Momenteel geldt weer een ophokplicht.
Momenteel geldt weer een ophokplicht. Jan van Uffelen

Totale lockdown voor kippen

26 oktober 2020 om 16:35

Ophokplicht wegens risico
op vogelgriep

Wouter van Dijk

WOUDENBERG Commerciƫle pluimveehouders moeten voor de tweede keer dit jaar hun dieren voorlopig binnenhouden. Het ministerie van Landbouw heeft een ophokplicht afgekondigd voor pluimveehouders met 250 of meer kippen, nadat in Kockengen, vlakbij Utrecht, zes dode zwanen met vogelgriep zijn aangetroffen. Hoe lang de verplichting gaat duren, is niet bekend.

De ophokplicht is vorige week ingegaan. Het ministerie bekijkt de situatie en laat zich adviseren door experts. De zwanen werden eerder deze week onderzocht in Wageningen Universiteit, twee van hen bleken besmet met de zeer besmettelijke vogelgriepvariant H5N8. Ook een dode smient (een soort eend) die in de omgeving werd aangetroffen, wordt onderzocht.

Om het risico op verspreiding te voorkomen, gaan de kippen direct in lockdown. Volgens deskundigen is het risico op besmetting nu namelijk hoog, vooral bij bedrijven met vrije uitloop en biologische pluimveehouderijen. Het probleem is dat het virus onvoorspelbaar is en zich heel snel kan verspreiden via 'wilde vogels'. Een eventuele uitbraak in de regio Barneveld heeft verregaande consequenties, aangezien hier meer dan tweehonderd pluimveebedrijven zijn gevestigd, met samen meer dan 3,2 miljoen dieren.

De laatste jaren is al vaker gewezen op het risico van verspreiding van vogelgriep door trekvogels. Momenteel zijn het vooral veel watervogels die vanuit Rusland naar Nederland trekken en mogelijk het virus meedragen. De massale vogeltrek start vlak voordat het in Rusland winter wordt. Naast de ophokplicht geldt ook een maatregel voor eendenfokkerijen.

In eerste instantie heeft de ophokplicht weinig economische gevolgen voor pluimveehouders. Dat wordt anders wanneer de maatregelen langer dan zestien weken aanhouden. Vanaf dat moment moeten vrije-uitloopeieren verkocht worden als scharreleieren, met een lagere opbrengst.

Het is de tweede keer dit jaar dat de kippen verplicht naar binnen moeten. In februari werd een ophokplicht ingesteld nadat vogelgriep werd aangetroffen in Duitsland. Begin 2018 bleef een ophokplicht ruim drie maanden van kracht. Een jaar daarvoor was er ongeveer vijf maanden lang sprake van een ophokplicht wegens de vogelgriepdreiging.