Commissaris van de Koning neemt profielschets Woudenbergse burgemeester in ontvangst.
Commissaris van de Koning neemt profielschets Woudenbergse burgemeester in ontvangst. Provincie Utrecht

Profielschets overhandigd aan CvdK

28 juni 2021 om 11:02

'Een betrokken burgemeester
die weet wat er speelt'

Joke van der Heide

WOUDENBERG Tijdens een buitengewone raadsvergadering nam de commissaris van de Koning, Hans Oosters, op 21 juni de profielschets voor de nieuwe kroonbenoemde burgemeester in ontvangst.


Nadat burgemeester Titia Cnossen had meegedeeld Woudenberg te verlaten, is er een vertrouwenscommissie i.o. gevormd. Deze commissie bestaat uit alle fractievoorzitters, de griffier, wethouder Marleen Treep vanuit het college en de gemeentesecretaris.

De eerste opdracht was om samen met de commissaris te zoeken naar een waarnemend burgemeester. ,,We vonden het als commissie belangrijk dat er in deze moeilijke periode, stabiliteit werd gevonden met een ervaren bestuurder. Daar zijn we meer dan in geslaagd. Dank aan de commissaris dat u burgemeester Yvonne van Mastrigt heeft voorgedragen”, aldus Michel Hardeman fractievoorzitter CDA en voorzitter van de commissie i.o.

De volgende stap was om als commissie een profielschets vast te stellen naar wat voor burgemeester Woudenberg op zoek is. Wat de commissie ook belangrijk vond, en tot complimenten van de commissaris leidde, is dat de inwoners betrokken werden. Via een enquête werd hen gevraagd naar wat voor burgemeester zij op zoek zijn. Maar liefst 521 inwoners hebben hun stem laten horen.

Met stip op één, 250 keer genoemd, gaven de inwoners aan dat er behoefte is aan een betrokken burgemeester die weet wat er speelt. Op de tweede plaats staat dat de burgemeester eerlijk en betrouwbaar moet zijn en als derde werd genoemd dat de burgemeester zichtbaar en aanspreekbaar moet zijn. Een quote van een inwoner was: ,,Ik vind het belangrijk dat onze nieuwe burgemeester er voor de mens is, zonder oordeel over geloof, geaardheid of kleur.”

De commissie verwacht dat de burgemeester de ambitie heeft om minstens zes jaar te blijven. Om de uitdagingen die in Woudenberg spelen aan te gaan, is bestuurlijke ervaring gewenst, maar niet per se bij de overheid. Er wordt gezocht naar een burgemeester die bekend is en oog heeft voor de diverse geloofsovertuigingen en de verschillende groepen in de gemeente. Iemand die actief is in de lokale samenleving, goed kan luisteren en inwoners weet te verbinden. Een burgemeester die interessant is voor jong en oud.

Aan de hand van de vragen van de commissaris werd toegevoegd dat er behoefte is aan een burgemeester die de raadsvergaderingen technisch goed leidt, maar met een zekere humor. Een vriendelijke, betrokken, verbinder in het dorp en in de regio.

,,We zoeken geen schaap met vijf poten. We zoeken een burgemeester die met beide benen op de grond staat en zich met hart en ziel elke dag inzet voor haar of zijn inwoners”, aldus Michel Hardeman.

De vacature is per 22 juni opengesteld door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties. Tot 13 juli kunnen kandidaten reageren. De ambitie is dat Woudenberg in januari 2022 een nieuwe burgemeester heeft.