Het college heeft toegezegd om in september een toelichting te geven op de onderzoeksresultaten.
Het college heeft toegezegd om in september een toelichting te geven op de onderzoeksresultaten. Sven Standhart

Onderzoek naar De Kleine Schans: ingrijpen sociaal domein noodzakelijk

19 juli 2021 om 08:56 Politiek

WOUDENBERG De coöperatie De Kleine Schans is qua organisatie en mogelijkheden voor besparingen buiten de bezuinigingsdialoog gehouden, terwijl er wel veel gemeentegeld toe gaat naar dit onderdeel van het sociaal domein. Een van de redenen hiervoor is dat de resultaten van twee evaluatieonderzoeken in juni nog binnen moesten komen.

Deze zijn inmiddels binnen. De resultaten worden verwerkt in een Plan van Aanpak Sociaal Domein dat in het vierde kwartaal naar de gemeenteraad toe gaat. Op vragen van de raad heeft het college wel toegezegd om in september een toelichting te geven op de onderzoeksresultaten. 

Probleem bij deze planning is dat mogelijke bezuinigingen op de coöperatie mogelijk niet meer verwerkt kunnen worden in de begroting van het najaar. Hierdoor kan het zijn dat er onnodige pijnlijke besluiten moeten worden gemaakt op het voorzieningenniveau voor sport, cultuur en jeugd.

RESULTATEN Ander punt is dat er een aantal bezuinigingsvoorstellen zijn om activiteiten niet langer onder te brengen bij gespecialiseerde organisaties als Jeugd-Punt, maar bij de coöperatie De Kleine Schans. 

Gezien de resultaten van het onderzoek is een politieke vraag of niet eerst de pijnpunten uit het onderzoek moeten worden opgelost, voordat de coöperatie nog groter groeit.

INTEGRALE BENADERING Er zijn twee onderzoeken gehouden. Vanuit het Kennis Centrum Utrecht Sociaal, de Hogeschool Utrecht en de Utrechtse School voor Bestuurs- en Organisatiewetenschap van de Universiteit Utrecht komt als positief punt naar voren dat de werkwijze van de organisatie leidt tot een meer integrale benadering van de zorg. 

Dit komt onder andere doordat dat de medewerkers van het Sociaal Team steeds meer gebruik maken van elkaars kennis door elkaar te betrekken bij casussen en de samenwerking met partners in Woudenberg ook sterk verbeterd is de afgelopen paar jaar. De leden van het Sociaal Team vragen zich bij elke situatie af wie in Woudenberg kan bijdragen aan het verbeteren van de situatie. Hierdoor wordt sneller gewerkt en beter maatwerk geleverd.

Verder geeft het onderzoek aan dat met huisartsen en basisscholen een gedeelde opvatting begint te komen over een normaliserende aanpak en op basisscholen ook preventieve activiteiten plaats vinden. Ook het doel om eigen mogelijkheden van mensen en hun netwerk te benutten wordt in steeds grotere mate gerealiseerd. Over de werking van de werkateliers, waar de diverse deelnemers van de coöperatie samenwerken op specifiek onderwerpen, is het onderzoek positief.

EFFECTIEF Naast deze positieve ontwikkelingen komen er ook zorgpunten uit het onderzoek naar voren. Allereerst over de financiële kant. Uit de statuten van de coöperatie blijkt dat de innovatie van de zorg niet alleen tot een verandering van de werkwijze moet leiden, maar ook tot een kostenbesparing. 

De vraag is wanneer die kostenbesparing effectief wordt en of het voldoende is. De gemeente Woudenberg staat immers voor een grote bezuinigingsdialoog. Het rapport stelt dat er geen ruimte is om nog langer af te wachten. Ingrijpen in het sociaal domein is noodzakelijk.

VERSCHILLENDE ROLLEN Een ander punt is het politieke en bestuurlijke draagvlak. Hoewel de gemeente in 2015 zelf bewust heeft gekozen voor het optuigen van een coöperatie, blijkt dat er op het punt van een gezamenlijk beleid en standvastigheid in keuzes nog het nodige te leren valt. Uit de conclusie van het onderzoek spelen de verschillende rollen van de gemeente als lid van de coöperatie, maar ook als opdrachtgever hierbij een rol.

BIJDRAGEN AAN DOELSTELLINGEN Ook de rekenkamercommissie is positief over de wijze waarop verschillende partijen van de Kleine Schans samenwerken, elkaar weten te vinden en invulling geven aan de verandering van het sociaal domein. 

Kritisch is de Rekenkamer over het feit dat de Kleine Schans niet kan hard maken of de verrichte inspanningen bijdragen aan de doelstellingen van de gemeente en dat de doelstellingen van de gemeente en de Kleine schans niet volledig op elkaar aansluiten.