Greetje, Gerrit en Nellie Woudenberg  (zie ook de delen 19G en K).
Greetje, Gerrit en Nellie Woudenberg (zie ook de delen 19G en K). Fotoarchief familie Woudenberg

‘De techniek wordt omarmd’

3 juni 2021 om 10:20

Deel 19J door Ot Beigelstein


Eind jaren ’50, toen koeienkoper Anton van Kolfschoten van zijn vrouw (Reiertje) gescheiden was en het hem heel slecht ging, kwam hij nog bij de familie Woudenberg als kranten- en tijdschriftenbezorger. Het geld was op en hij was aan lagerwal geraakt. Daarna is hij naar de Geitenkamp in Arnhem vertrokken. Later daarover meer.

Gerrit wist zich te herinneren dat bij Jan Bouwmeester ooit eens een pijp was gevonden. Op één van de bewuste avonden dat er een uitgebreide vriendenclub bij Jan naar de TV zat te kijken werd na onderling overleg besloten te pijp neer te leggen op de rand van de betonnen waterput achter de boerderij van buurman Dirk van Kolfschoten. Dit met de bedoeling, als de eigenaar ging zoeken, hem een handje te helpen zijn pijp terug te vinden met deze in het oog lopende plek. Wat schets ieders verbazing toen Dirk een paar dagen later vrolijk trekkend aan de bewuste pijp door het Steegje langskwam.


Eb had de gewoonte om elke zaterdag de gehele steeg, die niet geplaveid maar onverhard was, vanaf zijn huis tot waar de bestrating begon, over een lengte van ongeveer 80 meter, met een bezem van wilgentwijgen schoon te vegen. Het was een hele klus om ongerechtigheden op een oppervlak van vastgereden zand, grind en puin zijwaarts te verwijderen. Hij legde zo’n mooi veegpatroon neer, dat kinderen er kort daarna bijkans niet overheen durfden lopen. Zo bevreesd waren ze om met voetstappen het patroon te bezoedelen.

Later moest zoon Gerrit het doen en kreeg daar een kwartje voor. Dat werd al snel omgezet in een klein patatje met mayonaise bij Dirk Vermeer die kort daarvoor een snackbar even verderop in de Dorpsstraat had geopend.


Ook op het land werd het gras tot dan toe met de hand gekeerd met behulp van Kees van Schaik en Karel Vlastuin van de Voorstraat. Zoon Gerrit, die in eerste instantie toch zijn vader Elbert in het boerenbedrijf moest assisteren, bekeek het een paar jaar later slimmer en kocht een oude trekker. Met een schudder, die hij eigenhandig repareerde, erachter was hij in het vervolg in een mum van tijd klaar.


Zo was het ook met de gierbak. Het was er een van het lage houten model. Met de trekker ervoor ging het sneller dan met het paard. En dan in het donker met de auto met de lichten aan erachter naar de Maarsbergseweg.


In 1960 toen Eb en Ger 25 jaar waren getrouwd is op hun feestje thuis de basis gelegd voor de band ‘The Electric Strings’ omdat de twee oprichters daarvan bij die gelegenheid voor het eerst samen in het openbaar optraden.

(vervolg in deel 19K)


Bronnen: G. Woudenberg