De kalversector heeft het momenteel lastig.
De kalversector heeft het momenteel lastig. Hans Sterkendries

Kalversector in regio in financieel zwaar weer

30 november 2020 om 15:30

'Nu geen
geld voor verduurzaming'

WOUDENBERG Kalverhouders in de regio hebben het financieel erg zwaar. Vooral door sluiting van de horeca op Europees niveau leidt de sector, flink vertegenwoordigd in deze regio, enorme verliezen.

,,Daar komt bij dat er sterke wensen zijn om te verduurzamen en uitstoot te verlagen, maar dat kan alleen als je kunt investeren.’’ Dat zegt Jaap Kok, bestuurslid van LTO Gelderse Vallei en eigenaar van een bedrijf met 1250 witvleeskalveren aan de Hessenweg, net buiten Barneveld.

Kalfsvlees wordt vooral gegeten in landen als Italië en Frankrijk, maar omdat de horeca daar door de coronacrisis net als in Nederland te maken heeft met verplichte sluiting, is de export van kalfsvlees al geruime tijd nagenoeg stilgevallen. ,,Voor bedrijven die onder contract werken voor bijvoorbeeld VanDrie Group of Denkavit, valt de schade op dit moment nog enigszins mee. Maar duurt dit langer, dan zullen de kosten sectorbreed steeds meer in de papieren lopen. Die financiële schade moet wel een keer ergens terugverdiend worden.’’

Bij verschillende bedrijven komt het inmiddels voor dat stallen geregeld een periode van twee maanden leeg staan, om zo kunstmatig de markt wat te verlichten. LTO Gelderse Vallei omvat onder andere de gemeenten Barneveld, Leusden en Woudenberg.


Kok pleit er dan ook voor dat de overheid voor deze sector met noodsteun over de brug komt. ,,Vooral omdat tegelijkertijd de dringende wens is dat we meer inzetten op verduurzaming en het terugbrengen van CO2-uitstoot. Boeren willen dat ook graag, maar dat kan alleen met behoorlijke investeringen en juist daar is nu geen geld voor.’’

Reden voor de gemeente Barneveld om het Poultry Expertise Centre (PEC) opdracht te geven voor het uitvoeren van een inventariserend onderzoek. PEC heeft inmiddels veel ervaring met onder meer onderzoek naar vernieuwing van de pluimveesector. ,,Momenteel werken we aan een rapport over de kalversector, waarmee we in eerste instantie inventariseren hoe de sector er in deze regio nu voorstaat’’, zegt Anne-Jo Smits van het PEC.

,,Ook komen we in overleg met betrokken partijen met aanbevelingen voor de toekomst. Een grote uitdaging is bijvoorbeeld om de sector te verduurzamen, te innoveren en uitstoot te verminderen. Daarvoor is de kennis die we in de pluimveesector binnen de regio Foodvalley inmiddels hebben opgedaan, een grote hulp.’’ Nog voor eind dit jaar moet het rapport af zijn.


Om de financiële positie van de sector te verbeteren, lopen sinds enige tijd lokale initiatieven om de verkoop van kalfsvlees in Nederland te verbeteren. Een voorbeeld daarvan is het initiatief ‘Vlees van de kalverhouder' van Erik van Dronkelaar en William van Roemburg uit Nijkerk. Via een speciale site kunnen belangstellenden kalfsvleespakketten rechtstreeks bij de lokale boer inkopen.

Overigens zijn er ook enkele andere agrarische takken die momenteel veel last hebben van de coronacrisis, met name vleeskuikenbedrijven en eendenfokkers, zo meldde bestuurslid Marcel Wijnen van de Barneveldse Industriële Kring (BIK) eerder deze week.