Van links naar rechts: Benjamin, Johannes en Luc.
Van links naar rechts: Benjamin, Johannes en Luc. Dutchfiets

'Deze fiets eindigt niet als afval'

30 november 2020 om 16:40

Woudenbergse DutchFiets in Innovatie Top 100

Henk van IJken

WOUDENBERG Er staan dit jaar elf bedrijven uit de provincie Utrecht in de KVK Innovatie Top 100 van de Kamer van Koophandel, en DutchFiets uit Woudenberg is er één van.


,,We dachten al dat we een kans maakten om als een van de vierhonderd inzendingen te worden genomineerd, maar uiteindelijk waren we toch nog blij verrast'', zegt Luc van 't Oever die samen met de broers Johannes en Benjamin Alderse Baas voor het Woudenbergse bedrijf aan de Landaasweg in Woudenberg werkt.


'STATIEGELD' Johannes ontwikkelde de DutchFiets vijf jaar geleden, omdat hij een fiets wilde maken die weinig onderhoud vergt en niet als afval eindigt, maar waarvan het materiaal in de 'circulaire kring' blijft en gerecycled kan worden. Mede dankzij een crowdfundingsactie konden ze van start gaan met de productie van honderd fietsen. ,,Het is gelukt om fietsen te maken die jaren meegaan'', zegt Van 't Oever. In de praktijk kon dit nog niet worden getest, omdat het bedrijf nog niet zo lang bestaat, maar uit duurzaamheidstesten is gebleken dat de fietsen zeker dertig jaar moeten meegaan. ,,We gaan ervan uit dat alleen slijtageonderdelen, zoals de banden, in die tijd moeten worden vervangen.''

Het frame van een DutchFiets is gemaakt van kunststof, maar dan wel op een duurzame manier. Het kan namelijk opnieuw worden gebruikt als de fiets uiteindelijk wordt afgeschreven. De leverancier geeft twee jaar garantie op ieder afgeleverd rijwiel. En ,,aan het einde van de levensduur moet de klant de fiets met een gerust hart en eenvoudig aan kunnen bieden om te laten recyclen. Dit levert gegarandeerd 'statiegeld' op of 100 euro op bij inruil'', meldt DutchFiets op zijn website.


LOKAAL GEPRODUCEERD De fiets is ook in andere opzichten duurzaam. Hij gaat niet alleen jaren mee en is recyclebaar, maar wordt ook nog lokaal geproduceerd, om de uitstoot van CO2 zo laag mogelijk te houden. Van 't Oever: ,,De wielen en frames worden gemaakt in Overijssel, de assemblage vindt plaats bij een sociale werkplaats in Friesland en we zijn bevriend met Van Woudenberg Fijnmetaal hier in het dorp, die de aluminium onderdelen voor ons maakt. Daardoor mogen we de DutchFiets een echt Nederlands product noemen.''

Aan de KVK Innovatie Top 100 is geen (geld)prijs verbonden. ,,De kracht van het initiatief is te laten zien waartoe het Nederlandse midden- en kleinbedrijf in staat is”, aldus een woordvoerder van de Kamer van Koophandel. Uit recent onderzoek dat de Kamer van Koophandel heeft verricht onder de ondernemers uit veertien eerdere edities blijkt dat ‘voor meer dan driekwart van de ondernemers geldt dat de destijds voorgedragen innovatie nog steeds onderdeel is van de bedrijfsstrategie.’ Ook geeft driekwart van de ondernemers aan dat door de innovatie de concurrentiepositie is toegenomen en dat de omzet is gestegen.


STEMMEN Een panel van 'innovatie-experts' maakte de selectie uit bijna vierhonderd inzendingen voor een notering in de jaarlijkse KVK Innovatie Top 100. Alle nominaties zijn beoordeeld op impact voor de branche en samenleving, originaliteit, verkrijgbaarheid en gerealiseerde omzet en groeipotentie.

Na de ICT-sector (achttien innovaties) zijn de meeste innovaties afkomstig uit de sector voedsel en landbouw (zestien) en de creatieve industrie (vijftien).

De jury van de Kamer van Koophandel maakt op donderdag 21 januari volgend jaar de notering van elk bedrijf in de KVK Innovatie Top 100 bekend. Dan is duidelijk welk bedrijf de nummer 1-positie van PHYSEE uit Delft overneemt en zich een jaar lang het meest innovatieve mkb-bedrijf van Nederland mag noemen.


[Naast de juryprijs is er een publieksprijs. Iedereen kan van 7 december tot 15 januari volgend jaar op de website www.stemvoorinnovatie.nl stemmen op het meest innovatieve product van dit jaar, zoals de DutchFiets van het gelijknamige bedrijf uit Woudenberg.