Moniek van de Graaf maakt zich in de raad sterk voor betaalbare sociale huurwoningen.
Moniek van de Graaf maakt zich in de raad sterk voor betaalbare sociale huurwoningen. joke van der Heide

'Bouw voor lage sociale huur'

10 november 2020 om 16:17

PvdA-GL: 'Zorgen over betaalbare woningen'

Joke van der Heide

WOUDENBERG ,,Een belangrijk onderwerp voor PvdA en GL is landelijk, provinciaal en lokaal het zorgen voor de bouw van betaalbare huurwoningen voor mensen met een kleine portemonnee en starters op de woningmarkt. Door de verruiming van de definitie sociale huur én het besluit van woningcorporatie Omnia Wonen om niet langer te bouwen voor deze doelgroep, staat die doelstelling onder druk.


Dit stelt een gemotiveerde Moniek van de Graaf (PvdA-GL). In de media is de raad door twee Woudenbergers opgeroepen om geen ruzie te maken, maar samen te werken om Woudenberg beter te maken. Dat is precies wat haar fractie wil doen. Vanuit haar sociale waarden wil zij zich inzetten om mensen met een kleine portemonnee en starters in Woudenberg een kans te geven op de woningmarkt. In september had zij bij de door de coalitiepartijen ingediende motie over verruiming van de definitie sociale huur hier al zorgen over. De coalitiepartijen benadrukten echter dat er niets zou veranderen door deze nieuwe definitie. Nu de plannen van het college van B en W bekend zijn is die zorg alleen maar groter geworden.

Het college omarmt de motie voor verruiming van de definitie en door het besluit van Omnia Wonen zullen alleen projectontwikkelaars de nieuwbouw verzorgen. ,,In de praktijk hebben wij vanaf 2016 gezien dat niet alle projectontwikkelaars zich houden aan de voorwaarde dat bij projecten van meer dan twintig woningen 20 procent van de woningen sociale huur moet zijn. Als het al wel gebeurde, dan werd gekozen voor sociale huren rond 730 euro, de top van de sociale huur. Als je daarbij bedenkt dat projectontwikkelaars niet passend hoeven toe te wijzen, kan je vaststellen dat er niet of nauwelijks nieuwbouw voor lage sociale huur zal komen.”

PvdA-GL wil daarom komen met een motie om als raad vast te stellen hoe die 20 procent sociale huurwoningen moeten worden ingevuld. ,,Wij willen dat er wordt afgesproken welk percentage sociale huurwoningen onder de grens van 619,01, welk percentage onder de grens van 663,40 en welk percentage onder 730 euro gebouwd moeten worden. Onze fractie wil met deze motie zorgen dat er voor alle groepen gebouwd wordt.”

Omdat sociale woningbouw voor de PvdA zo'n belangrijk thema is, zijn er op initiatief van de provinciale fractie online vergaderingen tussen de gedeputeerde Rob van Muilekom, provinciaal PvdA-Statenlid Osman Suma en lokale fracties binnen de provincie Utrecht hoe deze problematiek aangepakt zou moeten worden. ,,Zo werd mij duidelijk dat waar bij andere gemeenten speelt dat zij niet veel mogen bouwen en schaarste hebben aan grond, Woudenberg juist die luxe wel heeft. Bij ons speelt het probleem aan de kant van de bouwers, de projectontwikkelaars. Het college stelt daarvan afhankelijk te zijn. Uit onze vragen aan het college blijkt dat er maar drie bouwers heel actief zijn in ons dorp. Om niet afhankelijk te zijn van bouwers is het tijd voor nieuwe spelers en een nieuwe dynamiek.”