig gewond bij een fietsongeluk”, zegt Annelies Tichelaar van de ANWB. “Het is door onder meer de e-bikes drukker geworden op het fietspad. Dat is lang niet altijd overzichtelijk voor kinderen.” Uit onderzoek van de ANWB (2021) blijkt dat ongeveer de helft van de leraren en weggebruikers vindt dat de fietsveiligheid van kinderen ook is afgenomen als gevolg van de dalende fietsvaardigheid. ,,De fietsvaardigheid van kinderen is de laatste jaren aanzienlijk afgenomen. Sommige kinderen hebben geeneens een fiets meer”, aldus Tichelaar.

Volgens Stomphorst is het vooral in grote steden te merken dat kinderen minder fietsen. ,,Kinderen worden daar met de auto naar school gebracht, gaan lopen of hebben de fietscultuur niet met de paplepel ingegoten gekregen. Leraren besluiten soms dan ook om niet deel te nemen aan het verkeersexamen met de klas, omdat kinderen geen fiets hebben of niet goed genoeg kunnen fietsen.”

Fietscoach Michel van Dijke besloot iets aan de dalende fietsvaardigheid van kinderen te willen doen. Hij coacht wedstrijdfietsers op de wielerbaan in Geleen, maar geeft sinds drie jaar ook fietsvaardigheidslessen aan kinderen. ,,Het viel mij op dat steeds minder kinderen in de woonwijk aan het fietsen waren en dat de fietsvaardigheid beneden peil raakte. Toen ben ik ook de fietsvaardigheidslessen voor kinderen gaan organiseren. We oefenen samen met bijvoorbeeld bochtjes maken en het letten op andere weggebruikers.”

Vooral het zelfvertrouwen dat kinderen door de fietslessen krijgen, doet Van Dijke goed. ,,Door het oefenen krijgen ze meer zelfvertrouwen op de fiets. En niet onbelangrijk: goed leren fietsen geeft kinderen ook veel vrijheid. Zo kunnen ze lekker naar vriendjes en de sportclub fietsen."

Afbeelding