Van de Lagemaat gebruikt therapeutisch wandelen bij Dialoog met Perspectief.
Van de Lagemaat gebruikt therapeutisch wandelen bij Dialoog met Perspectief. Hannie van de Veen

'Wandelen erg in trek tijdens coronacrisis'

16 juni 2020 om 12:55

Vooral klompenpaden zijn populair

WOUDENBERG Veel sporten zijn nog niet mogelijk, maar wandelen wel. Volgens de ANWB laat het langzame tempo van wandelen je meer genieten. Ook neuropsycholoog Erik Scherder vindt 30 minuten per dag matig intensief wandelen gezond, omdat het je afweersysteem versterkt, je stemming verbetert en stress vermindert. Je hersenen worden actiever waardoor je ineens oplossingen bedenkt. Dit alles ervaren wandelliefhebbers inderdaad.


Dick Boom: ,,Met mijn vrouw wandel ik al twaalf jaar een paar keer per week ruim een uur. Dat is leuk en ontspannend. De natuur rond ons dorp is verrassend mooi: Geerestein, Treek, Grift of Anderstein. Soms drinken we met anderen ergens koffie, maar dat sociale aspect ontbreekt nu." Janny van Baaren: ,,Ik wandel nu in verband met corona alleen. Vaak verzamel ik onderweg afval, maar dat is zwaar sjouwen." Gerda van 't Hoog: ,,Ik wandelde altijd met mijn man. Nu ga ik meestal alleen en gebruik soms een rollator. Wandelend zie je meer dan op de fiets. Huisarts en fysio zijn enthousiast over dat lopen." Jan Veldhuizen: ,,Toen ik stopte met werken ben ik als natuurmens gaan wandelen, soms 30 kilometer per week. Bewegen en je hoofd leeg maken zijn gezond. Je ziet nu inderdaad veel mensen wandelen." Alette van de Lagemaat: ,,Wandelen is nu een manier om mensen te ontmoeten, maar zelf houd ik van stilte. Vooral na thuiswerk en videobellen ontspant wandelen in de natuur. Al je zintuigen maken je dan bewust van je omgeving. Ik probeer zo ook een ooit gebroken enkel te trainen. Uit onderzoek blijkt wandelen stressverlagend en je kunt zelfs vanuit je voordeur starten."

RBT Heuvelrug en Vallei: ,,Wandelen en fietsen werden populair om fit te blijven en te ontspannen. Die 1,5 meter afstand is soms lastig als het druk is in een natuurgebied. Onze regio biedt naast routes door bossen, boerenland, landgoederen (kastelen) en stiltegebieden ook het bomenmuseum in Doorn, Ouwehands Dierenpark of het Klimbos Gooi en Eemland. Ook klompenpaden zijn erg gewild. Met Routebureau Utrecht maken we een overzicht van brede wandelpaden." RBT Heuvelrug & Vallei (Trompplein 5 in Maarn) werkt voor Baarn, Renswoude, Rhenen, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Woudenberg en Zeist. Adviezen over wandelen tijdens de coronacrisis staan op wandelen.opdeheuvelrug.nl.

Alette van de Lagemaat gebruikt wandelen vaak therapeutisch in haar praktijk 'Dialoog met Perspectief'.