Geen nieuwbouw Omnia

9 november 2020 om 15:01

Aanpassingen vanwege WBO

Joke van der Heide

WOUDENBERG De resultaten van het tweejaarlijkse woningbehoefteonderzoek is voor het college van B en W reden om de Woonvisie 2019+ te actualiseren door middel van een oplegger. Belangrijke conclusie is dat nieuwbouw zich niet langer richt op goedkope sociale huurwoningen.


Als motivatie geeft het college aan dat het voor Omnia Wonen gelet op de hoge bouwkosten en kwalitatieve eisen voor de bouw van energieneutrale woningen praktisch onmogelijk is om nieuwbouwwoningen voor goedkope sociale huur toe te voegen aan haar kernvoorraad.

Deze kernvoorraad bestaat uit de hoeveelheid woningen die de woningcorporatie moet bezitten voor het huisvesten van de lagere inkomens, inkomens die recht geven op huurtoeslag.


Op dit moment bestaat de kernvoorraad van Omnia Wonen voor 22 procent tot de eerste aftoppingsgrens (voor een- of tweepersoonshuishoudens met een kale huur van 619,01 euro) en 18 procent tot de tweede aftoppingsgrens (voor drie- of meerpersoonshuishoudens met een kale huur van 663,40 euro).


Een punt van aandacht is dat de bestaande woningvoorraad van Omnia Wonen in Woudenberg een zeer hoge kwaliteit heeft.

p 3