Iedere verkiezing vraagt een gedegen voorbereiding, maar deze verkiezing is wel uniek geeft Harry Valkenburg aan.
Iedere verkiezing vraagt een gedegen voorbereiding, maar deze verkiezing is wel uniek geeft Harry Valkenburg aan. joke van der Heide

'Manier van stemmen wordt anders'

9 december 2020 om 11:24

Verkiezingen in coronatijd

Joke van der Heide

WOUDENBERG Drie dagen lang stemmen, een optie om via de post te stemmen en een extra stembureau. Het zijn allemaal opties voor het coronaproof te laten verlopen van de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart volgend jaar. Ook op de stembureaus zelf worden maatregelen genomen.


Iedere verkiezing vraagt een gedegen voorbereiding, maar deze verkiezing is wel uniek geeft Harry Valkenburg aan. Hij is sinds 1998 de verantwoordelijke ambtenaar binnen de gemeente voor de verkiezingen. Samen met burgemeester Titia Cnossen vertelt hij wat er allemaal geregeld wordt om deze verkiezingen, zoals altijd, goed te laten verlopen. ,,Ik heb er alle vertrouwen in dat het goed gaat komen en ook veel zin in”, reageert de burgemeester.

Harry Valkenburg legt uit dat er vanuit het Rijk nog wordt gekeken of mensen deze keer niet alleen op woensdag 17 maart kunnen stemmen, maar ook op maandag 15 en dinsdag 16 maart. Daarnaast wordt de optie onderzocht om 70-plussers de mogelijkheid te bieden via de post te stemmen en wat de voorwaarden daarvan zijn. In Woudenberg gaat dit om 1.900 inwoners. Ook is er de optie dat dit jaar mensen voor drie anderen in plaats van twee met volmacht mogen stemmen.

,,Binnen onze gemeente zijn wij net als anders vijf maanden van tevoren gestart met de voorbereidingen. Als eerste zijn wij gaan nadenken over een zesde stemlocatie. Dit wordt basisschool De Wartburg. Naast het gegeven van corona hadden wij gezien een opkomst van 80 procent bij landelijke verkiezingen al het plan voor een extra stemdistrict. Vervolgens hebben wij in kaart gebracht of alle stembureaus coronaproof kunnen worden ingericht. Dat is het geval”, aldus Harry Valkenburg.

Over de inrichting van de stembureaus vertelt hij dat er deze keer een looproute zal komen en dat er een gescheiden in- en uitgang zal zijn. Daarnaast wordt er bij de meeste stembureaus gekozen voor twee in plaats van drie stemhokjes om de afstand te garanderen. ,,Om het stemmen veilig te laten verlopen, vragen wij mensen om naar het stembureau te komen dat staat vermeld op de stempas”, benadrukt hij.

Er wordt landelijk ook gesproken over meer bemensing van de stembureaus. Normaal zijn er drie mensen per stembureau. Deze keer vraagt het Rijk om per stembureau vier leden aan te wijzen. Harry Valkenburg: ,,Als je mogelijke uitval meerekent, hebben wij deze verkiezing veertig mensen nodig. Daarnaast hebben een aantal mensen zich afgemeld, omdat zij gezien hun leeftijd in de risicogroep vallen.” De burgemeester vult aan dat dit er niet zoveel zijn, omdat de laatste jaren de bezetting verjongd is. Door de optie van het poststemmen, drie dagen stemmen en in Woudenberg extra nog een zesde kiesdistrict, zal de telling meer tijd vragen. Landelijk wordt er besproken om het tijdstip van sluiting van de stembussen eerder te doen dan 21.00 uur. ,,Daarna moet er nog geteld worden en dat moet zorgvuldig gebeuren. En je wil toch 's avonds al een eerste uitslag geven. De procedure ter afwikkeling zullen deze keer ook voor de provincie meer tijd vragen.”