'Gebruikelijk in de regio'

30 november 2020 om 14:27

p voorpagina

,,Dit bevordert de bouw van sociale huurwoningen”, benadrukte Peter van Schaik (GBW). Zijn voorstel werd met 13 stemmen voor goedgekeurd, ook door de SGP, die zijn eigen amendement ervoor liet vallen.

Om op korte termijn te zorgen voor de bouw van meer sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen kwam het CDA ondersteund door PvdA-GL en SGP opnieuw met haar motie om al in 2020 uit te gaan van de verplichting van 25 procent te bouwen sociale huurwoningen én 10 procent betaalbare koopwoningen. ,,In de regio is dit gebruikelijk”, benadrukte Jan Bessembinders tevergeefs, want de coalitiepartijen stemden tegen.

SGP en GBW dienden samen ook een amendement in om de zelfbewoningsplicht én het anti-speculatiebeding alleen te laten gelden voor woningtypen tot maximaal de NHG-kostengrens van 325.000 euro. Beide instrumenten zijn bedoeld om de schaarse betaalbare woningen beschikbaar te houden voor de doelgroep. Beide amendementen werden met 11 voor en 4 tegen aangenomen.


De motie van PvdA-GL ondersteund door CDA en SGP om het college te vragen te onderzoeken bij zowel Omnia Wonen als projectontwikkelaars of het mogelijk is om nieuwbouwwoningen toe te voegen voor de lage sociale huur tot 663 euro werd met 7 tegen 8 verworpen. Reden voor deze motie was de hoge wachtlijst van 7 jaar én de stelling van zowel wethouder Marleen Treep als Omnia Wonen dat het niet onmogelijk is om nieuwbouwwoningen met een huur onder de grens van 663 euro te bouwen. De wethouder noemde dit overbodig en vertelde samen met Omnia Wonen hiervoor aan de slag te gaan.