Koersbal spelen bij SWO Woudenberg. De foto is voor de coronatijd genomen.
Koersbal spelen bij SWO Woudenberg. De foto is voor de coronatijd genomen. SWO Woudenberg

SWO past aanbod aan

'Gebrek aan sociale contacten voorkomen'

WOUDENBERG In deze tijden waar corona roet in het eten gooit voor veel organisaties, biedt Stichting Welzijn Ouderen Woudenberg (SWOW) een aangepast programma. Veel van de geplande activiteiten kunnen in aangepaste vorm toch doorgang vinden. Daar is het internetcafé er eentje van.


Johan Thiescheffer is voorzitter van SWOW en blij met het aanbod dat er is. ,,Er is eigenlijk maar één activiteit die niet doorgaat en dat is het zwemmen. Verder kan er meegedaan worden met gymmen, nordic walking, walking football, zingen en biljarten bij ons. Ook is er koersbal, yoga, jeu de boules en volleybal. We merken wel bij sommige mensen een bepaalde voorzichtigheid en dat begrijpen we goed.” Toch vindt SWOW het belangrijk om de activiteiten aan te bieden om zo ook vereenzaming en gebrek aan sociale contacten te voorkomen. ,,Dat is tenslotte het doel van onze stichting.”


Liekele Hoekstra is ook bestuurslid bij de SWOW en legt uit dat het internetcafé in het verleden veel ouderen wegwijs heeft gemaakt. ,,Hoe je moet internetten of internetbankieren. Of hoe je met een mobieltje of iPad omgaat, dat hebben veel ouderen bij het internetcafé van de SWOW geleerd. Inmiddels is het niet meer nodig om cursussen aan te bieden, men is vaak al digitaal vaardig. Nu is het meer een vraagbaak geworden voor vragen over het gebruik van bepaalde programma’s.” Het internetcafé vindt door de coronamaatregelen plaats in het Cultuurhuis. Daar is de ruimte meer geschikt om veilig bij elkaar te zijn.


,,Eigenlijk kunnen we alle activiteiten in aangepaste of afgeslankte vorm door laten gaan. Zo kunnen er vier mensen komen biljarten. Twee zitten terwijl de andere twee aan de biljarttafel staan. En daarna ruilen ze om. Het zwemmen is wel gestopt. Hiervoor kwam altijd een bus de zwemmers ophalen op vier ophaalplekken in Woudenberg. En dan werd er gezwommen in de Octopus in Leusden. Dat is op dit moment niet mogelijk”, vertelt Tiescheffer.


,,Wij faciliteren de activiteiten en de deelnemers kunnen zelf beslissen of ze meedoen. Je ziet toch dat vooral de mensen van boven de tachtig minder komen uit voorzichtigheid. Bijvoorbeeld bij de Sociëteit zijn nu veel minder deelnemers omdat men zoveel mogelijk thuis blijft.”


Het pand van de Kleine Schans waar veel van de activiteiten van SWOW plaatsvinden is uitgebreid bekeken door de GGD of het coronaproof is. ,,Het duurde vrij lang voor er een gedegen plan was om alles in goede banen te leiden voor dit gebouw”, merkt Hoekstra op. Inmiddels zijn alle voorzorgsmaatregelen genomen wat betreft looproutes, ontsmettingsmogelijkheden en afstand tussen zitplaatsen.

De SWOW biedt regelmatig lezingen aan. Bijvoorbeeld over het levenstestament, weersvoorspellingen of vogels. Zo komt vogelexpert Nico de Haan eind november een lezing houden in De Camp voor maximaal dertig personen. ,,Tenminste, als dat tegen die tijd nog mogelijk is in verband met eventuele nieuwe coronamaatregelen.” Actuele informatie is te vinden op www.swo-woudenberg.nl.