Nieuw huurbeleid

9 november 2020 om 16:56

p voorpagina

Op basis van het Woning Waarderingsstelsel blijkt dat 86 procent van de woningvoorraad van Omnia Wonen te verhuren is met een huurprijs vanaf de liberalisatiegrens vanaf 730 euro, terwijl alle woningen onder deze grens verhuurd worden (m.u.v. inkomensafhankelijke huurverhoging). In de praktijk wijst Omnia Wonen een derde van de te verhuren woningen toe binnen de kernvoorraad. Met het huidige huurbeleid van Omnia Wonen kunnen mensen met lage inkomens ook reageren op dure woningen, waarbij vervolgens de huurprijs verlaagd dient te worden. Het college stelt dat Omnia Wonen aan een nieuw huurbeleid werkt om deze ongewenste beweging te voorkomen.

Op de vraag aan wethouder Marleen Treep op welke woningen mensen met een laag inkomen dan nog wel kunnen reageren, antwoordt zij: ,,Het is niet zo dat er geen sociale huurwoningen meer toegevoegd worden aan de kernvoorraad. Er wordt alleen gekeken naar andere opties naast nieuwbouw. De reden hiervoor is kostentechnisch. Een voorbeeld waaraan je kunt denken is het splitsen van bestaande woningen”, aldus de wethouder. Bestaande prestatieafspraken met Omnia Wonen gaan wel door.

Verder betoogt zij dat Omnia Wonen juist bestaat om mensen met lage inkomens te huisvesten. ,,Zij zijn wettelijk verplicht om passend toe te wijzen. Het is dan ook niet zo dat door het nieuwe huurbeleid mensen niet meer mogen reageren op een woning. Het nieuwe huurbeleid moet er vooral aan bijdragen dat mensen wonen in een woning die past bij hun gezinssamenstelling of levensfase. Dus niet dat een eenpersoonshuishouden woont in een eengezinswoning”, aldus de wethouder.

In de oplegger geeft het college verder aan zij er alles aan zal doen om het aantal te bouwen woningen aan te passen naar de gestegen vraag van 90-110 woningen per jaar. Hiervoor is het college echter afhankelijk van projectontwikkelaars, wetgeving en (juridische) procedures. Hoewel er tot 2024 sprake is van een lichte daling in de vraag naar sociale huurwoningen wil het college wel vasthouden aan het streefpercentage van 20 procent te bouwen sociale huurwoningen bij projecten van meer dan twintig woningen. Zeker gezien het feit dat de vraag naar sociale huurwoningen van 2025 tot 2030 weer toeneemt met 25 procent en van 2029 tot 2040 met 30 procent.

In de praktijk blijkt dat projectontwikkelaars de afgelopen jaren landelijk, maar ook in Woudenberg niet te motiveren zijn om goedkope sociale huurwoningen te bouwen. Deze liggen veelal tegen een huurprijs rond de liberalisatiegrens aan. In Woudenberg konden deze sociale huurwoningen daarom niet mee geteld worden als sociale huurwoning. Door de in september door CU, GBW en VVD ingediende motie vreemd aan de orde van de dag om de definitie van de sociale huur aan te passen naar 730 euro kan dit nu wel. Door de beantwoording van wethouder Marleen Treep was bij de oppositiepartijen de indruk gewekt dat dit voorgekookt was met Omnia Wonen. De burgemeester maakte hiervoor haar excuses en zette dit recht.







WOUDENBERG ,,Wilt u graag zonnepanelen, maar is uw dak niet geschikt? Doe mee met het Zonnedak aan de Kooiweg Renswoude. Als Woudenberger kunt u zich ook inschrijven voor dit project. Tijdens het digitale energiecafé op vrijdag 20 november geeft energiecoöperatie Vallei Energie meer informatie tussen 14.30 en 15.30 uur. Aanmelden kan door een mailtje naar info@energie-in-woudenberg.nl. Uiteraard kunt u zich ook aanmelden voor persoonlijk advies door een van de energiecoaches.


Inwoners van onder andere Woudenberg kunnen zich inschrijven voor deelname aan het zonnedak aan de Kooiweg in Renswoude. ,,Met deze daken leveren we straks aan twintig huishoudens lokale en duurzame zonne-energie. Inwoners uit Renswoude en de regio kunnen mede-eigenaar worden van de 212 zonnepanelen op dit zonnedak. Meedoen is vooral bedoeld voor inwoners die zelf geen zonnepanelen op hun dak kunnen of willen plaatsen. Zo kunnen ze toch ‘eigen’ duurzame stroom opwekken én 15 jaar lang profiteren van korting op hun energiebelasting. Dit najaar worden de panelen op het dak gelegd.''


,,In ons digitale energiecafé is Energiecoöperatie Vallei Energie te gast om te vertellen over het zonnedak in Renswoude en inwoners van Woudenberg te informeren over de mogelijkheden om mee te doen. U kunt zich aanmelden voor de sessie tussen 14.30 en 15.30 door te mailen naar info@energie-in-woudenberg.nl.'' Uiteraard blijft het digitale energiecafé (14.00-16.00) ook open voor andere vragen over verduurzaming en energie besparen in uw woning. Aanmelden hiervoor ook per mail. Meer informatie vindt u op www.energie-in-woudenberg.nl enhttps://www.valleienergie.nl/renswoude