Coördinator Henrie Pastoor, coördinator Arie van de Wetering en voorzitter Jacob van Vliet van IDH Schuldhulp (van links naar rechts).
Coördinator Henrie Pastoor, coördinator Arie van de Wetering en voorzitter Jacob van Vliet van IDH Schuldhulp (van links naar rechts). Janneke Hek

'Maak eerst eens alle post open'

7 december 2020 om 17:28

Honderden huishoudens
met schulden

WOUDENBERG Tassen met ongeopende aanmaningen en herinneringen. Schulden die langzaam maar zeker oplopen tot ze je boven het hoofd groeien. In Woudenberg, Scherpenzeel en Renswoude zijn honderden huishoudens met ernstige schulden en daarnaast nog eens meer dan duizend huishoudens 'in de gevarenzone'. De Interkerkelijke diaconale hulpverlening (IDH) ondersteunt hen graag. Samen met een schuldhulpmaatje bekijken ze hoe het er financieel voor staat en waar de pijnpunten liggen. En op welke manier die op te lossen zijn.


Als er op het gebied van financiën iets gaat veranderen door bijvoorbeeld echtscheiding, werkloosheid of ziekte kun je soms al in de financiële problemen komen. Van de Nederlandse huishoudens heeft 32 procent het afgelopen jaar met één of meerdere betalingsachterstanden te maken gehad.


De IDH werd vijf jaar geleden opgericht vanuit de elf kerken in Woudenberg Scherpenzeel, en Renswoude. Er zijn drie coördinatoren en twintig schuldhulpmaatjes. ,,De vrijwilligers van IDH Schuldhulp denken mee. Hoe kunt u rondkomen van een lager inkomen, ook als er nog geen schulden zijn? U kunt hulp krijgen van een maatje om weer uit de financiële zorgen te komen. De maatjes zijn daar speciaal voor opgeleid en die hulp kost u niets. Zie het als een APK voor uw financiën.”


STRUISVOGELPOLITIEK Coördinator Henrie Pastoor: ,,Toen we begonnen met de schuldhulpmaatjes in deze drie plaatsen waren we verbaasd over het hoge aantal mensen dat een beroep op onze hulp deed. Veel mensen passen struisvogelpolitiek toe. Ze willen de opstapelende post niet onder ogen komen. Maar financiële problemen gaan niet vanzelf over. Het begint allereerst met overzicht krijgen. Alle post openen, op een rijtje zetten wat de schulden of uitstaande betalingen zijn en eventueel betalingsregelingen treffen met schuldeisers.” De maatjes doen niet het werk voor de hulpvrager, maar denken mee en zorgen ervoor dat mensen zich weer kunnen redden met de administratie.


SCHROOM Ook als er nog geen schulden opgebouwd zijn, kan de hulp van een maatje nuttig zijn. Veranderingen zoals een scheiding, baan verliezen of een kind krijgen hebben ook financiële gevolgen. ,,We horen vaak dat mensen schroom voelen om hulp te vragen. Maar de maatjes zijn discreet en hebben een geheimhoudingsplicht. Ook kun je aangeven dat je liever een maatje uit een andere plaats of kerk hebt. We kijken altijd welk maatje het best zou passen. Doordat de maatjes diverse achtergronden hebben, past er altijd wel één bij je”, vertelt coördinator Arie van de Wetering.

Geldzorgen veroorzaken veel stress. Hoe eerder mensen aan de bel trekken, hoe beter. Iedereen met (dreigende) financiële problemen mag contact opnemen, wat de oorzaak van de schulden ook is. Het lidmaatschap van een kerk is niet vereist. Aanmelden voor hulp bij financiële problemen kan via: www.idhschuldhulp.nl of info@idhschuldhulp.nl. of 06-30207868. Wie liever eerst zelf ziet hoe je er financieel voorstaat, kan een test invullen op www.geldfit.nl.