Stilstaan en vooruitgang

16 juni 2020 om 09:29

Vanmorgen reed ik over de Stationsweg richting Schimmel en zag ik nota bene een hei-installatie aan het werk in onze nieuwe wijk Hoevelaar! Bijna ongemerkt gaat deze ontwikkeling door en vanaf de Zegheweg is de aansluiting met het Groene Woud zichtbaar. De eerste woningen zijn al verkocht en zo gaat de groei van Woudenberg door.


Ook in het bestaande dorp zie je de voortgang van allerlei woningbouwontwikkelingen. Woudenbergers zijn ondernemende mensen en nemen zelf initiatieven. Het is belangrijk dat in het gemeentehuis die initiatieven dan omgezet worden in concrete bouwplannen met de nodige vergunningen. Het is nog steeds stil in het gemeentehuis, maar online gaat het werk gewoon door.

Tegelijk hebben veel Woudenbergers te maken met stilstand. Gezondheid of leeftijd beperken sociale contacten en veel activiteiten liggen nog stil. In De Schans en het Cultuurhuis was altijd wat te doen, maar die ontmoetingen zijn nog niet mogelijk. Fijn dat we onze Reinaerde-vrienden weer tegenkomen in het dorp. Wat hebben we jullie gemist.


BIJNA EEN TRAUMA Bij stilstand denk ik ook aan inwoners met grote zorgen voor hun toekomst. Inkomsten zijn weggevallen, kosten lopen door en het is onzeker of dit goed komt. Onze horeca-ondernemers hebben - misschien met de moed der wanhoop - hun zaak weer geopend en proberen met alle creativiteit weer gasten te ontvangen. Wat hen is overkomen op 15 maart, is bijna een trauma. Die zondagmiddag werd aan het eind van de middag meegedeeld dat hun zaak om 18.00 uur moest sluiten in verband met de corona-epidemie. Gasten mochten hun voorgerecht opeten, maar daarna ging de deur dicht.

Veel meer Woudenbergers leven in onzekerheid over hun werk en inkomsten. De één maakt alweer vakantieplannen, maar veel gezinnen weten dat zij deze zomer thuis blijven. Gelukkig is er steeds meer mogelijk. Zo vind ik het fijn dat het Henschotermeer weer open is. We kunnen niet massaal naar binnen, maar juist door de mogelijkheid om online kaartjes te kopen, is het aantal mensen dat tegelijk binnen is, te beheersen. Zo kun je corona-veilig genieten van dit mooie gebied.


CONTRAST Ook bij nabestaanden kan het leven nog lang stilstaan. Genezen coronapatiënten hebben vaak een lange weg van revalidatie te gaan. Ook zij zijn stilgezet. Dat contrast van stilgezet en vooruitgang bestaat. In mijn werk als burgemeester probeer ik dat steeds onder ogen te zien.