De bal blijft rollen bij Woudenberg. Contractloze profs houden hun conditie op De Grift op peil.
De bal blijft rollen bij Woudenberg. Contractloze profs houden hun conditie op De Grift op peil. VV Woudenberg

Profs op veld 6 van Woudenberg: Team VVCS maakt gebruik van sportpark De Grift

17 juli 2021 om 07:30 Voetbal

WOUDENBERG De bal blijft deze zomer rollen bij VV Woudenberg. Sportpark De Grift wordt deze weken bevolkt door clubloze profvoetballers, die fit moeten zijn zodra ze deze transferzomer alsnog een contract weten te bemachtigen. ‘Team VVCS’, een begrip in de voetbalwereld, is neergestreken in Woudenberg.

De droom om profvoetballer te worden zal dan bij veel jongens en meisjes uit Woudenberg groot zijn, maar de realiteit kan weerbarstig zijn. Volle stadions, een klaterend applaus vanaf de tribunes, de glitter en glamour die in het topvoetbal vanzelfsprekend lijkt; het is hier zo ver weg. De voetballers die zich deze weken bij Team VVCS aansluiten, allen in het verleden spelend voor een betaaldvoetbalorganisatie, trainen vier keer per week op de amateurvelden van Woudenberg: op het natuurgras van veld 6.

,,Fit naar je club”, is het adagium van de VVCS, de spelersvakbond die het gelijknamige team in de transferzomer opzet. Het principe is eenvoudig: voetballers die nog geen nieuwe club hebben gevonden, kunnen aansluiten bij dit team. Met een professionele technische staf worden de voetballers wedstrijdfit gemaakt. ,,Jongens die voor zichzelf gaan trainen en ondertussen hopen op een nieuwe club, zijn niet helemaal professioneel bezig”, vindt Arjan Ebbinge, die achter de schermen de grote animator van het tijdelijke team is. De oud-prof van onder meer FC Groningen en SC Heerenveen legt uit dat met de groepstrainingen - zodra er meer dan elf spelers zijn gaat Team VVCS ook oefenwedstrijden spelen - de intensiteit veel hoger ligt dan spelers die individueel hun conditie op peil houden. 

HORRORVERHALEN Voor de goede orde legt Ebbinge uit dat de VVCS geen clubs voor de voetballers zoekt. ,,Dat is de taak voor hun zaakwaarnemers.” Wel biedt de vakbond spelers juridische ondersteuning, bijvoorbeeld door contracten te checken. Horrorverhalen over niet nagekomen afspraken, misgelopen inkomsten en andere teleurstellingen in ‘exotische voetballanden’ als Roemenië, Bulgarije of pakweg Cyprus zijn ronduit bekend. ,,Als wij een contract in het Roemeens onder onze neus krijgen, dan weet je eigenlijk al genoeg. Gaat een speler daar op in, dan kiest hij ervoor om zulke risico’s voor lief te nemen”, zegt Ebbinge. Tegelijkertijd kan dat ook de realiteit zijn voor spelers van het kaliber dat zich aansluit bij Team VVCS. Het zijn voetballers die nog zonder club zitten.

BEKENDE SPELERS Vorige week maandag ging Team VVCS, waar oud-coach van FC Utrecht en Roda JC Jean-Paul de Jong de trainingen leidt, van start met zes spelers. In de loop van de week breidde die groep zich al verder uit. Gisteren kwamen onder anderen Kyle Ebecilio (oud-speler van FC Twente) en Ahmad Mendes Moreira, die in november 2019 als speler van Excelsior na racistische uitingen van FC Den Bosch-supporters van het veld stapte, op De Grift trainen.

De reden dat Team VVCS naar Woudenberg is uitgeweken, heeft te maken met EURO 2020. Het Nederlands Elftal trainde op de KNVB-campus in Zeist, waardoor na de uitschakeling in de achtste finales de natuurgrasvelden daar in onderhoud zijn gegaan. ,,Zes weken geleden kwam ik via Arno van Wolfswinkel in contact met Arjan, die daarom op zoek was naar een nieuwe locatie”, legt Michel van Raaij uit. De voorzitter van Woudenberg zag dat direct zitten en legt uit dat Woudenberg er bovendien wat inkomsten mee genereert, al staan er ook extra kosten voor veldonderhoud op de planning. ,,Maar we verdienen er een leuk centje mee.”

Team VVCS streeft deze weken een professionele benadering op het complex van Woudenberg na. De staf onder leiding van De Jong bestaat bijvoorbeeld verder uit Harm Zeinstra (keeperstrainer), Pim Koolwijk (inspanningsfysioloog) en René Beerntsen (hoofd medische staf). De vrijwilligers van Woudenberg gaan daar automatisch in mee. ,,Zo wordt de kleding op de club door Annet Harskamp gewassen en staat na de trainingen een lunch klaar, die door onze vrijwilligers wordt verzorgd”, schetst Van Raaij. ,,We hebben alles in huis om dit goed te laten verlopen.” Ook Ebbinge zag dat. ,,Het is mooi om te zien dat dit zo enthousiast opgepakt is en vrijwilligers zich voor ons inzetten. Daar zijn we blij mee.”

Team VVCS streeft een professionele benadering na.
Jean-Paul de Jong (rechts), hier in gesprek met oud-prof John van Loen, is hoofdtrainer van Team VVCS.