Afbeelding
Ronald en Alice Philippo

Woudenbergers helpen in Haïti: ‘Het lijkt soms ‘t vergeten land’

24 augustus 2021 om 14:15 Maatschappelijk

WOUDENBERG Ronald (52) en Alice Philippo (55) uit Woudenberg zijn een geldinzamelingsactie begonnen om de slachtoffers van de aardbeving in Haïti te helpen. Al sinds 2016 is het stel actief met het bieden hulp en ondersteuning aan de armen in het ‘vergeten land’.

Haïti werd zaterdag 14 augustus getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter. Het dodental nadert de 2.200. Zo’n twaalfduizend mensen zijn gewond geraakt en nog eens dertigduizend gezinnen zijn dakloos geworden. ,,Wat de Haïtianen op dit moment het hardst nodig hebben is drinkwater, voedsel en medische hulp”, verklaart Ronald. ,,Met het ingezamelde geld willen we medische teams en hulpmiddelen naar de getroffen gebieden sturen.”

HARTVERSCHEUREND Alice en Ronald vertrokken in oktober 2016 samen naar Haïti, vlak nadat orkaan Matthew over het land heen raasde. ,,Wat we daar aantroffen was hartverscheurend”, vertelt Alice. ,,Overal lag puin, mensen waren hun huis kwijt en hadden vrienden en familie verloren. We konden meteen de handen uit de mouwen steken. We deelden voedsel- en hygiënepakketten uit. We deden alles om de mensen daar te helpen en weer hoop te geven.”

Sindsdien reizen Ronald en Alice elk jaar naar het land om hulp te verlenen aan de Haïtianen. ,,We nemen dan waterfilters mee en leggen mensen uit hoe ze die moeten gebruiken zodat ze schoondrinkwater hebben”, aldus Alice. ,,Ook bieden we de mensen onderwijs aan. Haïti kent veel analfabeten. Tijdens onze reis ontmoetten we twee kinderen die te oud waren om onderwijs te krijgen, maar niet konden lezen of schrijven. Om ze toch een toekomst te geven, hebben we een privéleraar ingehuurd die ze les kon geven. Toen is het idee gestart om dit uit te breiden en ook analfabete volwassenen les te geven.”

GELDINZAMELING Het geld zamelen ze in door middel van veilingen, sponsorlopen en garage-verkopen. Ook verkopen ze spullen op Marktplaats en staan ze op verschillende markten. ,,Onze garage staat vol met spullen die we willen verkopen. Het lijkt bijna een kringloopwinkel. Maar elke euro die we ermee kunnen verdienen telt”, zegt Alice.

Project Haïti valt onder de evangelische Benaiah foundation, maar voert zelfstandig zijn werkzaamheden uit. ,,Het voordeel van zo’n kleinschalig project is dat onze donateurs precies kunnen zien waar het geld naartoe gaat. We brengen het er zelf heen of het gaat via onze contactpersonen. Maar zo weten we in ieder geval dat het goed terechtkomt”, concludeert Ronald.

VERGETEN LAND Naast het inzamelen van het geld hopen Ronald en Alice ook bekendheid te geven aan het Caribische eiland. Ronald: ,,Er is een hoge kindersterfte, slechte medische zorg, mensen leven ook nog altijd in enorme armoede, er is op veel plekken nog altijd ondrinkbaar water en er is geen of weinig werk, waardoor mensen geen inkomen hebben. Kinderen gaan niet naar school, omdat er geen geld voor is. Haïti is corrupt en de mensen zijn daar de dupe van. Het lijkt soms wel het ‘vergeten land’. En nu, na deze verschrikkelijke aardbeving, hopen we weer dat er weer meer aandacht komt naar het land.”

VOLLE FOTOBOEKEN Tijdens hun reizen hebben Ronald en Alice de bijzonderste dingen meegemaakt: een gevangenis bezocht, een mobiele kliniek gestart, een keuken voor een kindertehuis gebouwd, een kindsponsorprogramma gestart en huisjes gebouwd. Op hun tafel in Woudenberg ligt een stapelfotoboeken. Elk jaar heeft apart boek. De verhalen die bij de foto’s horen zijn oneindig. De Haïtianen voelen als familie voor de Woudenbergers. ,,Een vrouw heeft zelfs haar dochter naar mij vernoemd”, vertelt Alice trots, terwijl ze een foto van het pasgeboren kindje laat zien.

Of Alice en Ronald dit jaar zelf nog naar Haïti gaan, durven ze nog niet te zeggen. ,,Ik ben ZZP’er en de reizen nemen we altijd voor onze eigen kosten”, aldus Ronald. ,,Zo’n reis kost ons heel veel geld. Natuurlijk was ik het liefst gisteren al in het vliegtuig gestapt, maar dat kan helaas niet zomaar.”

Meer informatie over Project Haïti: www.benaiah.eu/project-haiti. Donaties kunnen overgemaakt worden naar NL 44 INGB 0006 3295 45 ten name van Stichting Benaiah, onder vermelding van noodhulp Haïti.

Afbeelding
Afbeelding