Van het gas af in 2050: 'We gaan stapje voor stapje'

9 december 2020 om 11:32

Enquête voor bewoners en ondernemers

Joke van der Heide

WOUDENBERG Ook de gemeente Woudenberg zal vanwege het klimaatakkoord van Parijs de overstap moeten maken naar een duurzame warmtevoorziening. Uiteindelijk is de opgave dat Woudenberg in 2050 van het gas af is.


,,Deze stip op de horizon pakken we stap voor stap aan”, vertelt wethouder Pieter de Kruif. Hij begrijpt dat de plannen bij inwoners vragen oproepen. Over wat de kosten voor hen zullen zijn of bijvoorbeeld de vraag of zij hun bestaande ketel nog moeten vervangen met het oog op de toekomstige plannen. Hij benadrukt hierbij dat de gemeente de stappen samen met woningeigenaren, verhuurders en woningcorporaties zal zetten, omdat de gemeente begrijpt dat het een lastig traject is. Als geruststelling noemt hij: ,,De overstap van kolen naar gas is in de vorige eeuw redelijk goed gegaan en nu gaan we weer van het gas af.”


Hij vertelt verder dat de gemeente in het kader van het Klimaatakkoord eind 2021 met een Transitievisie Warmte moet komen. Hiervoor zal de gemeente het komende jaar onderzoeken hoe Woudenberg de overstap naar een duurzame warmtevoorziening in een passend tempo kan maken. Daarbij kijkt de gemeente naar de eigenschappen van de woningen en gebouwen, mogelijkheden om te isoleren en ook welke warmte-oplossing per buurt het beste past.

De eerste stap hiervoor is dat er op 10 december een enquête gestuurd wordt naar bewoners en ondernemers van kleine bedrijvigheid, zoals ondernemers met een praktijk aan huis, kleine winkels, horeca en andere bedrijfspanden. ,,Met deze enquête halen we op hoe bewoners en ondernemers in Woudenberg kijken naar het verduurzamen van onze warmtevoorziening. Aan de orde komen vragen als waar zij bang voor zijn, wat zij verwachten en in hoeverre zij de kosten van belang vinden.”


Op 9 februari wordt er een eerste (online) bijeenkomst georganiseerd voor inwoners en ondernemers. ,,Van daaruit gaan we stapje voor stapje verder. Ook op wijkniveau gaan we bijeenkomsten organiseren. Aan de orde komen vragen of een collectieve oplossing als het warmtenet mogelijk is in de wijk, alternatieve oplossingen via biogas een goede optie is of dat bij individuele oplossingen een luchtwarmtepomp optimaal is”, legt de wethouder uit. Hij wil daarnaast graag benadrukken dat energie besparen in deze discussie ook van groot belang is. In dit kader kunnen Woudenbergers via energie-in-Woudenberg.nl tot eind maart een voucher van 65 euro aanvragen als zij energiebesparende maatregelen in huis willen nemen.

Positief is dat de stappen niet onder druk hoeven te worden gemaakt, omdat de gasleidingen goed op orde zijn In Woudenberg en op korte termijn niet aan vervanging toe zijn, wat bij sommige gemeenten wel speelt. De gemeente wil ook in gesprek gaan met de jeugd, bijvoorbeeld via basisscholen, over wat het betekent om van het gas af te gaan en hoe dat zou kunnen. ,,Voor deze generatie doen we het. Zij krijgen er in de toekomst mee te maken”, aldus de wethouder.