Patrick Kolfschoten, voorzitter van DES. ,,Laten we niet opnieuw dezelfde fouten maken.''
Patrick Kolfschoten, voorzitter van DES. ,,Laten we niet opnieuw dezelfde fouten maken.'' DES

DES begrijpt onrust van ondernemers: ‘Eigenlijk is het project Poortplein mislukt’

23 augustus 2021 om 06:37 Winkels

WOUDENBERG Wethouder Anita Vlam kreeg tijdens de presentatie van de ‘Visie op de Retail’ op 13 juli harde kritiek van de ondernemers, die het gemeentebestuur een gebrek aan slagvaardigheid verweten. 

Gezien de gezamenlijke voorbereiding met de DES had de gemeente deze reactie tot verbazing van Patrick Kolfschoten, voorzitter van DES, niet direct verwacht.

OUD ZEER ,,In onze gesprekken met de gemeente hebben wij de onrust en mening van onze leden iedere keer aangegeven. Daarom begrijp ik niet dat wethouder Anita Vlam vertelde dat het besluit over bijvoorbeeld de kerstverlichting in goede harmonie tot stand is gekomen. Dat bracht oud zeer weer naar boven bij de ondernemers”, reageert Patrick Kolfschoten.

Terugkijkend naar het verleden legt Kolfschoten uit dat de winkeliers in 2016/2017 na de herinrichting van de winkelstraten zelf besloten hadden om geen kerstverlichting meer op te hangen en het budget te steken in grondspots, die de winkelstraten het hele jaar sfeer zouden geven. ,,Toen wij van veel Woudenbergers hierop kritiek kregen, is er in 2019 budget vrijgemaakt om alsnog kerstverlichting te verzorgen aan de lantaarnpalen. Dit heeft geleid tot veel discussies met de gemeente vanwege de veiligheid”, aldus Kolfschoten.

Ook over leilindes en vlaggen is veel discussie geweest. De leilindes moesten eenheid creëren tussen de Dorpsstraat en de Voorstraat. De gemeente wilde ook meer groen in de winkelstraten. ,,De ondernemers wilden dat hun gevel en etalage goed zichtbaar waren. Ze zitten nu echter verstopt achter de leilindes. Doordat de gemeente veel beren op de weg zag en heel risicomijdend is, kon ook niet voldaan worden aan het verzoek van de ondernemers om vlaggen op te hang aan de palen van de leilindes. De ondernemers hebben veel water bij de wijn moeten doen”, benadrukt Kolfschoten.

GEDULD OP Hij merkt ook dat het geduld op is bij de ondernemers. ,,De gemeente is al in 1995 begonnen met een visie voor een dorpshart. Veel aanbevelingen zijn doorgevoerd. Het plan is in 2007 echter stil komen te vallen”, stelt hij, maar hij sluit zich wel aan bij het idee van Michel de Jong, dat het Poortplein het echte dorpshart zou moeten vormen. ,,Op de plek van de makelaars zou horeca moeten komen, met daarvoor een mooi terras. Horeca bij het Poortplein onder de appartementen werkt niet. Los van het feit dat alleen daghoreca mogelijk is, vanwege de regels van de Vereniging van eigenaren, is het moeilijk voor ondernemers om onder een appartementengebouw horeca te exploiteren. Eigenlijk is het project Poortplein mislukt. De gevels staan veel te ver terug en omdat Woudenberg een boodschappendorp is, is het vervelend dat je niet met de auto bij de winkels kan komen.”

Er kwamen in 2017/2018 pas weer nieuwe initiatieven voor Kostverloren en de Voorstraat. Daarna werd het weer stil. In opdracht van de gemeenteraad en op verzoek van de DES is op 18 februari dit jaar besloten om een visie op te laten stellen door het bureau Broekhuis, Rijs & De Gier.

Dat de visie bijna gereed is, noemt hij ‘positief’. ,,Het bureau heeft de afgelopen weken de input van 13 juli verwerkt. Het rapport zal eind augustus aan de gemeente en het DES-bestuur worden gepresenteerd. Daarna staat gepland om het in september bij de gemeenteraad neer te leggen en vervolgens ook bij andere belanghebbenden.”

MOTOR STARTEN Doordat er meer duidelijkheid komt voor bestaande en nieuwe ondernemers hoopt hij dat door de visie de motor gaat starten en de leefbaarheid van het dorp groter wordt. Van de gemeente verwacht hij een actieve, faciliterende rol, waarbij de gemeente aangeeft wat het dorp nodig heeft, hoe zij dit wil bereiken en dat ze voorstellen toetst aan de visie. Als voorbeeld noemt hij dat de gemeente als eis kan stellen dat er boven winkelruimte altijd woonruimte moet komen, als wonen zo belangrijk is.

De uitslag van het onderzoek heeft hem niet verrast. Woudenberg is en blijft in eerste instantie een boodschappendorp. Hij is het eens met de conclusie dat er ruimte is voor meer vierkante meters supermarkt. ,,Zonder supermarkt zou bijvoorbeeld de Voorstraat geen bestaansrecht hebben. Er kijken nu iedere week tienduizend paar ogen naar onder andere de etalages van omliggende winkels.’’ Hij vraagt zich wel af of de genoemde 1.200 vierkante meter voldoende is, gezien de plannen van alle supermarkten om te kunnen voldoen aan de huidige kwaliteitsnormen. Hij hoopt ook dat er speciaalzaken, die het dorp uniek zouden maken, bijkomen.

Tot slot merkt hij op dat hij zich wil richten op de toekomst en alleen het verleden wil meenemen om niet opnieuw dezelfde fouten te maken.

Joke van der Heide