Decemberdoorkijk naar 2021

28 november 2020 om 11:58

Onzekerheid over wat het virus gaat doen, maakt het plannen maken voor de decembermaand lastig. Hou er maar rekening mee dat je tijdens de feestdagen met een beperkt aantal mensen tegelijk kunt eten of vieren. Het worden ‘blokjes’-feestdagen.


Met alle burgemeesters in onze Veiligheidsregio ben ik regelmatig in - digitaal - overleg. De directeur van de GGD regio Utrecht praat ons steeds bij over de testcapaciteit en de besmettingscijfers.

Met de woorden ,,die cijfers blijven op een niveau hangen waar we vanaf moeten'' deelde zij haar zorg over de onzekerheid hoe het aantal besmettingen naar beneden te brengen. De situatie is nog steeds ‘zeer ernstig’ en de zorg piept en kraakt. Daarom is de boodschap ‘Vier Kerst met het gezin'.


VUURWERK Bij dit overleg bespraken we ook de veranderingen voor de gemeente doordat op 1 december de tijdelijke Covid-wet in werking treedt. Verder was de jaarwisseling een belangrijk onderwerp. Met elkaar zoeken we naar de weg hoe dit in coronatijd moet lopen. Het landelijk vuurwerkverbod is duidelijk, maar wat doe je aan vuurwerkoverlast, ook in Woudenberg?

In de middag van 31 december zoek ik in het buitengebied graag onze carbidschieters op. Een mooie traditie, waar naast het knallen met de melkbussen ook de gezelligheid erbij hoort. De buurt maakt een praatje met elkaar, een groep jongens uitgewaaierd over het land, die elkaar al van de basisschool kent, zoekt elkaar op die dag weer op.

En in die gezelligheid zit dit jaar het probleem. Ook de carbidschieters zien in dat het met een groepsgrootte van vier mensen dit jaar niet gaat lukken. Moet je mensen wegsturen die komen kijken of een boete riskeren?


CONTACT Zo heb ik in mijn werk net als iedereen te maken met onzekerheid, maar moet toch beslissingen nemen. Wat helpt, is met de mensen die het aangaat zelf even contact leggen, zoals de carbidschieters.

Deze week spreken de burgemeester van onze Veiligheidsregio weer met elkaar. Het was ook goed om de zorgen te delen met de gemeenteraad afgelopen donderdag. Zo vormt zich toch een beeld hoe we dit met elkaar in Woudenberg aanpakken.


De goede berichten over de vaccins geven een doorkijk naar 2021, naar ruimte om elkaar weer te ontmoeten. December 2020 gaan we anders invullen, maar ik kijk uit naar de kerstboom voor het gemeentehuis, de verlichte huizen en een kerstboodschap die onveranderd is.