Nachtvorst is goed voor boerenkool.
Nachtvorst is goed voor boerenkool. Eigen foto

Boerenkool uit de oven met [brie-gratin

Traditionele stamppot, maar net even anders

30 november 2020 om 16:21

Als er een nachtvorst over de boerenkool heengaat, worden er extra suikers aangemaakt door de plant, wat de smaak ten goede komt. Daarom deze week een heerlijke ovenschotel met boerenkool, brie en tomaat.

Ook bij ons op de moestuin staan de boerenkoolplanten te stralen. Al hadden ze wat groter mogen zijn, de smaak is er niet minder om. Ik zie ieder jaar wel weer op tegen de hoeveelheid werk die boerenkool schoonmaken, ritsen, snijden, vier keer wassen en voorkoken met zich meebrengt. Maar alles voor die stralende gezichten aan tafel zal je misschien denken. Nou nee, dat is een illusie, hier is boerenkool geen favoriet aan tafel bij de kinderen. Maar omdat ik weet hoeveel werk het is geweest om ze te zaaien, beschermen tegen vogels en konijnen en de voorbereidingen voor het op tafel staat, sta ik op een beetje waardering voor deze Nederlandse knaller.


RIJMWOORDEN Wist u dat er honderdnegenenzeventig rijmwoorden op boerenkool bestaan? Ik geef het maar mee als tip voor 5 december. Ik wist het ook niet, echt een feitje dat je nooit meer vergeet.

Boerenkool heeft een oude geschiedenis. Rond 400 voor Christus wordt in Griekenland een 'kroesbladige' kool beschreven die later bij de Romeinen als bladkool bekend wordt. Dit zou de voorloper van onze boerenkool zijn. Maar niet alleen Nederlanders eten iedere winter de typische groene winterkost, over de hele wereld is boerenkool een blijvertje. In Nederland vaak geserveerd met zilveruitjes, augurken, piccalilly, mosterd en een kuiltje met jus. Ook rookworst en uitgebakken spekjes zijn onontbeerlijk.


VEELZIJDIG En boerenkool is veelzijdig. Iedereen kent de traditionele boerenkoolstamppot met uitgebakken spekjes. Maar ook in smoothies kan deze groente verwerkt worden. Wie recepten met boerenkool zoekt, komt uit op soep, lasagne en pesto van boerenkool. Hier gaat mijn hart niet direct harder van kloppen, eerlijk gezegd. Boerenkool heeft een bepaalde structuur die niet in alle gerechten aangenaam is, vind ik.

Maar in het recept dat ik deze week deel, geniet je van zachte brie, zoete tomaat, zoute spekjes en smeuïge boerenkoolstamppot. Dat klinkt kleffer dan het is overigens. Op deze manier kun je je traditionele boerenkoolstamppot een andere draai geven. Het is iets meer werk dan simpelweg aardappels en boerenkool stampen, maar het resultaat ziet er extra culinair uit.


Recept: boerenkool met brie-gratin


[Benodigdheden voor vier personen:


1 kilo aardappels

500 gram boerenkool (vers van eigen tuin of uit de winkel)

300 gram spekreepjes

Handvol vluggort

100 gram champignons

4 grote tomaten (vlees- of tros-)

200 gram brie (naar smaak. Doordat het smelt, kun je gerust wat minder kwalitatieve en dus voordeliger brie gebruiken)


Wie verse boerenkool van de groentetuin heeft, kan eerst beginnen aan de klus van ritsen, wassen, snijden, voorkoken en spoelen. Of je koopt een zak kant-en-klare boerenkool in de supermarkt.


Schil de aardappels en doe in een grote pan. Leg de boerenkool er bovenop en voeg wat zout en een handvol vluggort toe. Breng aan de kook en laat een half uur koken tot de aardappels gaar zijn. Snij intussen de champignons in plakjes. Ontvel de tomaten en snij ze in plakken. Haal het vruchtvlees eruit. Bak vervolgens in een koekenpan de spekreepjes en de champignons. Verwarm de oven voor op 180 graden.


Giet de boerenkool en de aardappels af en stamp het met wat boter en een scheutje melk tot een stamppot. Roer de uitgebakken spekjes en champignons door de boerenkool. Vet een ruime ovenschaal in met boter en schep de stamppot in de ovenschaal. Leg de brie en tomaat om en om boven op de boerenkool. Eindig met brie.


Schuif de ovenschotel in de voorverwarmde oven voor 20-25 minuten.

Aan tafel! Eet smakelijk.

Voor de liefhebber kun je er cocktailaugurkjes, zilveruitjes en mosterd bij serveren. En voor de carnivoren onder ons, een ambachtelijke rookworst misstaat er niet bij. Kinderen maak je misschien nog blij met knakworstjes erbij.

Het eindresultaat komt uit de oven: boerenkool met brie-gratin.