Het duurzaamheidsdebat in 2018.
Het duurzaamheidsdebat in 2018. Joke van der Heide

'Toekomst gaat iedereen aan'

23 augustus 2021 om 09:15

Woudenberg in debat over 'wereld van morgen'

WOUDENBERG Het Cultuurhuis Woudenberg, Stichting Duurzaam Woudenberg en de gemeenten houden van 4 tot en met 9 oktober de WAUW!dagen. Dagen waarin we stil staan bij: De wereld van morgen begint bij jou.


Met de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 is het weer tijd voor een duurzaamheidsdebat, net als in 2018. Maar niet alleen met de politiek. Heel Woudenberg debatteert op 6 oktober aan de hand van actuele en prikkelende stellingen over duurzaamheid. 


STEM LATEN HOREN Iedereen is welkom, ondernemer, politicus, bestuurder, belangenbehartiger en bewoner van Woudenberg.

Hoe de avond er precies uit zal komen te zien en of er van digitale middelen gebruik gemaakt moet worden, is geheel afhankelijk van de stand van zaken ten aanzien van corona op dat moment.

Omdat duurzaamheid iedereen aangaat, wil Stichting Duurzaam Woudenberg tijdens het debat een breed geluid laten horen en vindt de Stichting het belangrijk om daarbij vanuit verschillende disciplines betrokkenen uit te nodigen om in gesprek met elkaar te gaan.

Ondernemers en fractieleden worden uitgenodigd, maar de Stichting hoopt dat iedereen in Woudenberg zich aangesproken voelt om haar of zijn stem te laten horen.


WEZENLIJK Het debat vindt plaats in het Cultuurhuis en zal de vorm krijgen van een Lagerhuis-debat. Elske van de Fliert van Stichting Duurzaam Woudenberg leidt de avond en zorgt dat onderwerpen als de Regionale Energiestrategie, de ambitie op het gebied van duurzaamheid, voorzieningen als fietsinfrastructuur en openbaar vervoer, maatschappelijk verantwoord ondernemen en eerlijke handel aan de orde komen.

Tijdens het debat van 2018 waren alle partijen het erover eens: duurzaamheid was een wezenlijk onderdeel van het verkiezingsprogramma en moest dus ook concreet vorm krijgen in de komende vier jaar. Wat is daarvan terecht gekomen en wat wordt ons de komende vier jaar beloofd?

Wordt het dit keer zaak om te debatteren over de manier waarop de drukte op de N224 en het standpunt van de provincie dat deze weg vooral beter en slimmer gebruikt moet worden, zich verhoudt tot het feit dat je als, omwonende van die N224, je met het ov naar Utrecht wilt, wat in het westen ligt, je het beste via Veenendaal, in het oosten, kunt reizen? 


WIND- EN ZONNE-ENERGIE Tijdens het proces van de Regionale Energie Strategie is gebleken dat er in Woudenberg weinig locaties zijn voor de grootschalige opwek van wind- of zonne-energie door de grote afstand tot verdeelstations. Moeten we dan de opwek van groene stroom in Woudenberg maar vergeten, of zijn er ondernemers en burgers die zelf initiatieven ontplooien en hier goede ideeën over hebben die wel haalbaar zijn? Tijdens het debat kan het aan de orde komen. Houd De Woudenberger, de agenda van het Cultuurhuis Woudenberg en de pagina van Stichting Duurzaam Woudenberg in de gaten.