Ouders uit Woudenberg en Scherpenzeel namen deel aan de groepschat tijdens het webinar en er bleken veel gedeelde opvoed-issues te bestaan.
Ouders uit Woudenberg en Scherpenzeel namen deel aan de groepschat tijdens het webinar en er bleken veel gedeelde opvoed-issues te bestaan. Janneke Hek

'Er is geen enkel kind dat [nooit of altijd] luistert'

26 oktober 2020 om 16:24

Het thema tijdens de webinar was ‘Grenzen aangeven’. De openingszin was: ,,Er is geen kind dat nooit of altijd luistert.” Neve is bekend van diverse opvoedboeken en opvoedprogramma’s. Ze is moeder van één zoon en pleegmoeder. Naast haar, keurig afgescheiden door een plastic scherm, zat Elsbeth Teeling, de oprichter van De Club van Relaxte Moeders en moeder van twee kinderen. Doordat het webinar door hen samen werd gegeven, gaf het heen en weer schuiven van de camera soms een onrustige indruk, maar de twee speelden er met humor op in.

,,Een kind dat overal 'ja' en 'amen' op zegt, zou maar saai zijn. Door nee te zeggen of in discussie te gaan met je vader of moeder leer je om een weerwoord te geven en merk je wat jouw nee doet met een ander. En onthoud, wat voor ons werkt, werkt voor een kind ook. Ze willen wel meewerken en luisteren, maar dat lukt niet altijd. Er is soms geen ruimte in hun hoofd om te luisteren. Hoe kun je ze daar als ouder bij helpen”, vertelt Neve.


GRENZEN Ze geeft tips bij het aangeven van grenzen. ,,Als eerste: blijf benoemen wat wel lukt. En dat is niet altijd maar zeggen: wow, wat knap van je. Maar beschrijf het positieve effect dat het meewerken op de betreffende situatie heeft. Als ze zien wat het gevolg is van hun positieve gedrag, dan herhalen ze het vaker.”


Ook de volgende situatieschets was herkenbaar. ,,Je bent aan het koken en je kinderen zitten even op de bank met een schermpje of tijdschrift. Je roept vanuit de keuken: we gaan zo eten. Dat horen ze dus niet. En tegen de tijd dat jij met een chagrijnig hoofd boven ze hangt om te zeggen of ze nu eindelijk eens luisteren, hoort je kind je voor het eerst pas.” Neve adviseert: loop erheen, maak contact met je kind, zeg iets positiefs over wat hij of zij aan het doen is en kijk er een beetje gezellig bij.


En geef instructies zonder het woordje nee of niet in de zin. ,,Bij die woorden gaat een kind direct in een lichte weerstand. En zeg dat de iPad op pauze gaat, niet dat ie uitmoet.” Ook de volgende situatie komt velen vast bekend voor. Kinderen komen uit school, gooien hun jas, tas en schoenen in de hoek en lopen zo door. ,,Dan kun je heel boos worden. Of je herinnert ze er vooraf aan. Wanneer je naar de deur loopt dan kun je zeggen: als je binnen bent, eerst je jas ophangen. Ze doen het niet om je te pesten, maar denken er echt niet aan. Blijven herinneren is de oplossing”, aldus Neve.


HUMOR Vanuit de groepschat die intussen onder in beeld meeloopt, komt de vraag: is er een leeftijd waarop je dit wel kan gaan verwachten? Neve geeft aan dat die dag echt een keer komt. Dat is een opluchting. En Neve adviseert humor bij dit soort hardnekkige dagelijkse ergernissen.


Je kunt ook een codewoord zoals oranje afspreken waarop een kind na gaat denken: 'hé wat doe ik nu niet wat mijn moeder wel graag wil dat ik doe?' En als afsluiting, leg van sommige dingen die structureel misgaan uit waarom je dat graag wilt. ,,Soms weten kinderen niet waarom je dat zo belangrijk vindt en dan is de motivatie om mee te werken ook gelijk een stuk minder.”


Haar collega Elsbeth Teeling zit rechts in beeld en komt af en toe met een opmerking tussendoor. Zij gooit er ook een poll tussendoor om in de groepschat te peilen wat de meningen zijn. Zo klinkt een poll: hoe blijf je zelf relaxed en overeind? En val je weleens uit tegen je kind?

Dat blijkt een herkenbaar iets te zijn bij veel ouders. Velen geven aan dat het per dag verschilt, hangt af van slaaptekort, humeur, drukke agenda. Teeling: ,,Bedenk wat er anders is op de dagen dat het wel goed gaat. Bijvoorbeeld een goede nachtrust, loslaten, accepteren of niet multitasken. En de humor ervan inzien helpt ook.”


OCHTENDSTRESS Ochtendstress, welke ouder kent dat niet. ,,Bereid de avond van tevoren zoveel mogelijk voor. En maak afspraken. Bedenk routines die voor jouw gezin werken. Van welke opvoedperikelen kun je een routine maken? Ook nu in coronatijd is het fijn om met kinderen te overleggen. Er is al veel onzeker en met routines krijg je houvast. Bedtijden, schermtijden of problemen aan tafel met eten. Veel kinderen weten vaak zelf een goede oplossing. Laat ze meedenken”, zegt Teve.


Wie meer informatie wil over de komende webinars of de hand-out van deze webinar wil ontvangen, kan mailen naar cjg@scherpenzeel.nl of welzijn@dekleineschans.nl.