Monique Govers: ,,Als wij ons bij de bouw houden aan de wet- en regelgeving is het al spannend genoeg.''
Monique Govers: ,,Als wij ons bij de bouw houden aan de wet- en regelgeving is het al spannend genoeg.'' Omnia Wonen

'Hulp van gemeente is nodig'

30 november 2020 om 15:17

Omnia: Bouw goedkope sociale huur moeilijk

Joke van der Heide

WOUDENBERG Ook Omnia Wonen stelt dat het nagenoeg onmogelijk is, maar niet onmogelijk, om goedkope sociale huurwoningen te bouwen. ,,Wij gaan onze stinkende best doen om dit te realiseren. Daarbij hebben wij de hulp van de gemeente nodig”, reageert Monique Govers, directeur van Omnia Wonen.


De gemeente kan volgens haar helpen door sociale grondprijzen te rekenen. Ook korte procedures helpen. ,,Niet te veel mitsen en maren. Als politiek je ambitie is om betaalbare woningen te bouwen, moet je niet eindeloos bezig zijn met bijvoorbeeld de vraag of een grasveld nog gebruikt wordt door de buurt.”


SPANNEND GENOEG Dat geldt ook voor het vaststellen van de duurzame ambities. ,,Als wij ons bij de bouw houden aan de wet- en regelgeving is het al spannend genoeg. Als woningcorporatie bouwen wij bijna energieneutraal. Als de ambitie verder gaat dan nodig en er circulair gebouwd moet worden, maakt dat het nog moeilijker om betaalbare woningen te bouwen. Gelukkig heeft de gemeente oog voor het spanningsveld tussen lage lasten en duurzaam bouwen”, vertelt zij.

Over sociale huurwoningen legt zij uit dat deze tot drie keer toe gesubsidieerd worden. Ten eerste met de grond van de gemeente, ten tweede doordat de woningcorporatie de woningen deels financiert met eigen vermogen en ten derde door subsidie op de huur. ,,Door de eerste twee gaat direct een streep. Vervolgens is het voor ons als woningcorporatie de uitdaging om voldoende inkomsten binnen te krijgen om kosten als OZB, verhuurdersheffing, onderhoud aan de woningen en onze bedrijfslasten te kunnen betalen. Het bedrag hoeft onder de streep niet groot te zijn, maar voldoende om financieel gezond te blijven.”


Er bestaan misverstanden volgens haar over het huurbeleid. Op dit moment heeft Omnia Wonen twee soorten huurbeleid. Eén van Vallei Wonen en één van de andere 12 gemeenten waar Omnia Wonen actief is. ,,Wij willen toe naar één huurbeleid voor alle 13 gemeenten. Uitgangspunten hierbij zijn dat de kwaliteit van de woning tot uitdrukking komt in de prijs, dat er in de toekomst voor beter geïsoleerde woningen meer huur betaald moet worden en dat de woningen doelmatig worden toegewezen. Eén persoon in een grote eengezinswoning is niet doelmatig”, concludeert zij. De huurprijs is altijd beneden de 737,14.


Met de gemeente had Omnia Wonen in september discussie over het aantal te bouwen woningen. Omnia Wonen had voor Woudenberg een investeringscapaciteit berekend van 175 woningen voor 10 jaar, wat lager is dan de gemaakte afspraken. Hoewel Monique Govers benadrukt dat Omnia Wonen zich houdt aan de jaarlijkse prestatieafspraken en het tweejaarlijkse WBO geeft zij aan dat voor haar een woning een middel is en niet een doel. ,,Wij moeten zorgen voor huisvesting van de doelgroepen. Daarbij kunnen wij de bestaande voorraad van 1.000 woningen beter benutten. De gemeente heeft instrumenten om ons hierbij te helpen.”


GOEDE ERVARINGEN Omnia Wonen heeft bijvoorbeeld goede ervaringen met het met voorrang toewijzen van duurdere sociale huurwoningen aan bestaande huurders van Omnia Wonen, waardoor de woning weer vrijkomt voor een starter. Voor Hoevelaar fase 1 en de Nijverheidsweg zijn hier mogelijkheden voor. De vraag is alleen of dit voldoende is. Er is een wachtlijst voor sociale huurwoningen van 6 tot 7 jaar. ,,Dat is lang”, beaamt zij. ,,Toch zijn deze starters spekkopers, want in andere gemeenten zien wij langere wachttijden.”

Vreemd bij die wachtlijst is dat een woning soms 20 keer moet worden aangeboden. ,,Het woonruimteverdeelsysteem stimuleert reacties niet, want als je de woning niet accepteert sta je weer helemaal onderaan. Daar zouden andere regionale afspraken voor moeten komen”, is haar wens. Ze onderkent dat het ook kan liggen aan het bestaande woningaanbod met minder aanbod voor de doelgroep starters. Dat is echter het gevolg van keuzes van jaren terug.


De voorbereidingen voor de woningbouwplannen na 2021 voor alle dertien gemeenten starten. Of tiny houses daar voor Woudenberg onderdeel van zijn, is nader onderzoek voor nodig.