Burgemeester Cnossen ging speciaal naar Scherpenzeel om een lintje uit te reiken aan Henk van Woudenberg.
Burgemeester Cnossen ging speciaal naar Scherpenzeel om een lintje uit te reiken aan Henk van Woudenberg. Margreet Hendriks

Lintje voor Henk van Woudenberg

9 november 2020 om 16:42

Cnossen even burgemeester in Scherpenzeel

WOUDENBERG Het was een bijzonder moment dinsdagavond 3 november bij de najaarsvergadering van Vereniging Oud Schepenzeel. Bijzonder omdat hun gewaardeerd lid en oud-voorzitter Woudenberger Henk van Woudenberg aan het begin van de bijeenkomst in Boschzicht werd verrast met een Koninklijke Onderscheiding. En bijzonder omdat burgemeester Titia Cnossen van Woudenberg het lintje in Scherpenzeel kwam uitreiken.


De onderscheiding kwam als een complete verrassing voor Van Woudenberg. De geboren Scherpenzeler en auteur van onder meer het boek ‘De geschiedenis van de Grote Kerk in Scherpenzeel’ had zich al wel een beetje verbaasd over de aanwezigheid van veel familie en vrienden in het, vanwege de coronamaatregelen beperkte, gezelschap. Maar zelfs het ontdekken van burgemeester Cnossen onder het gehoor deed nog geen belletje rinkelen. ,,Ik vond het vooral opvallend en leuk dat er blijkbaar zoveel belangstelling was voor mijn presentatie van het themanummer van het verenigingsblad over de restauratie van de Grote Kerk op deze avond’’, aldus een beduusde Van Woudenberg.


Burgemeester Cnossen, die werd geïntroduceerd door voorzitter Wim van den Berg, had er duidelijk plezier in om één van haar inwoners in Scherpenzeel in het zonnetje te komen zetten. Zij prees Henk van Woudenberg, in het dagelijks leven adjunct-directeur van de Vereniging voor Protestants Christelijk Onderwijs De Viermaster, voor zijn inzet en betrokkenheid bij de Vereniging Oud Scherpenzeel. ,,Wonend op de grens van Woudenberg en Scherpenzeel bent u al 33 jaar actief bij deze vereniging, waar u zich belangeloos inzet om de geschiedenis van Scherpenzeel en omgeving te onderzoeken, beschrijven en toegankelijk te maken voor een breed publiek. Vele uren van uw tijd besteedt u aan het werk van de vereniging. Van uw hand zijn ook verschillende boeken en talloze publicaties verschenen waarmee u de geschiedenis van Scherpenzeel en omgeving tot leven brengt. U zorgde ervoor dat historische documenten voor een breed publiek toegankelijk werden door ze te vertalen van Oudhollands naar het Nederlands zoals wij dit vandaag de dag kennen. En nadat de burgerlijke stand van Scherpenzeel tijdens de Tweede Wereldoorlog verloren ging, zorgde u ervoor dat de bewonerslijst van 1923 tot 1960 weer compleet werd. En zo kan ik nog wel even doorgaan. U heeft ontzettend veel activiteiten op uw naam staan. Wat een toegewijde vrijwilliger bent u’’, complimenteerde Cnossen.


,,Uw collega's van Oud Scherpenzeel zijn blij en dankbaar voor de samenwerking met u. U bent betrokken, toont initiatief, kunt goed samenwerken en bent een kei in het leggen en onderhouden van contacten. Dat waarderen uw collega's zo in u en dat verdient volgens hen een Koninklijke Onderscheiding. '' Het opspelden van het lintje besteedde de burgemeester vanwege de coronavoorschriften uit aan de echtgenote van Henk van Woudenberg, Rosita. ,,Het laten opspelden door de partner is eigenlijk zeker zo leuk'', vond Cnossen die deze corona-noodgreep er misschien wel in wil houden.