Samenwerking tussen jongeren
Samenwerking tussen jongeren Jeugd-Punt

‘Krachten De Kleine Schans en Jeugd-Punt bundelen’

2 juli 2021 om 12:10 Politiek

WOUDENBERG Rob Meijer van Jeugd-Punt sprak in tijdens de commissievergadering van 22 juni. Het bezuinigingsvoorstel om het jeugd- en jongerenwerk onder te brengen bij de coöperatie De Kleine Schans en het Jeugd-punt honderd procent weg te bezuinigen is volgens hem financieel niet haalbaar en niet in het belang van de jongeren.

Allereerst betreurt hij de bezuinigingen, omdat investeren in jongeren volgens hem investeren in de toekomst is. De bezuinigingen op jeugd verbazen hem ook, aangezien het Rijk juist een tegengestelde beweging maakt en meer geld uittrekt voor jongeren. ,,Jongerencoaching werkt preventief en kan voorkomen dat jongeren in zwaardere zorg terecht komen. Wij worden juist door andere gemeenten ingehuurd voor ambulante zorg om vanuit straatwerk en coaching een koppeling te maken naar zorg.”

Vervolgens laten de cijfers volgens hem zien dat het elders onderbrengen niet leidt tot een besparing. ,,Geen enkele organisatie kan dit op basis van de CAO realiseren. Zonder teruggang in uren of taken is het niet mogelijk om op de begrote 1.000 uur dertig procent te besparen. Dit is een onjuiste voorstelling van zaken”, legde hij uit. Wethouder Marleen Treep reageerde fel dat zijn beschuldiging impliceert dat er onjuiste informatie in het Witboek zou staan. Meijer pareerde dat je bij de berekening niet in staat bent om de salarissen te betalen, dus dat dit onjuist is. Hier kun je wel voor kiezen, maar dan is het politiek keuze, stelde hij.

Als voordeel voor dit voorstel staat in het Witboek dat er een verbetering komt van de samenwerking tussen het sociaal team en het jeugd- en jongerenwerk. ,,Onze samenwerking is altijd uitstekend geweest. Dit heeft Ellen van der Vlist ook aangegeven in De Woudenberger. Wat ik begrijp is dat de Kleine Schans een aantal taken zou kunnen overnemen, maar dat het niet in hun vermogen ligt om alle gespecialiseerde taken van het jeugd- en jongerenwerk over te nemen.” Marco van de Hoef (GBW) vroeg of het zou helpen wanneer de coöperatie De Kleine Schans en Jeugd-Punt samen in gesprek gaan en de krachten bundelen. Deze uitdaging wil Rob Meijer graag aangaan.

In tegenstelling tot het verzoek van de raad aan het college om te spreken met de leden van het Cultuurhuis en de sportverenigingen ligt dit verzoek er nog niet voor het jeugd- en jongerenwerk. Dat is om nog een reden jammer. De coöperatie de Kleine Schans staat namelijk voor een organisatie voor zorg en hulpverlening, waar je naar toegaat als je problemen hebt. Een onafhankelijke jongerenwerker heeft laagdrempeliger contact met jongeren, vertelde Rob Meijer.

Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vindt het een plan voor de bühne. ,,Een feitelijke onderbouwing ontbreekt. Daarnaast zet ik vraagtekens bij het moment om de coöperatie nog verder te laten groeien. Er moet eerst consensus komen over de doelen tussen de coöperatie én de gemeente. Uit onderzoek blijkt dat dit niet het geval is.”