Agnès Peters-van Cruiningen.
Agnès Peters-van Cruiningen. Haantjesdag

'Ik krijg meer energie van datgene dat wél kan'

16 juni 2020 om 14:30

WOUDENBERG De jaarlijkse Haantjesdag in Woudenberg gaat wegens de maatregelen rondom het coronavirus dit jaar niet door. Wel is de organisatie met de gemeente aan het kijken naar een alternatief in september. ,,Inmiddels hebben we een alternatieve datum geprikt'', vertelt voorzitter Agnès Peters-van Cruijningen.


Woonplaats Woudenberg

Burgerlijke staat Getrouwd

Beroep HR-manager voor Nederland en België bij Witron On-Site services. Wij ontwikkelen, maken, 'operaten' en onderhouden magazijnen zonder handjes voor supermarkten. Wij hebben 25 mei het nieuwe DC van Hoogvliet in Bleiswijk opgeleverd en op 11 juni gaan we van start bij het nieuwe DC van Jumbo in Nieuwegein.

Vrijwilligerswerk Voorzitter bij Stichting Haantjesdag Woudenberg

Hobby’s Ik heb er te veel om op te noemen en ook te weinig tijd voor

Wat voor gevoelens roept de coronacrisis bij je op? Beperking en irritatie. Dat laatste vooral richting iedereen die zich niet aan de simpele regels schijnt te kunnen houden om 1,5 meter afstand te bewaren en zoveel mogelijk thuis te blijven. Waarbij ik me verbaas dat dit vooral de doelgroep is waar we het voor doen...

Welke gevolgen heeft coronacrisis voor je werk/studie? Ik reis niet meer naar het buitenland. Verder werkte ik al vanuit huis en dat is niet veranderd.

En voor je omgeving? Mijn man is wegens medicijngebruik onderdeel van de risicogroep. Dat betekent dat hij de afgelopen weken amper het huis uit is geweest. Daarnaast werkt hij nu ook thuis sinds maart. Ik doe dat al 1,5 jaar dus opeens staat er nu soms wel iemand bij de koffiemachine. Das even wennen.

Hoe ziet een werkdag er voor jou nu uit? Om 6.00 opstaan en dan vanaf 06.15 uur achter mijn laptop aan het werk. Eventueel naar een van onze locaties voor medewerker- of sollicitatiegesprekken, want we zoeken voor beide locaties nog monteurs en operators. Ik werk tot ca 16.00 uur en ga dan een rondje hardlopen.

Hoe ga je om met de maatregelen die door de regering zijn genomen? Je houdt je aan de regels en als iedereen dat doet zijn we er des te eerder weer vanaf. Maar vooral boodschappen doen is een crime, omdat mensen binnen de supermarkten geen afstand houden terwijl ik dat om het risico te vermijden om mijn man te besmetten wel doe.

Welke dingen kun je niet meer doen die je eerst wel deed? Naar de sportschool, uit eten, winkelen/boodschappen doen en reizen

Wat mis je het meest in deze tijden van sociale isolatie? Voor mijn werk naar het buitenland reizen, normaal boodschappen doen en uit eten.

Hoe gaan de komende weken er voor jou uitzien? Zoveel mogelijk thuis blijven

Zijn er ook nog positieve dingen je meeneemt uit deze tijden van crisis? Doordat de sportscholen dicht zitten loop ik vanaf 15 maart elke dag 10 kilometer hard. Ik kan weer een nieuwe garderobe uitzoeken...

Haantjesdag gaat dit jaar niet door op zaterdag 13 juni. Ik neem aan dat jullie als organisatie teleurgesteld zijn? Het is niet anders. Je kunt je heel druk maken over wat er niet kan, maar ik krijg meer energie van datgene wat er wel kan. Dus kijken we vooruit en proberen in september alsnog een Haantjesdag neer te zetten.

Hoe gaat dit evenement eruit zien? In ieder geval een braderie. Verder hangt het af van de regels die de regering en het RIVM ons opleggen. We willen natuurlijk niet de bron van een tweede coronagolf in de regio zijn.

Is er inmiddels een nieuwe datum? Ja, in overleg met de gemeente hebben we een alternatieve datum geprikt. We willen deze echter pas bekend maken als we denken dat er een redelijke kans is dat het door gaat.

Welke dingen keren niet terug op het evenement in september? Dat weten we nog niet. Alles hangt wat dat betreft af van de regels die op dat moment gelden.

Boekentips Ik lees op dit moment Persuasion van Jane Austen. Ik probeer boeken zoveel mogelijk in hun originele taal te lezen. Dat duurt soms wat langer, maar het is vaak mooier dan een vertaling.

Filmtips Ik kijk niet zoveel films, maar hou van fantasy zoals bijvoorbeeld de Harry Potterfilms. Maar ik sla Pretty Woman ook niet over, al heb ik die al twintig keer gezien.

Spelletjestips Op mijn iPad speel ik spelletjes als Wordfeud en Hayday. En net als de rest van Nederland aan de legpuzzel van honderd of meer stukjes.

Overige tips voor binnen- en buitenactiviteiten Ik kan mezelf prima bezig houden. Er is in huis altijd wel wat te doen. Daarnaast heb ik veel boeken die ik nog een keer kan lezen, we pakken de fiets of wandelen een rondje in de omgeving.

Welk tv-programma wilt u niet missen? Ik vind het niet erg om geen tv te kijken. Ik luister liever naar de radio. Ben wel fan van de Big Bang Theory.

Favoriete Netflix-serie? Ik kijk af en toe een film op Netflix, maar volg geen serie.

Favoriet eten Ik vind een heleboel dingen lekker. Thuis doe je me een groot plezier met een biefstuk met frietjes of een gehaktbal van Frits Kuijpers. Als we uit eten gaan, is Japans eten als sushi en teppanyaki wel mijn favoriet, maar onze lokale restaurants hebben allemaal ook erg lekkere dingen op de menukaart staan.

Drie belangrijkste apps op telefoon? Het meest gebruik ik WhatsApp, Facebook en Twitter.

Wat is uw definitie van geluk? Dat is een moeilijke. Ik denk dat onbezorgdheid, vrijheid en gezondheid in ieder geval in mijn definitie daarvan voorkomen.

Wat is uw grootste ergernis? Op dit moment mensen die zich niet aan de coronaregels houden en over het algemeen wielrenners. Die denken dat ze belangrijker zijn dan welke weggebruiker dan ook en dat de verkeersregels niet voor hen gelden.

Wat is volgens jou de mooiste of leukste plek in de Utrechtse Heuvelrug/Gelderse Vallei? Woudenberg natuurlijk!

Als u het voor het zeggen had in de gemeente Woudenberg/Scherpenzeel, wat zou u dan als eerste veranderen? Ik loop op dit moment veel hard door Woudenberg en de buitengebieden en het valt me op dat de staat van de voetpaden, maar ook van de wegen, erg slecht is. Dat zou ik als eerste aanpakken.

Wat zou u doen met een miljoen? Ik zou gewoon blijven werken, want dat vind ik leuk. Wel zou ik de hypotheek op ons huis aflossen en misschien een appartement kopen op onze favoriete vakantieplekken op Kreta en Bonaire en daar wat vaker naar toe gaan.


Wat ga je als eerst doen als alles weer als vanouds is? Ik hoop dat we binnenkort weer zonder beperkingen uit eten kunnen en op vakantie. Doordat we op dit moment allebei thuis werken er er beperkingen zijn waar je naar toe kunt in je vrije tijd, gaan we op dit moment niet weg. Dan ga je bijna automatisch toch aan het werk. Als we echt vrij willen zijn is de enige optie weg van huis en dan bij voorkeur naar Kreta of Bonaire.

Speeches van Agnès Peters en Pieter de Kruif
Agnès Peters-van Cruiningen