Na de online cursus kunnen deelnemers in hun de tuin aan de slag gaan.
Na de online cursus kunnen deelnemers in hun de tuin aan de slag gaan. Duurzaam Woudenberg

'Maak Hoevelaar en 't dorp groener'

23 augustus 2021 om 09:07

Volg online cursus tuinieren 

WOUDENBERG De Engelse tuin, Franse tuin of Japanse tuin, voorbeelden van prachtige tuinstijlen die hun oorsprong vinden in een specifiek gebied met eigen kenmerken. 


Minder bekend is de Heuvelrugtuin. Een Heuvelrugtuin bestaat voor minstens 60 procent uit groen, is gastvrij voor vogels en insecten en bevat planten die passen in de omgeving van het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug (NPUH). Een Heuvelrugtuin is een groene, gezonde en prettige tuin en een stukje Nationaal Park in eigen tuin. Een dergelijke tuin is goed voor de natuur en biodiversiteit, is beter bestand tegen hitte, droogte en wateroverlast en zorgt voor een betere leefomgeving voor nu en later. 


NATUURLIJK TUINIEREN NPUH en Natuur- en Milieufederatie Utrecht (NMU) zijn gestart met een project ‘Heuvelrugtuinen’ voor alle tien Heuvelruggemeenten. Dit project is samen met de gemeente Woudenberg en Stichting Duurzaam Woudenberg ook in onze gemeente gestart, met onder andere informatieavonden, foldermateriaal, een plantenlijst met inheemse planten en een gratis cursus onder andere voor Hoevelaar, waaraan iedereen kan meedoen.  

De cursus is ontwikkeld voor iedereen die wil leren wat natuurlijk tuinieren is. Er is geen voorkennis over tuinieren nodig. De cursus geeft een overzicht van en inzicht in de belangrijkste principes van gifvrij en gebiedseigen tuinieren. In de training is er veel aandacht voor handige tips om zelf aan de slag te gaan, zodat deelnemers kunnen ervaren hoe tuinieren in de vingers te krijgen. Er is aandacht voor planten die het goed doen in Woudenberg en voor het aantrekken van nuttige insecten  die bijdragen aan een bloeiende tuin en een gezonde omgeving. 


INSPIRATIE Cursisten kunnen zelfstandig vanuit huis vijf online e-learning modules doorlopen en nemen deel aan twee live online bijeenkomsten via Zoom. Er is persoonlijke begeleiding en feedback van een docent en natuurlijk de mogelijkheid om met medecursisten tips en informatie uit te wisselen. De cursus wordt afgesloten met een digitale map vol inzichten over de eigen tuin, contacten, tips en handigheden om in de toekomst de tuin in goede staat te houden. Ook komen er twee openbare Heuvelrugvoorbeeldtuinen, bij de Vijverhof en langs het wandelpad bij de Randweg, waar iedereen straks inspiratie kan opdoen. 


Omdat de gemeente Woudenberg deelneemt aan het project Heuvelrugtuinen, en vergroening van wijken actief wil stimuleren, krijgen nieuwe bewoners van de wijk Hoevelaar voorrang om deze cursus gratis te volgen. Ook andere aanmeldingen zijn welkom. De cursus is onder begeleiding van lokale experts en samen met buren. Afhankelijk van de coronamaatregelen komt er ook gelegenheid om een particuliere voorbeeldtuin in Hoevelaar te bezoeken. 

De cursus start rond september. Aanmelden via het aanmeldformulier (met vermelding onder het kopje ‘motivatie': ‘voor de editie Hoevelaar'). Algemene informatie op www.jouwheuvelrugtuin.nl of mail naar Suzy Bollen via heuvelrugtuinen@duurzaamwoudenberg.nl.

Afbeelding