Lucy van der Haar zette zondag een punt achter haar sportieve loopbaan. ,,Ik heb gehuild als een baby.
Lucy van der Haar zette zondag een punt achter haar sportieve loopbaan. ,,Ik heb gehuild als een baby." Eigen foto

'Ik merkte dat ik de
[vrijheid] fijn vond'

11 november 2020 om 09:45

Van der Haar, meisjesnaam Garner, finishte in de slotetappe van de Madrid Challenge, de vrouwenkoers gelieerd aan de Vuelta, als dertiende. In het algemeen klassement werd ze 55ste, op bijna drie minuten van winnares Lisa Brennauer. Na de meet maakte zich een vreemd gevoel van haar meester. ,,Ik dacht dat het goed zou voelen om voor de laatste keer over de finish te gaan, maar ik heb gehuild als een baby”, laat ze weten.

Dit terwijl ze in de aanloop naar Madrid Challenge al gezegd had dat ze er klaar mee was. Lange tijd was überhaupt onduidelijk of de vrouwenrace in Spanje vanwege corona door zou gaan. ,,Ik heb het al afgesloten”, zei ze toen. ,,Ik ben volop bezig met het opbouwen van mijn leven na de sport, the next thing.”


IN HET TEKEN VAN Aan het begin van dit wielerseizoen had Van der Haar zich al voorgenomen om nog één keer te vlammen. Nog één winter stelde de renster, de afgelopen twee seizoenen rijdend voor de Noorse ploeg Hitec Products, haar leven in het teken van wielrennen. ,,Ik heb van jongsaf op de fiets gezeten. Dat heb ik altijd met veel passie gedaan, maar je zet er ook dingen voor opzij. Leuke dingen zoals een festival in de zomer of een drankje in de stad, daar is niet zo veel ruimte voor.” En daar had ze steeds meer behoefte aan, merkte ze. ,,Ik merkte dat het mentaal steeds lastiger werd.”

De goede winter die ze draaide, wierp wel z’n vruchten af. In februari won de Britse, die al meerdere jaren in Woudenberg te vinden is, de Dubai Women’s Tour. Ze greep al in de eerste etappe de macht, ze was in de massasprint in het centrum van Dubai iedereen te snel af. Een dag later moest Van der Haar de leiderstrui afstaan, maar op de vierde en laatste dag veroverde ze die weer terug.

Met die eindoverwinning is ook een van de laatste wielerkoersen van voor het coronatijdperk genoemd. Bijna alle Europese landen gingen na de corona-uitbraak in lockdown, ook de sportwereld kwam logischerwijs tot stilstand. Het vrouwenpeloton reed pas na de zomer weer de eerste wedstrijden.


VRIJHEID Tijdens de intelligente lockdown die in Nederland van kracht was, kon Van der Haar nadenken over haar sportieve toekomst. Wilde zij op deze manier haar carrière beëindigen of zou ze er alsnog een jaartje aan vastplakken? ,,Het klinkt misschien gek, maar zonder wedstrijden viel ook de druk van het moeten trainen en presteren weg. Dat vond ik helemaal niet erg, ik merkte juist dat ik die vrijheid fijn vond.”

Voor haar was het dan ook niet zo ingewikkeld of ze er nog een extra jaar aan vast moest plakken. Het besluit dat ze de fiets aan de wilgen hangt, maakte ze uiteindelijk in september wereldkundig.

Overigens is dat laatste niet helemaal waar: De inwoner van Woudenberg blijft verbonden aan het wielrennen, natuurlijk ook omdat haar man Lars van der Haar tot de mondiale top van het veldrijden behoort. Maar de 26-jarige Britse wordt na de jaarwisseling ambassadeur van Cannondale, het Amerikaanse fietsenmerk dat recent haar Europese hoofdkantoor aan de Geeresteinselaan 57 in Woudenberg geopend heeft. Het is de bedoeling dat Van der Haar fietsclinics gaat geven aan bijvoorbeeld zakelijke relaties van het bedrijf. Met haar achtergrond als prof en alle trainingskilometers die ze de afgelopen jaren op de Utrechtse Heuvelrug maakte, is zij daar geknipt voor. ,,Het lijkt mij leuk om dat te doen. Ik fiets dan voor mijn plezier, niet omdat het moet.”

Want dat ‘moeten’ is een onderschat fenomeen. ,,Het weekendgevoel dat normale mensen hebben, heb ik eigenlijk nooit gehad. Je moet altijd trainen, wedstrijden rijden, reizen, gedisciplineerd leven. Dat dat weggevallen is, vind ik heel prettig.” Maar kan dat wel aangezien haar man wel een topsportleven leidt? Daarin voorziet ze geen problemen. ,,Ik denk dat ik Lars daardoor juist beter begrijp dan iemand anders. En als ik zin heb, ga ik gewoon ook met hem trainen.”


NAGELSTUDIO De coronalockdown afgelopen voorjaar greep ze ook aan om alvast andere dromen in gang te zetten. Zo is ze begonnen met Lucy’s Beauty Room, een eigen nagelstudio aan huis. Lars van der Haar, ook aanwezig bij het interview, lacht als dit onderwerp ter sprake komt. ,,Als je kijkt naar foto’s van Lucy toen ze nog jonger was, bijvoorbeeld bij de huldigingen in de jaren dat ze wereldkampioene werd (2011 in Kopenhagen en 2012 in Valkenburg) bij de junioren, kun je de gekleurde nagels heel goed zien. Dit is een grote passie van haar.” De start van haar bedrijf verloopt behoorlijk goed. ,,Zeker als je bedenkt dat het corona is, ben ik tevreden met hoe het nu gaat. Al hoop ik het de komende jaren nog verder uit te breiden.”