'Niet voor, maar van mensen met dementie'

28 juni 2021 om 15:14

WOUDENBERG Woudenberg start met project DemenTalent. De basisgedachte achter Dementalent, is dat het een project is VAN mensen met dementie, in plaats van VOOR mensen met dementie.


DemenTalent Woudenberg focust zich op talent en kwaliteiten en past deze toe in de maatschappij, door mensen met de ziekte dementie in te zetten als vrijwilliger. Hierdoor voelen zij zich niet alleen nuttig en waardevol, maar heeft het ook een positieve effect op het 'gevoels- en emotieleven'. Door de maatschappelijke betrokkenheid kunnen mensen met de ziekte dementie langer zelfstandig blijven functioneren.

Dit project biedt mensen met beginnende dementie de kans om zich op een laagdrempelige manier in te zetten in hun buurt of als vrijwilliger bij een stichting of vereniging. Wat mensen zelf willen en kunnen, staat daarbij centraal. Van belang is dat er gekeken wordt naar wat iemand kan in plaats van beperkingen voor op te stellen.

DemenTalent bekijkt met hen en eventueel hun naasten waar de interesses en talenten liggen. Samen zoeken zij naar een passende activiteit. Er zijn verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld voorlezen op een basisschool, klussen bij een (sport)vereniging of het onderhouden van een buurttuin. Als er een passende activiteit gevonden is zal de vrijwilliger de begeleiding krijgen die aansluit bij zijn of haar mogelijkheden.

Het is mooi als ook een of twee mensen met dementie zich eigenaar voelen van dit project. Bijvoorbeeld door woordvoering of door een actieve rol te spelen bij de werving van deelnemers of een rol bij de zoektocht naar talenten van deelnemers. Juist de eigen ervaring kan helpen dit project goed tot ontwikkeling te laten komen. De eerste deelnemers zijn al aan de slag en kijken uit naar de volgende keer dat zij weer aan ‘het werk’ mogen.

Ook is de organisatie op zoek naar vrijwilligers die het leuk vinden mensen met de ziekte dementie te begeleiden bij DemenTalent! Bent u geïnteresseerd, heeft u goede sociale vaardigheden en heeft u tijd, neem dan contact op met de projectleider Wilma Joosten.

DemenTalent is een succesformule! Daarom hebben de Moriahoeve, Beweging 3.0, de Kleine Schans, Stichting Welzijn Ouderen, Steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg, Leliezorggroep en Accoladezorg de handen ineen geslagen om DemenTalent naar Woudenberg te halen.

Heeft u vragen of wilt u meer weten, neem dan contact op met projectleider Wilma Joosten. U kunt haar bellen op 033-3030440 of mail naar w.joosten@moriahoeve.nl.


Nationaal Vrijwillige inzet 2021

Onder de naam Mensen maken Nederland vragen vrijwilligersorganisaties landelijk meer aandacht voor de verbindende waarde van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligerswerk draagt bij aan oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoals eenzaamheid, armoede en behoefte aan hulp en zorg. In Nederland zetten jaarlijks 6,7 miljoen mensen zich vrijwillig in voor anderen of hun omgeving. Desondanks neemt de vraag naar vrijwilligers toe. De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) wil als landelijke koepel- en brancheorganisatie samen met vrijwilligersorganisaties meer mensen aanspreken om via vrijwilligerswerk bij te dragen aan de samenleving. In Woudenberg willen we daarom dit jaar extra aandacht besteden aan nieuwe vrijwilligers maar ook aan het waarderen van de vele vrijwilligers die in Woudenberg actief zijn. Zorgt u ook goed voor uw vrijwilligers? Houd deze krant en andere media in de gaten.

Heeft u zelf een leuk idee neem dan contact op met het Steunpunt Vrijwilligerswerk Woudenberg, mail n.hooijer@dekleineschans.nl.

SWO in vogelvlucht

In Nederland zijn door de landelijke overheid, veel, voorheen landelijke overheidstaken, overgeheveld naar lagere overheden, onder gelijktijdige korting van het budget. Dit heeft grote gevolgen voor het beleid van de gemeenten ten aanzien van onder ander de uitgaven voor zorg en wonen en voor haar welzijnsactiviteiten. En in het laatste geval, dus ook voor het aanbod dat ouderenwelzijnsorganisaties hun doelgroepen kunnen bieden. De overheid – al was het om financiële redenen – kan ook wat betreft de senioren niet zonder inzet van kerken en andere maatschappelijke organisaties, zoals de onze.

De Senioren Welzijn Organisatie (SWO) heeft als doel de welzijnsbehartiging van senioren van alle gezindten in Woudenberg.

Een organisatie als SWO is - als onderdeel van de coöperatie de Kleine Schans - in deze beleidslijn als ouderenorganisatie van vitaal belang voor de noodzakelijke kanteling van zorg naar welzijn. SWO stimuleert dit door het faciliteren en organiseren van verschillende activiteiten voor en door senioren. Uitgaande van de daar bestaande vitaliteit en zelfstandigheid, waar ook senioren graag zoveel mogelijk hun eigen leven sturen, wordt het aanbod van activiteiten vooral bepaald door de behoefte en mogelijkheden zoals die door senioren worden aangegeven. Naast SWO-diensten, zoals ouderenvervoer, klussen- & boodschappendienst en internetcafé, worden ook veel (sportieve) activiteiten aangeboden. Voor een actueel overzicht wordt verwezen naar de publicaties in De Woudenberger en www.swo-woudenberg.nl

Ook wij hebben in deze bijzondere coronatijd onze plannen en activiteiten moeten bijstellen. In de Schans is in overleg met de gemeente en Reinaerde een indeling gemaakt voor het gebruik van de verschillende ruimtes, waardoor de beschikbare capaciteit voor de verschillende binnen activiteiten beperkt is en gebonden aan de RIVM-regels. Binnenactiviteiten zijn – voorlopig – opgeschort; een aantal activiteiten die – deels – wel doorgang konden vinden, zoals Yoga en Internetcafé zijn (tijdelijk) verplaatst naar het Cultuurhuis. Jeu de Boules is, met inachtneming van de nodige voorzorgen, wel doorgegaan.

Inmiddels zijn de corona-maatregelen wat versoepeld. We hopen dat in de komende maanden weer meer mogelijk wordt, ook voor SWO-activiteiten. Voor informatie of vragen: mail naar secretariaat.swowoudenberg@gmail.com.