Proces-verbaal voor kappen bomen

30 november 2020 om 10:02

WOUDENBERG ,,Ook ik werd 20 november tot mijn verrassing geconfronteerd met de bomenkap binnen de bezwaarperiode. Deze actie van de projectontwikkelaar verdient geen schoonheidsprijs”, vertelde wethouder Pieter de Kruif aan de raad.


Op vragen van CDA en PvdA-GL beaamde de wethouder dat de bomenkap onrechtmatig is en er een proces-verbaal is opgemaakt voor een overtreding op de wet economische delicten. De hoogte van de boete wordt bepaald door de Officier van Justitie. In totaal zijn er acht bomen gekapt binnen de bezwaartermijn, waarvan drie bomen vergunningsvrij gekapt mochten worden en voor vijf bomen een vergunning had moeten worden aangevraagd. De wethouder bevestigde dat het om andere en meer bomen ging dan in de aanvraag vermeld stonden.


De compensatie van de gekapte bomen zal 1 op 1 zijn. ,,Er is een herplantplicht voor vijf bomen, die passen in het straatbeeld. Met de projectontwikkelaar is afgesproken dat er twee kleinbladige lindebomen komen en drie rode esdoorns. Daarnaast plaatst de projectontwikkelaar extra 12 leibomen tussen de parkeerplaats en de huisartsenpraktijk.”

Op de nadrukkelijke oproep van beide fracties dat te vroeg kappen niet mag lonen en de projectontwikkelaar daarom best een extra stapje mag doen ter compensatie, deed de wethouder de toezegging om op een gezonde manier met de projectontwikkelaar te gaan kijken wat mogelijk is. Los van de kosten gaf de wethouder wel aan dat je oude bomen niet moet verplaatsen en dat jonge bomen meer CO2 vasthouden en bomen in verschillende leeftijden goed zijn voor de biodiversiteit.


Motie over herinrichting Laan 1940-1945

WOUDENBERG Namens een aantal bewoners van de Nico Bergsteijnweg, de Nijverheidsweg en de Rosensingel diende het CDA in de raad van 26 november een motie vreemd aan de orde van de dag in over de herinrichting van de kruising Europaweg-Stationsweg West naar een rotonde.


Het CDA vroeg nogmaals aan het college om de Laan 1940-1945 in beide richtingen open te houden en onderzoek te doen naar de wenselijkheid van aanvullende wegaanpassingen. Op verzoek van CDA en GBW stond dit onderwerp ook op de agenda van de commissievergadering eerder deze maand.

De discussie werd een herhaling van zetten. Het CDA verwacht dat het door het college voorgestelde eenrichtingsverkeer zal leiden tot een toename van de verkeersintensiteit op de gevaarlijke kruising Nico Bergsteijnweg/Stationsweg én de wegen er naartoe.


Wethouder Anita Vlam reageerde dat tweerichtingsverkeer verkeersonveilig is, zeker voor de fietsers. Om die reden stelt de provincie alleen met éénrichtingsverkeer een subsidie beschikbaar van 260.000 euro. De toezegging van de wethouder om na twee jaar de verkeersdrukte te monitoren was voldoende voor de overige fracties. De SGP vond twee jaar wel lang.