Irene Houtsma en Marco van de Hoef in het centrum.
Irene Houtsma en Marco van de Hoef in het centrum. GBW

GBW lost belofte burgerparticipatie in

Marco van de Hoef en Irene Houtsma blikken terug

3 december 2020 om 15:19

In het interview met fractievoorzitter Marco van de Hoef en vicefractievoorzitter Irene Houtsma van GBW komt niet aan de orde hoe de landelijke programmapunten lokaal aansluiten, omdat GBW als lokale partij niet is gebonden aan een landelijke partij. Het verkiezingsprogramma geeft hierover aan dat GBW bij elke stellingname kijkt wat het beste voor Woudenberg is.

Voor deze fractie is het belangrijk dat alle Woudenbergers zich kunnen herkennen in het beleid van de gemeente. In 2018 stelde GBW dat zij op tijd de inwoners willen betrekken en om raad vragen. Deze belofte voor burgerparticipatie is volgens Irene Houtsma uitgekomen. Als voorbeeld geeft zij dat het project Groen aan de Buurt mooie resultaten heeft opgeleverd met zones voor bijen en bloemen om zo de biodiversiteit te verbeteren en inrichting van pluktuinen bij de Europaweg. De mening van inwoners vragen in de bezuinigingsdialoog noemt Marco van de Hoef de ultieme burgerparticipatie.


Hij benadrukt verder dat GBW-burgerparticipatie ook belangrijk vindt bij nieuwe of aanpassingen van bestemmingsplannen. ,,Het beleid hierin is goed en werkt dus. Wel gaan we onderzoeken hoe we dit nog beter kunnen maken. Wij zijn het eens dat er veel bezwaren waren bij de plannen voor het appartementengebouw op het Julianaplein. De projectontwikkelaar heeft de procedure echter goed gevolgd. Wij zagen bij de Raad van State dat ook zij de bezwaren van de omwonenden zo beoordelen.”


Bij de veiligheidsavonden in de wijken heeft de gemeente volgens GBW eveneens breed ingezet op burgerparticipatie. ,,Hier kwam met name de wens van inwoners voor meer verkeersveiligheid aan de orde. De eerste stappen voor het oplossen van de verkeersonveilige situatie bij de kruising Europaweg-Stationsweg West én herinrichting van de Nico Bergsteijnweg zijn gezet. Wij zijn blij met de plannen en blijven deze kritisch volgen”, aldus Irene Houtsma. Ook voor de plannen van een veilige oost-west fietsverbinding is de eerste aanzet gedaan. Doordat er geen extra subsidie komt, moet er gekeken worden wat financieel haalbaar is. Voor verkeersveiligheid en doorstroming op de N224 en N226 is een lange adem nodig vult Marco van de Hoef aan. ,,Hiervoor hebben wij de provincie nodig. Dat vraagt veel lobbyen van het college.”


Onderhoud van het openbaar groen en onkruidbestrijding stond in 2018 opnieuw hoog op de agenda. De GBW-fractie vindt dat investering in groenonderhoud bijdraagt aan de leefbaarheid in de wijken. En toen moest er bezuinigd worden. GBW ging akkoord met de collegevoorstellen om bij het onderhoud van het openbaar groen een stapje terug te doen. ,,Door onderzoek kreeg onze fractie van een expert de tip om vroeger in het jaar al te starten met vegen, omdat dan de voedingsbodem voor onkruid weg is. Dit gebeurt en het resultaat is dat met minder geld het openbaar groen er prima bij ligt”, vertelt Marco van de Hoef tevreden.

Op initiatief van GBW is de gemeente daarnaast op zoek gegaan naar een app, waarin inwoners hun vragen over de openbare ruimte direct kenbaar kunnen maken aan de juiste afdeling van de gemeente. Dit is de fixie-app geworden. Deze moderne manier van communicatie met de burgers werkt volgens beiden naar tevredenheid.


Een goed functionerend sport- en verenigingsleven staat altijd bij GBW hoog op de agenda. ,,Voor corona lukte dat goed”, reageert Irene Houtsma. Marco van de Hoef noemt het sportakkoord als succes. Op de vraag of GBW positief is over een derde sporthal reageert hij: ,,GBW is voor verbreding van spotactiviteiten. Er moet wel een goed onderbouwd financieel plan en exploitatie bij komen. Hiervoor is Stichting ABC aan zet.”


De belofte van een gezonde financiële huishouding kan deze coalitie niet nakomen. Bij de beoordeling hoe dat komt, kijkt Marco van de Hoef kritisch naar welke onderdelen beïnvloedbaar zijn en waar de coalitie iets aan kan doen en welke niet. ,,Vorig jaar besloot het Rijk het BTW-compensatiefonds te aan te passen. Dit kostte de gemeente 300.000 euro en voor nu en de komende jaren boeren alle gemeenten achteruit door de steeds stijgende kosten voor de zorg, die slechts gedeeltelijk worden gecompenseerd door het Rijk.” Beiden vonden het waardevol dat de raad in een tijd dat gezamenlijkheid niet vanzelfsprekend is, best eensgezind was (12 voor en 3 tegen) bij de goedkeuring van de moeilijke meerjarenbegroting.


De belofte behoud van de kwaliteit van de zorg staat onder druk. Dat vinden zij jammer, als je ziet dat de coöperatie De Kleine Schans echt geholpen heeft om de zorg dichterbij te brengen. ,,Er moet echter iets gebeuren, want het tekort is te groot, zelfs al voor dit jaar. Verhoging van OZB en toeristenbelasting is helaas nodig”, vertellen zij.

Wonen vindt GBW het belangrijkste onderdeel van de gemeente. ,,Dankzij doorontwikkeling van Hoevelaar kunnen wij in Woudenberg nog steeds bouwen. Via een amendement op het woningbouwprogramma heeft GBW gezorgd dat er 12 goedkope koopwoningen gebouwd worden. Ook komen er 66 appartementen in de middenhuur bij door verbouw van het Inbo-pand en nieuwbouw op het Koningin Julianaplein”, vertelt Marco van de Hoef met enige trots.

Trots zijn beiden ook op hoe de gemeentelijke organisatie met steeds meer taken en met zo weinig mogelijk ambtenaren zo efficiënt mogelijk werkt. ,,We hebben de luxe dat we multi-inzetbare ambtenaren hebben die flexibel kunnen inspringen waar het nodig is. Verder heeft de gemeente een efficiencyslag gemaakt door op afspraak bijvoorbeeld je paspoort te verlengen”, aldus Irene Houtsma.


Irene Houtsma is ook blij met de vernieuwing van de straten in de oudere woonbuurten. Bij de Willem de Zwijgerlaan en de Schoolstraat is de riolering aangepast om de afvoer van regenwater en vuil water apart te scheiden. De coalitiepartijen zijn ook bezig hoe zij hun belofte gaan invullen om in zomer/najaar 2021 te onderzoeken of er bij de inwoners en winkeliers behoefte is aan zondagsopening.


Als wens noemt Marco van de Hoef dat er de komende jaren wordt doorgepakt op de verdere invulling van het centrum. ,,De eerste plannen voor verplaatsing van Albert Heijn zijn binnen. Ik hoop dat de plannen voor Kostverloren en bij Jumbo door projectontwikkelaars en aannemers verder wordt opgepakt. De gemeente heeft hiervoor geen financiële middelen.”

Zelf heeft hij besloten om na 16 jaar bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen te stoppen als fractievoorzitter en raadslid. Over wie zijn opvolger wordt, moet in de partij nog gesproken worden.