Nadat Jhony Stalman (rechts) het woord had gedaan reageerden de andere fractievoorzitters, links Marco van de Hoef.
Nadat Jhony Stalman (rechts) het woord had gedaan reageerden de andere fractievoorzitters, links Marco van de Hoef. Joke van der Heide

Raad besluit over bezuinigingen

5 juli 2021 om 08:28 Politiek

WOUDENBERG In de commissievergadering van 22 juni pakten de raadsfracties, zonder er een politiek proces van te maken, gezamenlijk hun verantwoordelijkheid voor besluitvorming over alle voorstellen van de Bezuinigingsdialoog, en niet alleen de voorstellen met 50 procent of meer van de stemmen.

Dit nadat zij de afgelopen weken om de tafel zijn gegaan om te streven naar een gezamenlijk breed gedragen voorstel met betrekking tot de uitkomsten van de bezuinigingsdialoog. Initiatiefnemers voor deze gesprekken, SGP en VVD, deden het woord. Henry van Veldhuizen (SGP) sprak zijn waardering uit voor de inzet van alle deelnemers aan de dialoog. Ook deed hij de belofte dat de doelstelling van de raad is om te komen tot een sluitende begroting in de tweede helft van 2021.

Jhony Stalman (VVD) gaf op hoofdlijnen een overzicht van de conclusies. De raad gaat akkoord met de voorstellen over het elders onderbrengen van de programmacoördinator Cultuurhuis, het verlagen van de verwijzing naar Wmo-activiteiten door gebruik te maken van het aanbod van het Trefpunt, het verhogen van de eigen bijdrage met 5 procent voor de regiotaxi, het verlagen van het budget voor sociale medische indicatie en het afschaffen van het subsidiebudget voor het sportbeleid, omdat hier geen gebruik van wordt gemaakt.

Op het gebied van jeugd gaat de raad akkoord met besparing in het leerlingenvervoer door kinderen die zelf kunnen fietsen, maar een grote afstand moeten fietsen, te voorzien van een elektrische fiets en het schrappen van het budget passend onderwijs, omdat hiervoor landelijke potjes zijn. Tot slot gaat de raad akkoord met het voorstel om meer kinderen te laten instromen in het onderwijs door het realiseren van een tussenvoorziening waar kinderen schoolse vaardigheden leren om zo de jeugdzorgkosten te verminderen.

De raad gaat niet akkoord met het voorstel om wettelijke taken op een goedkopere manier door een commerciële partij te laten uitvoeren. Omdat de adviesraad Sociaal Domein al eerder gekort is, gaat de raad ook niet akkoord met het voorstel om de subsidie te verminderen. De voorstellen voor het laten vervallen van de subsidie voor Coalitie Erbij voor Samen op Zondag, het teruggaan naar één aanbieder voor onafhankelijke cliëntondersteuning, het schrappen van alle niet-wettelijke taken en het volledig stoppen met het jeugd- en jongerenwerk, gaan ook niet door.

De overige voorstellen hebben volgens de raad een verdere uitwerking en nader onderzoek nodig. Met betrekking tot de sport vraagt de raad het college om in gesprek te gaan met de beheerstichtingen en de sportverenigingen. Er moet worden onderzocht of er andere goedkopere vormen van beheer mogelijk zijn. Ook vraagt de raad om te bespreken op welke wijze de sportverenigingen mogelijkheden zien voor maatschappelijke participatie. De toegankelijkheid van sportvoorzieningen mag niet in gevaar komen.

Wat betreft het Cultuurhuis vraagt de raad om onderscheid te maken tussen de functie van het Cultuurhuis en het gebouw. Voor het gebouw is de raad benieuwd naar de perspectieven qua financiële situatie, energiehuishouding en mogelijkheden voor beheer, onderhoud, verduurzaming en de toekomst van het vastgoed.

De raad vraagt het college ook om in gesprek te gaan met huurders Oud Woudenberg en Stichting Kunst en Cultuur hoe zij met minder subsidie hun taak kunnen vervullen. Voor de gesprekken met de bibliotheek vraagt de raad om afhankelijk van de businesscase de mogelijkheden te bespreken voor een bezuiniging oplopend van 20 tot 50 procent. Met als uitgangspunt dat de bibliotheek goed toegankelijk dient te blijven voor specifieke groepen als schoolgaande kinderen.

De raad vraagt het college verder het voorstel om 10 tot 20 procent te bezuinigen op niet-wettelijke taken nader uit te werken. Ook wil de raad een onderzoek naar de haalbaarheid van het voorstel over Wmo dementalent om ouderen langer in hun eigen netwerk op te vangen in plaats van naar de dagopvang te gaan. Dit geldt ook voor het voorstel om voor een standaardindicatie van 1,5 uur voor de huishoudelijke hulp te kiezen en het voorstel om het jeugd- en jongerenwerk onder te brengen bij de Kleine Schans.

,,Het gezamenlijke doel was om te komen tot een financiële oplossing met oog voor een leefbaar Woudenberg, waarin ruimte is voor voorzieningen die inwoners nodig hebben. Wat mij betreft is besluitvorming in de raad van 1 juli geen eindpunt, maar de start van een vitaal Woudenberg”, sloot Jhony Stalman (VVD) af.