Automobilisten die te hard rijden krijgen een kaartje met de gevaren van hun snelheid.
Automobilisten die te hard rijden krijgen een kaartje met de gevaren van hun snelheid. Esmee Lam

‘Gaat niet om bekeuring, maar om bewustwording’

16 juli 2021 om 12:10 Verkeer en vervoer

WOUDENBERG Wie dinsdag 6 juli over de Rembrandtlaan in Woudenberg reed, heeft het waarschijnlijk wel gezien. Buurtbewoners hebben met de gemeente en politie een actie gehouden om te hard rijden tegen te gaan. Automobilisten werden door middel van een snelheidscontrole op hun snelheid geattendeerd.

Buurtbewoners klagen al lange tijd dat er veel te hard gereden wordt in de straat. Daarom zette Peter van der Linden, bewoner van een huis aan de Rembrandtlaan, deze actie op. Afgelopen december startte hij al een handtekeningenactie: ,,Ik ben op één zaterdagmiddag alle huizen langsgegaan, dat zijn er ongeveer 85. Op 25 adressen was die dag niemand thuis, maar van alle overige bewoners heeft iedereen zijn of haar handtekening gezet. Het resultaat is dan ook 61 handtekeningen welke, met uitleg en situatieschets van de gevaarlijke punten, zijn aangeboden aan wethouder Vlam en Van den Hoven.” 

Een duidelijker bewijs dat de bewoners van mening zijn dat de Rembrandtlaan vaak als racebaan wordt gebruikt en daardoor gevaarlijk is, bestaat volgens van der Linden niet.

30-KILOMETERZONE ,,Het is geen hersenspinsel, het is wel degelijk een punt van aandacht.” Volgens Van der Linden wordt de Rembrandtlaan als sluiproute gebruikt om de drukke rondweg te omzeilen. ,,Er zijn extreme gevallen waar er 50 of 60 kilometer per uur wordt gereden, terwijl het een 30-kilometerzone is. Je houdt je hart vast. Vooral op de gedeeltes waar auto’s geparkeerd staan en veel kleine kinderen aan het spelen zijn.”

Naar aanleiding van de klachten heeft de gemeente al meerdere maatregelen getroffen. Zo hangt er aan het begin van de straat een smiley-verkeersbord dat de gereden snelheid van de auto aangeeft, maar deze hangt op een ongunstige plek waardoor de snelheden vaak niet gemeten kunnen worden. Ook andere snelheidsremmende maatregelen zoals verkeersdrempels hebben weinig effect op het gevaarlijke rijgedrag van sommige automobilisten.

ACTIE Voor van der Linden genoeg redenen om zelf actie te gaan ondernemen: ,,Als je iets veranderd wil hebben, zul je daartoe het initiatief moeten nemen. Deze actie gaat niet om de bekeuring, maar om de bewustwording bij de automobilisten.” Op dinsdagmiddag 16.00 uur verzamelden twee waakagenten, twee boa’s en drie buurtkinderen zich. 

De buurtkinderen hebben twee borden meegenomen: een groen bord met ‘Dank u’ en een blije smiley, en rood bord met ‘Te hard’ en een treurige smiley. Ze leggen uit waarom ze deze borden hebben gemaakt: ,,Ik schrik altijd als ik aan het buitenspelen ben en auto’s zo hard voorbijrijden. Er spelen hier veel kinderen en daarom is het heel erg gevaarlijk.”

Ook de politie vindt het belangrijk om de bewoners van de Rembrandtlaan te helpen met deze actie. ,,We merken aan de meldingen van de burgers zelf dat er veel ergernis is”, aldus één van de wijkagenten. ,,Bij de veiligheidsavonden van de gemeente kunnen de burgers aangeven waar ze zich het meest aan storen. Hondenpoep, parkeeroverlast en hardrijders staan in de top drie. Daarom haken wij graag aan bij dit soort initiatieven.”

De politie legt het plan uit. Met een lasergun meten zij de snelheid van de auto’s. Ze hanteren een marge van vijf kilometer per uur. De snelheid geven ze door aan de kinderen met de borden. Zij houden dan het groene of rode bord omhoog, afhankelijk van de gereden snelheid. Vervolgens worden de automobilisten langs de kant gezet. Van de boa’s ontvangen ze een kaartje: een als beloning voor de automobilisten die zich wel aan de snelheidslimiet houden, en een kaartje met de gevaren voor degene die harder dan 35 kilometer per uur rijden.

TE HARD Al snel komt de eerste auto aanrijden. 32 kilometer per uur wordt er gemeten. Het groene bord gaat omhoog. ,,Ietsjes te hard, maar alsnog binnen de marge. Daarom hier een kaartje met bloemzaadjes die u in de tuin kunt planten”, aldus de boa tegen de automobilist. Verschillende buurtbewoners kwamen een kijkje nemen en boden de agenten en boa’s koffie aan. Ze zijn blij met deze actie.

Even later komt er een auto aan die te hard rijdt: 38 kilometer per uur. Vol overgaven ging het rode bord omhoog. De auto wordt aan de kant gezet. De boa legt uit waarom ze deze actie houden en geeft de bestuurder een kaartje met gevaren van te hard rijden. De bestuurder komt er met een waarschuwing vanaf en rijdt rustig verder.

,,Je krijgt nooit een honderd procent getrouw beeld, want mensen zien ruim van tevoren dat er iets gebeurt en trappen eerder op de rem. Ik geloof dat er in de praktijk nog meer en harder wordt gereden dan we nu hebben geconstateerd”, aldus Peter. 

In totaal zijn ze anderhalf uur bezig geweest met de snelheidscontrole. ,,Hopelijk hebben we de automobilisten bewuster gemaakt van de gevaren van te hard rijden en rijden ze voortaan langzamer zodat alle kinderen hier veilig kunnen buitenspelen.”

rembrandtlaan, snelheidscontrole,
rembrandtlaan, snelheidscontrole,
rembrandtlaan, snelheidscontrole,
rembrandtlaan, snelheidscontrole,
Boa's gaan in gesprek met de automobilisten die langsrijden.
rembrandtlaan, snelheidscontrole,