,,Ik wil die knoop met bekende carbidschieters doorhakken”, aldus de burgmeester.
,,Ik wil die knoop met bekende carbidschieters doorhakken”, aldus de burgmeester. Gerwin van Luttikhuizen

‘Het is een moeilijke afweging'

30 november 2020 om 16:47

Zorgen over handhaving

Joke van der Heide

WOUDENBERG In de raad van 26 november sprak Jhony Stalman (VVD) zijn zorgen uit over het éénmalige algehele vuurwerk verbod en de handhaving daarvan. Burgemeester Titia Cnossen herkende zijn zorgen. Op vragen van Moniek van de Graaf (PvdA-GL) vertelde zij als burgemeester te worstelen met de vraag of carbidschieten wel door kan gaan.


Jhony Stalman heeft als VVD Woudenberg begrip voor het éénmalige besluit van het Rijk voor een vuurwerkverbod, maar ziet wel dat dit een grote domper is voor de vuurwerkverkopers en de inwoners. ,,Woudenbergers willen en zeker na dit jaar graag de straat op tijdens de jaarwisseling, waarbij een vuurwerkverbod mogelijk wordt genegeerd. Het is normaal al lastig om als gemeente tijdens de jaarwisseling te handhaven, dat zal dit jaar tot nog meer spanning leiden”, aldus Jhony Stalman. Hij was dan ook benieuwd hoe de handhaving geregeld is en of de rekening voor eventuele extra kosten voor uitbreiding van het aantal Boa’s ingediend kan worden bij het Rijk.


Burgemeester Titia Cnossen vertelde dat de Veiligheidsregio Utrecht de dag ervoor weer bij elkaar was gekomen en dat de burgemeesters met elkaar hebben gesproken over de gevolgen van de kabinetsmaatregelen om vuurwerk dit jaar te verbieden. De VVD-zorgen worden volgens haar breed gedeeld. De burgemeesters hebben gevraagd aan de voorzitter van de Veiligheidsregio Utrecht om in het landelijke Veiligheidsberaad een oproep te doen om ook het bezit van vuurwerk en vervoer ervan strafbaar te stellen.

In die zin is de situatie anders dan andere jaren. ,,Wij willen inwoners zelf aanspreken op hun verantwoordelijkheid, ook de ouders. Wij zien een belangrijk taak voor alle Woudenbergers om de jaarwisseling veilig en rustig te laten verlopen. In de communicatie zal onze toon scherper zijn. Naar jongeren toe zullen wij benadrukken dat vuurwerk afsteken strafbaar is”, vertelde de burgemeester. Door corona heeft de gemeente Woudenberg de beschikking over één extra Boa. De twee Boa’s zullen gedurende de middag en avond duidelijk op straat aanwezig zijn. Zij zullen samen met de politie afspreken hoe zij zullen optreden.

Landelijk is er geen verbod op carbidschieten. Binnen de Veiligheidsregio Utrecht zal er niet één lijn getrokken worden of carbidschieten lokaal wel of niet verboden wordt. ,,Ik ervaar carbidschieten als een prachtige traditie in Woudenberg en ga ieder jaar kijken. Het is altijd een feestje. Ik wil daar positief over blijven spreken, maar zit wel met een moeilijke afweging.” De burgemeester is benaderd door een familie die ieder jaar met carbid schieten. Zij vertellen dat het vooral ook een gezelligheidsevenement is waar veel mensen op af komen en weten niet hoe ze om moeten gaan met de coronamaatregelen. Op dit moment mogen er maar vier personen samen buiten zijn. ,,De vraag van die familie is of zij het eigenlijk beter niet kunnen doen. Ik wil die knoop met bekende carbidschieters doorhakken”, aldus de burgmeester.