André: ,,Na de zomervakantie begint het bij mij al te kriebelen.''
André: ,,Na de zomervakantie begint het bij mij al te kriebelen.'' André Hardeveld

'Oud en nieuw zonder vuurwerk is als winkelen [zonder portemonnee]'

Vuurwerkliefhebbers vrezen dat verbod niet eenmalig is

9 december 2020 om 11:29

Op een schaal van een tot tien was ik maximaal teleurgesteld toen ik van het vuurwerkverbod hoorde”, geeft vuurwerkfanaat André van Hardeveld aan. De 36-jarige Woudenberger moet zijn geliefde voorraad vuurwerk dit jaar laten liggen. Het afsteken gaat niet gebeuren dit jaar. ,,Ik hoop dat het een eenmalig verbod is, maar ik vrees het ergste.”

,,Na de zomervakantie begint het bij mij al te kriebelen. Ik ga op zoek naar nieuwe producten, bezoek forums en bezoek vuurwerkdemonstraties. Dit jaar ging wegens corona veel niet door, maar online heb ik wel al van alles besteld en ook in huis gehaald”, vertelt Hardeveld. Hij herinnert zich nog dat hij als klein jongetje tijdens oud en nieuw op de bank in slaap was gevallen en door de jaarwisseling heen was geslapen. ,,De volgende morgen ontdekte ik dat het al voorbij was. Ik ben uren verdrietig geweest begreep ik.” Toen hij wat ouder werd, ging hij zelf ook afsteken. ,,En wanneer ik van mijn ouders niets meer mocht kopen, dan liet ik een vriendje vuurwerk kopen en zei ik thuis dat ik het gekregen had”, blikt hij lachend terug.


,,Oud en nieuw zonder vuurwerk is als winkelen zonder portemonnee. Dat gaat gewoon niet”, stelt hij. ,,Ik kan absoluut alle begrip opbrengen voor het ontlasten van de zorg. We hebben van dichtbij meegemaakt hoe belangrijk de zorg is. Mijn vriendin is herstellende van corona en heeft behoorlijk kritiek gelegen. Maar ik denk dat het vuurwerkverbod niet gaat bijdragen aan ontlasting van de zorg.” Er zijn normaalgesproken 1300 ziekenhuisbezoeken per jaar die gerelateerd zijn aan vuurwerk, rekent hij voor. Dat zijn vijf personen per ziekenhuis. ,,Nu gaan mensen zonder gedegen kennis en ervaring met vuurwerk aan de slag met illegaal spul. Want om me heen hoor ik er genoeg die alsnog over de grens vuurwerk gaan kopen of via handelaren het uit Polen en Tsjechië laten komen. En dan gebeuren er volgens mij meer ongelukken.”


Zelf is Hardeveld terughoudend met het alsnog afsteken van zijn vuurwerk. ,,Die boete zou ik me misschien niet door laten weerhouden, maar een strafblad krijgen, dat heb ik liever niet. In verband met mijn werk kan ik geen strafblad gebruiken.” Zijn oudste dochter van twaalf jaar heeft de fascinatie voor vuurwerk van haar vader gekregen. ,,We staken vorig jaar gezellig samen vuurwerk af. Onze jongste dochter kijkt liever vanachter het raam toe. Nu moeten we oudejaarsavond een andere invulling gaan geven. Misschien moet ik maar weer op de bank in slaap vallen tot het voorbij is, net zoals toen ik klein was”, lacht hij.


,,Het is niet alleen het verbod op het afsteken dat me pijn doet, maar ook de gezelligheid ervoor. Meestal gaan we tussen kerst en oud en nieuw met familie naar Duitsland op vakantie en dan daar op zoek naar mooi vuurwerk. Een gezellige sfeer die er voor mij echt bij hoort. Ik maak altijd een verlanglijst met vuurwerk dat ik graag wil hebben. En ik koop ieder jaar voor een behoorlijk bedrag aan vuurwerk. Vorig jaar was het erg mistig met de jaarwisseling, toen heb ik niet alles afgestoken”, vertelt Hardeveld.


Hij is altijd oplettend tijdens het afsteken. ,,Een vuurwerkbril, koppie erbij, geen slok teveel op”, vat hij samen. ,,Ik hoop dat er volgend jaar meer mogelijk is qua vuurwerk. En mocht dat niet zo zijn, dan gaan we lekker in het buitenland oud en nieuw vieren”. Dit jaar steekt hij samen met zijn dochter het wel toegestane categorie 1 vuurwerk af. ,,Het is niet anders”, klinkt het teleurgesteld.


Ook de 17-jarige Mika van Egdom uit Woudenberg was diep teleurgesteld toen hij hoorde van het vuurwerkverbod. ,,Toen ik klein was, werd ik jankend mee naar buiten gesleurd om naar het vuurwerk te kijken. Maar dat ging snel over. Nu ben ik echt een vuurwerkliefhebber.”

De student Communicatie heeft zijn belangstelling in de loop der jaren verlegd van knal- naar siervuurwerk. ,,Eerst was het vooral knallen met Thunderkings en nu vind ik het mooi om mooi vuurwerk te kopen.”


Van Egdom bestelt gedurende het jaar online vuurwerk. ,,Toen ik hoorde van het verbod, ben ik gaan informeren of ik mijn bestellingen kon retourneren. Dat kon gelukkig bij een paar winkels. Nu ga ik maar carbidschieten met oud en nieuw”, lacht Van Egdom.


,,Het is een rotjaar geweest met corona en ik had graag willen uitpakken met vuurwerk met de jaarwisseling, maar dat zit er niet in dus.” Ook hij hoort om zich heen dat anderen toch naar Duitsland gaan om daar vuurwerk in te kopen. ,,Ik hoor in het dorp nu al veel knallen van zwaar vuurwerk. Het is niet slim dat twaalfjarigen nu met zwaarder vuurwerk kunnen lopen omdat ze het illegaal hebben gekocht op school bijvoorbeeld. Zo’n vuurwerkverbod helpt denk ik niet om de zorg te ontlasten. Als het fout gaat met illegaal zwaar vuurwerk, dan zijn de ongelukken veel zwaarder.”

Of het volgend jaar weer zou mogen om vuurwerk af te steken? ,,Ik hoop het echt, maar vrees van niet. Dit is voor de overheid gewoon een goede smoes om het vuurwerkverbod er door te trekken. Men zegt dat het is om de zorg te ontlasten, maar ik denk dat ze dit verbod al langer willen. Ik ga er een leuke jaarwisseling van maken met mijn vrienden en carbidschieten. En volgend jaar zien we wel weer”, geeft hij aan.

De vuurwerkcollectie van liefhebber André Hardeveld.