Rechtsboven Dirk van Kolfschoten op deze foto uit ca. 1910., echter zonder Kee.
Rechtsboven Dirk van Kolfschoten op deze foto uit ca. 1910., echter zonder Kee. Fotoarchief Oud Woudenberg

‘Van Parfait d’Amour tot dorpsboer’

18 mei 2021 om 16:53

Deel 20A door Ot Beigelsteijn


Op de andere hoek van het steegje stond aan de Dorpsstraat de boerderij van Dirk van Kolfschoten. Dirk, geboren 21 september 1874, was een zoon van eveneens een Dirk van Kolfschoten van de uitspanning de Pyramide, die gehuwd was met Wilhelmina Meerbeek. Hij had nog elf broers en zussen. Een volledig dozijn in getal.

Dirk junior was op 9 januari 1898 getrouwd met de eveneens in Woudenberg geboren Cornelia (Kee) Elisabeth van Lunteren. Kee was een dochter van aannemer Antonie van Lunteren en Anna Maria van Lunteren-van Leeuwen. Antonie had in 1859 een nieuw huis aan de Voorstraat laten bouwen op de hoek van de Middenstraat. Omdat de gemeenteraad bij hem thuis in de vorige woning vergaderde verhuisde met zijn overgang naar de nieuwe woning ook het gemeentehuis daar naartoe. Omdat Anna een café dreef had ze beneden een ruimte voor de kroeg en werd speciaal voor de gemeenteraad boven een kamer ingericht. In dat huis werd Kee dus in 1861 geboren.


Kee was dertien jaar ouder dan Dirk. Of dat gebruikelijk was voor bewoners van huizen aan de Poort valt niet te bewijzen, maar hij was daarmee niet de eerste die er de voorkeur aan gaf een vrouw te trouwen die al wist waar Abraham de mosterd haalde toen hij zelf nog in de luiers rondliep.

Zoals het een man uit de horeca betaamt moest hij toch iets in dezelfde lijn gaan doen zoals thuis en zo pachtte hij samen met zijn kersverse (nou ja) echtgenote Hotel Café Restaurant ’t Berghuis te Amerongen, eigendom van Godard John George Charles, Graaf van Aldenburg Bentinck. Parfait d’Amour was hem dus niet vreemd.


Dirk en Kee kregen aldaar twee kinderen: Wilhelmina Anna (Mien, 25 november 1898) en Antonie Dirk (Anton, 9 december 1901). Beide zijn nog in Amerongen geboren.


In de loop van 1902 verhuisde Dirk met zijn Kee naar Woudenberg en nam toen het kleine kruidenierswinkeltje van Gradus van Miet over. Een bekende en veel toegepaste Woudenbergse wijze om met een bijnaam duidelijk te maken wie precies bedoeld werd. Dirk werd daarmee tegelijkertijd dorpsboer want het winkeltje was gevestigd in het voorhuis van de dwarshuisboerderij aan de Uitleg (nu Dorpsstraat), eigenlijk net nog onder de rook van de Poort. Achter de boerderij stonden een wagenloods, een immense tabaksschuur en daarnaast, richting Elbert Woudenberg, nog een wagenloods maar dan wat kleiner. In de tijd van de overname zal er ook nog een hooiberg of schuurberg hebben gestaan zoals bij vele dorpsboeren het geval was.


(vervolg in deel 20B)


Bronnen: Archief Oud Woudenberg, Jubileumboek