,,Bij de CU vinden we dat we het samen doen en zijn we meer bestuurders dan politici”, legt fractievoorzitter Elli van Oosterom uit.
,,Bij de CU vinden we dat we het samen doen en zijn we meer bestuurders dan politici”, legt fractievoorzitter Elli van Oosterom uit. CU

CU: ‘We zijn
[lekker op dreef]’

ChristenUnie blikt terug

9 december 2020 om 11:26

De ChristenUnie (CU) is zowel landelijk, provinciaal als lokaal onderdeel van de coalitie. Lokaal heeft de CU een goede inbreng gehad in het coalitieprogramma. Successen worden echter niet altijd actief geclaimd. ,,Dat komt door onze bescheidenheid. Dat zie je in alle bestuurslagen van lokaal tot landelijk. Bij de CU vinden we dat we het samen doen en zijn we meer bestuurders dan politici”, legt fractievoorzitter Elli van Oosterom uit. Haar fractie kijkt positief terug op de afgelopen 2,5 jaar. ,,We zijn goed op dreef. Beloften zijn waargemaakt of ingezet.” Het eerste speerpunt van het verkiezingsprogramma in 2018 was ‘aandacht voor gezinnen’. ,,Wij zijn blij dat dit onderdeel is van de portefeuille van onze wethouder Marleen Treep. Wij willen mensen bagage meegeven over opvoeden. Dat doen we niet door naar elkaar te kijken met een opgestoken vingertje, maar door een arm om iemand heen te slaan. Vooral jonge gezinnen hebben hier behoefte aan. Je doet je best als jonge ouder, maar je start onwetend en dan kun je tegen dingen aanlopen”, vertelt ze. Het gaat hier vooral om preventieve zorg of vroeg signalering om met een steuntje in de rug problemen te voorkomen. Vanuit de coöperatie De Kleine Schans en het consultatiebureau is hier veel aandacht voor.

Het tweede speerpunt ‘Woudenberg fietsdorp’ wordt inmiddels door alle fracties omarmd. ,,Wij hebben het plan voor een oost-west fietsverbinding als eerste gelanceerd met een filmpje. Fijn dat iedereen daarna volgde. Uiteindelijk moet je het toch samen doen”, reageert zij nuchter. Zij vindt het jammer dat de provincie geen subsidie biedt. Ze begrijpt het argument dat er dwars door het dorp al een mooie fietsverbinding loopt. Het probleem is alleen dat daar geen scholen en sportverenigingen liggen. ,,Rood asfalt voor het fietspad lukt financieel niet, maar de witte strepen geven ook een zichtbare doorlopende uitstraling aan de fietsroute. Daar gaan we mee aan de slag”, vertelt ze tevreden dat deze belofte wordt ingelost.


Het derde speerpunt ‘een passende woning voor jong en oud’ ligt ook op het bord van CU- wethouder Marleen Treep. ,,Omnia Wonen gaat de komende periode 46 sociale huurwoningen bouwen in Hoevelaarfase 1 en de Nijverheidsweg. Daar zijn we blij mee.” Een CU-wens is nog wel dat de mantelzorgwoningen, zogenaamde kangoeroewoningen, in de toekomst zonder zorgindicatie kunnen worden toegewezen. Op de vraag of de verkiezingsbelofte voor de bouw van tiny houses, of zoals het college deze noemt ‘Klein maar fijn wonen” nog gaat lukken, reageert zij: ,,De vier jaar zijn nog niet voorbij.” Deze woningen vindt haar fractie belangrijk als flexibele schil. Over de wachttijd van zeven jaar reageert zij dat dit niet mooi is, maar vergeleken bij andere gemeenten nog meevalt. Belangrijker vindt zij het dat er wordt ingezet om verhuisketens zo lang mogelijk te maken, omdat er zo meer woningen voor alle doelgroepen beschikbaar komen.

Over de belofte om de kwaliteit van de zorg overeind te houden, legt zij uit: ,,Naast kwaliteit vindt de CU realisme ook belangrijk. De zorg is zo niet meer betaalbaar. Wij hebben eerst nog geprobeerd om een efficiencyslag te maken, voordat wij aan de knop van de kwaliteit moesten gaan draaien. Dat bleek echter niet voldoende.”


De inbreng van de CU in de coalitie is wel geweest dat over de te maken keuzes de dialoog met de samenleving wordt aangegaan.” Bij die dialoog is Elli van Oosterom een groot voorstander van de Groenboekfase. ,,Hier gaan alle deelnemers van professionals tot inwoners met respect voor elkaar in gesprek hoe het anders kan. Anders zodat de zorg zo goed en goedkoop mogelijk gerealiseerd kan worden. Door dat respectvolle gesprek geloof ik dat alle deelnemers begrip krijgen hiervoor en de transformatie van de zorg versneld gaat plaatsvinden.” De CU-visie over dat het niet meer gaat in de zorg over waar je recht op hebt, maar wat je nodig hebt, wordt door meerdere partijen omarmd. Elli van Oosterom is blij dat wethouder Marleen Treep in het sociaal domein heel zichtbaar de weg is ingeslagen die de CU voor ogen had.


Waardevol Woudenberg was in 2018 de verkiezingsslogan. De achterliggende vraag hierbij is hoe je als inwoner waardevol kan zijn voor je dorp. ,,Wij hebben een bescheiden overheid en dat vraagt om meer participatie van de inwoners. Dat betekent dat je niet meer direct naar de gemeente moet kijken, maar eerst moet kijken of je het zelf kan doen of dat je iemand hebt in je omgeving die je kan helpen.” Andere voorbeelden van participatie zijn dat je de stoep even meepakt als je je tuin aan het doen bent of samen met de buurt aan de slag gaat. ,,Onze taak als plaatselijke politiek is de inwoners hiervoor te mobiliseren en dat gaat goed. Ik zie zoveel mooie initiatieven in het dorp.”


Binnen het verkiezingsthema ‘Waardevol Woudenberg’ zet de CU ieder jaar, met uitzondering van dit coronajaar, een waardevolle Woudenberger of organisatie in het zonnetje. ,,Zonder die veelal vrijwillige Woudenbergers lukt het niet. Daarom vind ik het landelijke CU-belastingplan zo mooi. Om vrijwilligers te compenseren voor hun inzet, waardoor zij vaak minder tijd kunnen werken, hoeven zij minder belasting te betalen”, vertelt zij. Voor de centrumplannen zag het er zowel bij Kostverloren als bij de Voorstraat hoopvol uit met mooie plannen. ,,Die bleken te ambitieus te zijn. Onze fractie zal heel kritisch zijn bij het bestemmingsplan voor de verplaatsing van de Albert Heijn. Wij willen eerst een gebiedsvisie, want verdere leegstand ligt op de loer.”


Duurzaamheid en je dorp doorgeven aan de volgende generatie is belangrijk voor de CU. Dat de nieuwbouw in Hoevelaar fase 1 en de Nijverheidsweg bijna energieneutraal wordt gebouwd sluit dan ook aan op beloften uit het verkiezingsprogramma. Om samen binnen de regio Amersfoort een opgave te doen voor de energietransitie heeft de CU als zeer positief ervaren. ,,Je moet dan over elkaars grenzen kijken. Samen moeten we de klimaatdoelen van Parijs in 2050 halen. Dan moet het hele dorp gasloos zijn.” Op agrarisch gebied worden er mooie plannen gerealiseerd onder de naam Vitaal Platteland. ,,Als CU vinden wij het belangrijk dat de gemeente niet zorgt voor extra sloten op boerenbedrijven. Binnen de regelgeving willen wij zoveel mogelijk ruimte bieden aan de agrarische ondernemers.”

De belofte voor een enquête onder winkeliers en inwoners over de zondagsopening zal in 2021 ook worden ingelost.