Het 35-jarig bestaan is bescheiden gevierd met een lunch voor het personeel en taart en cake voor de rijders.
Het 35-jarig bestaan is bescheiden gevierd met een lunch voor het personeel en taart en cake voor de rijders. Manege Groenewoude

Manege Groenewoude
viert [35e verjaardag]

11 november 2020 om 09:41

De Koning blikt terug: ,,Mijn opa, Han de Koning, heeft in 1924 het bos gekapt dat op deze plek stond en er een boerderij neergezet. Een gemengd bedrijf met koeien, varkens en kippen. Toen was een paard nog alleen nuttig om voor de ploeg te lopen. Mijn vader nam het bedrijf na verloop van jaren over en richtte zich op het opfokken van kuikens. Mijn zusjes en ik waren dol op pony’s en zodoende kwam onze eerste Shetlandpony er. Toen groeide het aantal pony’s gestaag, mijn vader maakte een stal met een bak buiten. En vriendinnen stalden hun pony’s ook bij ons.''

Ze volgde de hippische beroepsopleiding in Deurne en kwam op 23-jarige leeftijd thuis om daar de manege op te starten. Op 5 november 1985 werd de manege feestelijk geopend.

,,Er was een dansvloer in de binnenbak gemaakt, er was muziek en catering. Mijn ouders vierden ook tegelijkertijd hun 25-jarig huwelijksjubileum. Mijn vader is inmiddels overleden, mijn moeder leeft nog en zit nog met haar neus bovenop de manege”, lacht dochter De Koning.


Het 35-jarig bestaan is bescheiden gevierd met een lunch voor het personeel en taart en cake voor de rijders. Dit jaar behaalde de manege 5 sterren en daar is De Koning trots op. ,,Ik vind het mooi wanneer mensen hier hun passie komen beleven. Het is niet alleen paardrijden, maar ook het verzorgen van de paarden. Paarden spiegelen je emoties. Hier leer je op een diervriendelijke manier paardrijden, de bedoeling is dat je maatjes wordt met je paard of pony. Ze moeten voor je willen werken.”


Inmiddels hebben honderden zo niet duizenden kinderen bij Groenewoude leren paardrijden. Sommigen komen nu met hun kind of kleinkind weer terug op de manege van hun jeugd. ,,De herinneringen die sommige hebben zijn zo levendig nog. Weten precies op welke pony ze reden. Wat er gebeurde tijdens een buitenrit. Namen als Jupiter en Trixie zijn door sommigen nooit vergeten. Ook onze Doris die veertig jaar oud is geworden, leeft bij velen nog in hun hart voort. We zien vaak dat wanneer ze hier als kind beginnen met rijden, ze rond hun achttiende stoppen in verband met studie en werk en dan zodra ze zelf kinderen hebben, weer terugkomen bij ons. Ook komen er steeds meer oudere mensen die alsnog beginnen met paardrijden. We hebben zelfs zeventigplussers die nog geregeld komen rijden.”


Manege Groenewoude is een grote manege in manegeland. ,,We hebben drie grote binnenruimtes om te rijden, een paddock buiten en alle paarden hier worden nog gereden. Ze krijgen veel meer beweging dan vroeger en we zien dat het kinderen houvast geeft om paard te rijden. Wat heel bijzonder is, is dat een ernstig zieke man mij benaderde of ik hem wilde vervoeren met paard en wagen naar de begraafplaats wanneer hij zou overlijden. Hij reed bij ons als kind en is dat nooit vergeten”, vertelt ze met zachte stem.


In de kantine van de manege hangt een lijst met daarin het certificaat dat De Koning won. Ze is in het bezit van het Guinness Book of Records Caroussel rijden met 68 paarden. ,,Dat was zo gaaf om te doen. En het mooiste is, ons record uit 2015 is nog niet geëvenaard”, grijnst De Koning.


,,Mijn opa vond het belangrijk om iets achter te laten, ik heb datzelfde gevoel. De maatschappelijke functie van onze manege telt voor mij zwaar. Zo heb ik aandacht voor kinderen die het financieel wat minder hebben, daarom hebben we een winkel met tweedehands paardrijkleding en laarzen.” Ook organiseert De Koning ponykampen voor autisten en verstandelijk gehandicapten. Helaas kan dat dit jaar niet doorgaan in verband met het coronavirus.


Ze heeft nu het plan en de droom om een zorgboerderij te starten op het terrein van de manege. ,,We zijn in gesprek met de gemeente hierover. Dan zou het mooi zijn wanneer er appartementen bij komen waar dan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de dieren verzorgen. Ik denk dat mijn opa dat ook prachtig had gevonden.” En voor Woudenberg zou het een meerwaarde zijn, denkt ze. Ze hoopt dan ook dat de gemeente hierover snel de knoop doorhakt.


De Koning fokt ook zelf paarden en is dit jaar fokker van het jaar geworden met een dekhengst van eigen fok. ,,Dat fokken doen we als hobby, maar dit jaar zijn we dus als beste geëindigd. Er staan rond de twintig eigen gefokte paarden bij ons op stal nog. Hun eigenaren kochten ze bij ons en hebben ze ook bij ons gestald”, zegt ze met trots.