Haantjesdag: ook daar zijn de EHBO'ers van Woudenbergandere jaren altijd van de partij.
Haantjesdag: ook daar zijn de EHBO'ers van Woudenbergandere jaren altijd van de partij. Archieffoto Klaas Haitsma

'Geen evenementen, geen inkomsten'

Ook EBHO'ers zitten thuis

Jolanda Denekamp

WOUDENBERG Ze waren er begin januari bij tijdens de Florijn Winterloop Woudenberg: de mannen en vrouwen van de EHBO Woudenberg. Dat was het eerste en meteen ook het laatste evenement van dit jaar waar de EHBO’ers zich konden inzetten. Geen evenementen met EHBO-ondersteuning betekent ook geen inkomsten voor de afdeling.


,,We hebben gelukkig financiële reserves”, vertelt Gerrit van de Berkt, secretaris van Koninklijke Nederlandse Vereniging Eerste Hulp Bij Ongelukken Woudenberg. ,,Het is alleen minder leuk dat je elkaar nu niet ziet.” De EHBO-vereniging van Woudenberg staat normaal gesproken bij de Florijn Winterloop, Koningsdag, Haantjesdag, en Sinterklaasintocht in het dorp.

Door de uitbraak van het coronavirus zijn er geen grote sportactiviteiten en geen evenementen, dus dan is de inzet van de EHBO niet nodig. En dus komen via die weg ook geen revenuen voor de afdeling binnen. De inkomsten bij evenementen variëren van zo’n zes tot tien euro per uur.


ANNULEREN Nu zitten de 45 à 50 leden al maanden ‘thuis’. In september gloorde er weer hoop aan de EHBO-horizon en stonden er herhalingscursussen gepland. Helaas, door de aangescherpte maatregelen moesten de bijeenkomsten van oktober tot eind december worden geannuleerd. Dat, terwijl de meeste cursusavonden, bijvoorbeeld over ‘warmte/koude letsel’ en ‘multitrauma’ vol zaten. ,,De ruimte in De Camp Sport & Cultureel Centrum waar we de lessen altijd geven, was wel beschikbaar, maar de horeca moest dicht, dus koffie en thee tijdens de pauze was niet mogelijk.”


GELDIG Normaal gesproken zijn herhalingscursussen verplicht voor het waarborgen van de geldigheid van een EHBO-diploma. Vooral het oefenen van het onderdeel reanimatie is nu lastig. ,,Het Oranje Kruis heeft dit jaar bepaald dat alle EHBO-diploma’s geldig blijven. Officieel hebben deze een geldigheid van twee jaar.” Het Oranje Kruis is een onafhankelijk certificerende organisatie op het gebied van Eerste Hulp.


Cursussen voor BHV’ers, bedrijfshulpverleners, gaan vaak wel door, zij het in aangepaste vorm om de 1,5 meter afstand te waarborgen. Zo kan de instructeur bijvoorbeeld aanwijzingen geven zodat de ‘patiënt’ zichzelf kan behandelen, in plaats van een ander. ,,BHV’ers krijgen overigens een certificaat, geen diploma.”


Omdat normaal les geven niet mogelijk is, heeft buurafdeling Renswoude & Scherpenzeel ondertussen een online lesprogramma aangeschaft, zodat iedereen zijn EHBO-diploma toch kan bijhouden. ,,Wij hoeven nu nog maar een kwart van de lessen, in de praktijk uit te voeren.''


UITZINGEN De afdeling huurt zalen in De Camp en heeft geen eigen onderkomen, dus dergelijke vaste kosten heeft de vereniging niet. ,,Onze kosten zijn laag. Er zijn alleen kosten voor de inzet van de AED en die kunnen we doorschuiven naar de RAVU, de ambulancedienst (Regionale Ambulance Voorziening Utrecht, red.). We kunnen het financieel dus nog wel even uitzingen, maar we hopen wel dat we in januari weer kunnen starten met de cursussen”, aldus een optimistische Van de Berkt.


Misschien dat de Florijn Winterloop op 9 januari het eerste evenement van 2021 weer is waarbij de EHBO’ers weer paraat kunnen zijn.


Aan de organisatie van de hardloopwedstrijd zal het in ieder geval ook niet liggen: zij is achter de schermen weer gestart met de voorbereidingen met in achtneming van alle COVID-19 protocollen en maatregelen.