,,Het probleem van de N224 Stationsweg Oost is dat de weg overbelast is met heel veel vrachtverkeer en regionaal verkeer.''
,,Het probleem van de N224 Stationsweg Oost is dat de weg overbelast is met heel veel vrachtverkeer en regionaal verkeer.'' Joke van der Heide

'Fietsen lost de problemen niet op'

28 juni 2021 om 13:58

ingezonden


Geachte heer Schaddelee,


Verrast waren wij toen De Woudenberger van dinsdag 22 juni bij ons op de mat viel met daarin een artikel met als kop ‘Nieuwe rondweg niet de oplossing’. In het artikel spreekt u over de problemen van de N224 Stationsweg Oost in Woudenberg en de aanpassing van de rotonde bij Maarsbergen op de N226. Deze aanpassing zou de N224 veiliger moeten maken en problemen oplossen. Wij begrijpen daar helemaal niets van.


Het probleem van de N224 Stationsweg Oost is dat de weg overbelast is met heel veel vrachtverkeer, zwaar landbouwverkeer en regionaal verkeer. Een betere doorstroming door een aangepaste rotonde zal, in onze ogen, dezelfde aanzuigende werking hebben als de aanleg van nieuwe wegen waarover u in het artikel spreekt. U zegt ook nog dat je de N224 niet aantrekkelijker moet maken, zodat verkeer uit Scherpenzeel en Renswoude de weg meer gaat gebruiken. Uw redenering waarom een voor miljoenen verbouwde rotonde die voor betere doorstroming zorgt dan de oplossing is, is ons volstrekt onduidelijk.


Daarnaast blijft u hameren op fietsen, en meer mensen op de fiets zou de problemen moeten oplossen. Weer vragen wij u hoe u het probleem van het vele vrachtverkeer, landbouwverkeer en doortrekkend regionaal verkeer door de bebouwde kom van Woudenberg met fietsen denkt op te lossen?


U spreekt over de visie op mobiliteit van de provincie Utrecht en de twee belangrijkste punten; verbeteren van de leefbaarheid en gezondheid. Kunt u uitleggen hoe u dat voor zich ziet met een constante stroom van vrachtverkeer dwars door de bebouwde kom over een smalle weg? De toenemende verkeersintensiteit, extreme herrie, uitlaatgassen en buitengewoon gevaarlijke situaties stroken in onze ogen niet met leefbaarheid en gezondheid.


In uw brief van 23 november 2020 heeft u ons als klankbordgroep N224 onder andere het volgende geschreven: ‘Ik heb periodiek overleg met wethouder Vlam van de gemeente Woudenberg over de N224. Op 26 oktober 2020 hebben wij samen deze petitie (brief van de klankbordgroep over de problemen) besproken en afgesproken om de geschetste problemen met bijbehorende feiten en cijfers te inventariseren en een plan van aanpak hiervoor op te stellen met daarin voorstellen om de ervaren overlast te verminderen. Deze inventarisatie is gereed in Q2 2021. In deze inventarisatie gaan we uitgebreid in op de door jullie benoemde aandachtspunten, zoals snelheid, geluid, fijnstof en type verkeer. Binnenkort spreek ik met de gedeputeerde van de provincie Gelderland over mogelijkheden om leefbaarheid en veiligheid op de N224 te verbeteren.’


Op 1 juli 2021 begint Q3. Als klankbordgroep N224 hebben wij nog niets van u gehoord, Wij rekenen erop dat u uw afspraak nakomt en ons vóór 1 juli 2021 verslag uitbrengt van de inventarisatie en met verbetervoorstellen komt.


Het moet ons van het hart dat wij moedeloos worden van uw opstelling. U blijft stoïcijns bij uw eigen en oorspronkelijke verhaal, zonder blijk te geven geluisterd te hebben naar de problemen die wij u diverse malen in woord en beeld hebben uitgelegd. Uw argumenten lijken ongefundeerd of onjuist, temeer omdat u adviezen van verkeersdeskundigen ook in de wind lijkt te slaan. Verkeersdeskundigen komen namelijk wél tot de conclusie dat omleggen de enige optie is. Heer Schaddelee, fietsen is fantastisch maar lost de problemen niet op. Wat moeten wij nog meer doen om eindelijk serieus genomen te worden?


Klankbordgroep N224 – Stationsweg oost Woudenberg