column

7 december 2020 om 16:05

‘Geen ruzie maken'

Met enige verbazing lees ik de afgelopen weken over de negatieve sfeer in de raad. Zo vroeg Arno van Dijk in de media de politiek geen ruzie te maken, maar samen het goede te doen voor Woudenberg. Ook fractievoorzitter Marco van de Hoef (GBW) noemde dat deze coalitieperiode de sfeer negatiever, tegengestelder en harder is.


Toen ook een Woudenberger vanuit een andere politieke hoek mij vertelde dat ze wat minder ruzie moeten maken in de raad, vond ik het tijd om deze sentimenten van een andere kant te belichten.


Ik doe met veel plezier al drie coalitieperioden verslag van de raad. Ik zie net als Marco van de Hoef in die perioden verandering, maar ik ben niet tegen verandering en zie dat een kritisch tegengeluid kan leiden tot aanscherping van voorstellen en dat is goed voor Woudenberg.


Ook coalitiegenoot Jhony Stalman (VVD) sprak hierover bij de begrotingsbehandeling in november. Hij stelde dat als je als gemeente een langere wensenlijst hebt dan je portemonnee kan veroorloven, er keuzes gemaakt moeten worden. Als je binnen de raad debatteert over die keuzes maak je geen ruzie, maar daag je elkaar uit om die keuzes te maken, vindt hij.


Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vertelde in een interview met De Woudenberger dat haar fractie doet wat goed is voor Woudenberg. Wat goed is voor Woudenberg blijkt dus heel subjectief te zijn: het is maar hoe je er tegen aan kijkt.


Als ik terugblik naar de drie coalitieperioden, zie ik niet zo zeer een verschil in politieke standpunten, maar meer een actievere manier om oppositie te voeren. In de periode voor 2014 was de SGP ook heel kritisch over de begroting.

Zij vroegen dan om schorsing, maar stemden met een stemverklaring wel voor. Daarna hoorde ik alleen nog van het college en de coalitie dat de raad weer unaniem akkoord was met de begroting. Dat lijkt beter voor Woudenberg.


In de periode daarna bleef de SGP kritisch over de begroting maar stemde tegen om politiek een duidelijker statement te maken. In die tweede periode tot 2018 was de dynamiek ook veranderd door de komst van een kritische VVD-fractie in de oppositie. Dit beeld heeft zich doorgezet in de derde periode met het CDA in de oppositie.


Ik vind dat een kritische opstelling meer dan ooit nodig is. De problemen zijn veel groter dan de vorige perioden. Door de stijgende kosten in het sociaal domein is er een groot tekort op de begroting. Verder is er de belastingaffaire die nog steeds voortsleept en is het bouwen van goedkope sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen nagenoeg onmogelijk.


Kortom, als je met een kritische oppositie tot aangepaste voorstellen komt, dan doe je het samen beter. En naar mijn idee is dat goed voor Woudenberg!


Joke van der Heide