Fidelio in vroeger tijden. Rechts een jonge Cor Pronk.
Fidelio in vroeger tijden. Rechts een jonge Cor Pronk. Fidelio/T. van de Lagemaat

[Sober] jubileumjaar Fidelio

Wellicht in 2021 toch nog wat festiviteiten

3 december 2020 om 15:20

Het jubileumjaar werd afgetrapt met een openingsconcert in januari. Het concert werd door de gehele vereniging gegeven. Alle orkesten lieten die avond van zich horen. Ook bracht Fidelio die avond ‘De Fideliootjes’ te gehore. Voor de leden die al wat langer lid zijn een bekend nummer, ooit geschreven door ere-dirigent Cor Pronk. ,,De reünie op 15 februari was een warm weerzien met veel oude bekenden”, blikt bestuurslid Roland Rutgers terug. ,,Mooi om te zien dat zelfs leden van lang geleden langskwamen om herinneringen op te halen. Muziek gaat in je bloed zitten en onze vereniging is hecht.”


NOTABELEN Op 5 maart 2020 bestond Fidelio officieel 125 jaar. De start van de harmonievereniging werd ingeluid door enkele notabelen uit Woudenberg waaronder jonkheer de Beaufort. ,,Er was in die tijd niet zoveel te beleven in Woudenberg en door muziek te gaan maken kwam er leven in de brouwerij. Op zomeravonden zat dan het harmonieorkest van Fidelio te spelen in een muziektent. Bij concerten in De Harmonie aan De Poort werd na een concert, toneel gespeeld en gedanst en genoten van de avond. In de jaren dertig stond Fidelio hoog aangeschreven en werden er diverse mooie resultaten behaald op concoursen in de regio.”

Na wat omzwervingen qua oefenlocatie, van een houten gebouw op De Poort, een oefenplek in een bijgebouw van de Jan Ligthartschool tot in een tabaksschuur aan de Schoolstraat, kon er uiteindelijk nieuwbouw worden gerealiseerd aan de Schoolstraat en de laatste jaren is Fidelio te vinden in het gebouw De Harmonie naast De Camp aan de Bosrand 17a.


LAATSTE CONCERT Op 6 maart gaf de Marinierskapel der Koninklijke Marine een concert in Woudenberg ter gelegenheid van het 125 jarig bestaan van de Woudenbergse muziekvereniging. Iets waar Fidelio trots op is. ,,Achteraf bleek dit voorlopig het laatste concert te zijn. Dat hadden we toen niet kunnen bevroeden”, aldus Rutgers. Alles werd in verband met het coronavirus stilgelegd. Zo kon het Bevrijdingsconcert in mei en het jubileumconcert met Pia Douwes eind november niet doorgaan. En ook werd er in het voorjaar maandenlang niet bij de Harmonie gerepeteerd door de orkest- slagwerk- en jeugdleden. Thuis werd er zo goed en zo kwaad mogelijk geoefend. ,,Maar iedere muzikant weet dat je fijner repeteert wanneer je een concert in het verschiet hebt, in ons geval was er een lege agenda. Dat zorgde soms voor minder motivatie om te spelen”, stelt hij vast. Ook de diverse jubileumactiviteiten die de speciaal gevormde jubileumcommissie in petto had, zoals bijvoorbeeld het sponsorblazen in september, konden ook niet doorgaan.


De bedoeling was in eerste instantie om diverse activiteiten een jaar door te schuiven, maar de onzekerheid over het verloop van de coronacrisis maakt dat lastig. ,,We kunnen nu nog niet zeggen of we in het voorjaar weer kunnen spelen met publiek erbij.” Wel staat er een live-stream Nieuwjaarsconcert op 2 januari geprojecteerd, maar ook hier alles onder voorbehoud. Intussen zijn de reguliere repetities weer opgestart door de leden van Fidelio. De klanken van blazers- en slagwerkinstrumenten komen je in de hal al tegemoet. Al zijn er geen repetities op volle sterkte mogelijk in verband met de beperkte toegestane groepsgrootte.


COR PRONK Van 1974 tot juni 2014 was dirigent Cor Pronk hét gezicht van Fidelio. Door zijn enthousiasme wist hij als jonge student al muzikanten mee te krijgen. In zijn tijd bij Fidelio is het aantal leden verdriedubbeld. ,,Fidelio was in 1974 klein en op sterven na dood. Cor heeft het toen vlot getrokken en vooral veel jeugd aan de harmonie weten te binden en de opleiding weten te stimuleren. Ook ging Fidelio wat modernere muziek spelen. Wanneer je als kind begint met muziek, word je vooral klassiek opgeleid. Terwijl we nu lichtere en moderne muziek hebben leren spelen. Door gevarieerder te programmeren en af te wisselen met verschillende muziekstijlen zie je dit door de bezoekersaantallen bij de concerten terug.”


Op dit moment is Michiel van Vliet de dirigent van Fidelio. In 2014 werd hij de 'leading man' bij het orkest. ,,Hij zet andere accenten en dat is goed voor de ontwikkeling van het orkest. Het niveau van het harmonieorkest is de afgelopen jaren weer wat gestegen en dat is de verdienste van Michiel.” Vanuit Fidelio zijn in de loop der jaren diverse leerlingen en muzikanten doorgestroomd naar het conservatorium.

Hoogtepunten van Harmoniegezelschap Fidelio wanneer je het Rutgers vraagt zijn, het André Rieu-concert met het GOOG, de Maestro-concerten en het concert met de Railroad Thunderbirds. Maar ook het concert met de Marinierskapel eerder dit jaar vond hij prachtig. ,,We zijn blij dat de repetities in aangepaste vorm weer door kunnen gaan en hopen dat in 2021 wellicht wat festiviteiten alsnog doorgang kunnen vinden.”