BSW vice-voorzitter Gijs de Kruif toont de bedrijventerreinen aan Huib van Essen en Derk Boswijk.
BSW vice-voorzitter Gijs de Kruif toont de bedrijventerreinen aan Huib van Essen en Derk Boswijk. Joke van der Heide

'Wij zijn een dorp van
[doeners en aanpakkers]'

Groot tekort aan bedrijventerrein in Woudenberg

2 december 2020 om 11:49

Op initiatief van CDA-Statenlid Derk Boswijk kwam gedeputeerde Huib van Essen afgelopen vrijdag op werkbezoek in Woudenberg. Reden voor het bezoek was om de gedeputeerde ter plekke te laten zien hoe in Woudenberg de ruimte gebruikt wordt voor wonen en werken. Met als doel om de gedeputeerde te overtuigen dat uitbreiding van bedrijventerrein noodzakelijk is in Woudenberg. Het moment van het bezoek was belangrijk, omdat de provincie Utrecht op dit moment bezig is met het vaststellen van de provinciale omgevingsvisie.

Dick Veldhuizen, voorzitter BSW (Bedrijvenkring Scherpenzeel Woudenberg), deed de aftrap en lichtte de unieke situatie van Woudenberg toe. In de gemeente Woudenberg is de binding tussen bedrijven en inwoners groot. Maar liefst 49 procent van de banen bij Woudenbergse bedrijven worden vervuld door Woudenbergers. ,,Dit betekent dat veel mensen op de fiets naar hun werk kunnen, wat veel verkeersbewegingen scheelt”, aldus Veldhuizen. Vervolgens wordt 31 procent van de banen vervuld door inwoners uit de regio Foodvalley en Leusden.


Als belangrijk punt waardoor Woudenberg als kleine gemeente verschilt van andere gemeenten in de provincie Utrecht, noemde Veldhuizen de grote woningbouwopgave. Vanaf 1995 is het aantal inwoners met 25 procent gegroeid. Tot 2030 wordt een uitbreiding van nog eens 1.000 woningen voorzien in nieuwbouwwijk Hoevelaar. Om geen forenzendorp te worden en te voldoen aan de wens van zowel inwoners die graag dichtbij hun werk wonen als de groeiende vraag van ondernemers naar bedrijventerrein, moet er wat gebeuren.


Zeker als je bedenkt dat er vanaf 1992 geen nieuwe bedrijfslocaties bijgekomen zijn. Sterker nog: door te voldoen aan de wens van de provincie om bestaande bedrijventerreinen te herstructureren. is de ruimte voor bedrijven zelfs afgenomen, terwijl de vraag enorm groeit. ,,Wij zijn een dorp van doeners en aanpakkers. Voor onze ondernemers is er op korte termijn zowel vraag van bestaande ondernemers om uit te breiden als van startende ondernemers. Toen dit jaar het oudste familiebedrijf van Woudenberg, Van Raaij Eierhandel, na 114 jaar in Woudenberg gevestigd te zijn, aankondigde naar Barneveld te moeten verhuizen vanwege uitbreiding vielen wij dan ook even stil.”


Wethouder Anita Vlam noemde een tweede uniek punt van de gemeente Woudenberg. In de provinciale omgevingsvisie zet de provincie in op omvormen van bestaande bedrijventerreinen naar wonen en herstructurering. ,,Woudenberg heeft de afgelopen jaren al voldaan aan de provinciale oproep. Die fase hebben wij hier gehad. Dat geldt niet voor alle gemeenten in de provincie Utrecht. Misschien kan Woudenberg een goed voorbeeld zijn voor andere gemeenten”, pleitte zij en vervolgde: ,,Wij bereiken nu een eindfase. De laatste bedrijven worden gebouwd en meer ruimte is er niet om te voldoen aan de wens van onze ondernemers.”


Een rondje langs alle locaties liet de gedeputeerde het resultaat zien. Zo is de Griftdijk met een ‘raar stukje bedrijvigheid’ van een provinciale werf, bouwbedrijf en bedrijf met tuinmaterialen nu een moderne woonwijk. Ook zijn er diverse voormalige bedrijfslocaties in de kern van het dorp omgevormd naar wonen. Is de Nijverheidsweg, voorheen aan de rand van het dorp, maar door nieuwbouwwijk Groenewoude midden in een woonwijk, ook omgetoverd naar woonwijk. Deze verplaatsingen waren mogelijk doordat de gemeente de bedrijven een andere plek kon aanbieden op het gerevitaliseerde bedrijventerrein aan de Spoorzone. Bedrijventerrein Klein Landaas dat van de voormalige melkfabriek nu een bedrijventerrein is voor kleinere bedrijven zit tot slot ook aan de maximale bezetting en er zijn zelfs al bedrijven die willen uitbreiden.


Hoe de situatie er voor staat toont een rekensom. Na de crisis van 2010 werd besloten dat Woudenberg niet de reeds in 2005 toegezegde 15 hectare uitbreiding aan bedrijfsruimte kreeg. Er moest eerst herstructurering plaatsvinden voordat er nieuwe bedrijfslocaties konden komen. Dat is inmiddels gebeurd en heeft als resultaat opgeleverd dat het aantal ha bedrijventerrein is ingekrompen met 8 hectare. Ook is er 5 hectare aangewezen voor woningbouw. Woudenberg gaat nu gezien het schrijnende tekort voor 10 hectare. Dit zou in delen gerealiseerd kunnen worden. Op basis van onderzoek van de makelaars is er een directe en concrete vraag naar 3 hectare.


Gijs de Kruif, vice-voorzitter BSW, sloot af met een oproep aan de provincie om zelf de regie bij het aanwijzen van nieuw bedrijventerrein weer te nemen. Deze regie ligt nu bij de regio Amersfoort. ,,De dynamiek is anders wanneer de provincie dit onafhankelijk doet. Het klinkt fantastisch dat de regio zelf kan besluiten waar de terreinen in de verschillende gemeenten ontwikkeld mogen worden. Door de zeer beperkte ruimte die de provincie geeft aan de regio, is de kans groot dat Woudenberg als relatief kleine speler de gewenste uitbreiding niet krijgt toebedeeld.”


Als reactie op de presentatie gaf de gedeputeerde aan: ,,Ik proef urgentie voor meer bedrijventerrein in Woudenberg. Die druk is groter dan voor woningbouw. U heeft wel waardering voor de regionale aanpak, maar ziet dat de balans moeilijk is. Dat is ook een reden waarom wij deze opgave jaarlijks willen bespreken binnen de regio.” Op zijn vraag naar zonnepanelen op daken bij bedrijven werd verteld dat er voorbeelden zijn van bedrijven die deze al geplaatst hebben en bedrijven die plannen hiervoor hebben.

Anita Vlam laat de nieuwe invulling van de Griftdijk zien.