Foto uit 2018: Sport, geschiedenis, cultuur en natuur kwamen samen in het evenement.
Foto uit 2018: Sport, geschiedenis, cultuur en natuur kwamen samen in het evenement. Jaap van den Broek

Geen duathlon bij Pyramide

7 december 2020 om 15:34

Nieuwe ATB-route van invloed op verdwijnen sportfestijn

WOUDENBERG Een van de grootste sportevenementen binnen de gemeentegrenzen van Woudenberg verdwijnt van de sportkalender. Na acht edities is het doek is gevallen voor Pyramideduathlon en de Pyramidetrail. Landgoed Den Treek-Henschoten verleent voor 2021 geen toestemming meer om het evenement te organiseren, zo meldt organisator Jan Stehouwer.


De afgelopen jaren is de naam van het sportieve voorjaarsevenement nabij de Pyramide van Austerlitz wel eens gewisseld. Dat had onder meer te maken met het sportieve programma: twee keer fungeerde de Pyramide van Austerlitz als fraai decor voor het NK Cross-duathlon (2017 en 2018). Eerder dit jaar was het duursportspektakel opnieuw van een andere naam voorzien: het event ging verder als het Pyramide Off-Road Festival.

Naast hardlopen en mountainbiken (duathlon) was het de bedoeling dat deelnemers dit jaar ook mee konden doen aan een cross-triathlon. Voor het eerst in negen jaar tijd konden deelnemers tijdens dit evenement een duik in het Henschotermeer nemen. Atleten aan deze triatlon moesten 1,2 kilometer zwemmen, 28 kilometer mountainbiken en 9 kilometer hardlopen om de finish, aan de voet van de Pyramide van Austerlitz, te bereiken. Ook een trailrun (hardlopen) was een vast onderdeel van het evenement.

Dit was het veelbelovende wat Triathlon Soest, de organiserende triathlonvereniging, aan het begin van dit jaar naar buiten bracht. Het festival kwam echter niet van de grond, want corona lag dwars. De negende editie ging niet door, maar zal er ook volgend jaar op de huidige locatie niet komen.


GEEN TOESTEMMING Dat valt op te maken uit de verklaring die Jan Stehouwer namens de organisatie naar buiten bracht. ,,Sinds begin dit jaar ligt er in het gebied rond de Pyramide een nieuwe ATB-route, die druk bereden is. De aanleg en het gebruik van deze route heeft ertoe geleid dat het bestuur van het landgoed Den Treek-Henschoten geen toestemming geeft de route rond de Pyramide voor een dag af te sluiten voor ons evenement en geen toestemming geeft een (deels) alternatieve route te maken buiten de bestaande route”, meldt Stehouwer.

Het leidt tot een onvermijdelijke beslissing voor de organisatie: ,,Dit zorgt ervoor dat wij geen Pyramideduathlon en -Trail meer kunnen organiseren in het prachtige gebied waar we dat van 2012 tot en met 2019 acht edities lang wel, met veel plezier, hebben kunnen doen.” Stehouwer kijkt met veel plezier terug. ,,Wat hebben we een mooie dingen neergezet. De eerste editie met amper honderd deelnemers. Edities met modder, onweer, hitte, stralende zon, plenzende regen, vorst. Prachtige winnaars en genietende finishers. Twee keer een Nederlands kampioenschap, wat achteraf gezien knallende afsluiters waren.”

Triathlon Soest, waarvan de leden niet alleen uit Soest komen, maar ook uit onder meer Baarn, Soesterberg, Amersfoort, Leusden, Woudenberg en Zeist, denkt nog wel aan andere mogelijkheden om een wedstrijd in de regio te organiseren. De vereniging gaat op zoek naar een andere locatie en ander evenement.