Jhony Stalman: ,,Het voelt goed om Woudenberg stukje bij beetje verder te helpen.”
Jhony Stalman: ,,Het voelt goed om Woudenberg stukje bij beetje verder te helpen.” Marieke Dijkhof

'Wel mijn hand, maar een eigen stem'

16 juni 2020 om 13:53

Beslissende rol VVD-stem

Joke van der Heide

WOUDENBERG Doordat Jhony Stalman, raadslid voor de eenmansfractie van de VVD, met zijn 8ste stem het verschil tussen voor of tegen kan maken, zou je denken dat hij wel eens benaderd wordt door de oppositie. Het tegendeel is waar, de oppositiepartijen (CDA, PvdA-GL en SGP) lijken zich steeds meer in de loopgraven op te stellen, waarbij de coalitiepartijen (CU, GBW en VVD) onderweg plaats hebben genomen in andere loopgraven, stelt hij.


Tussen de vergaderingen in wordt er volgens Jhony Stalman ook onderling steeds minder contact gezocht. ,,Dat ligt aan ons allemaal en is niet goed voor Woudenberg. We zouden weer meer met elkaar in gesprek moeten gaan en naar raakvlakken zoeken. Mijn deur staat open”, is zijn aanbod. Dat de deur open staat, wil niet zeggen dat hij direct zal instemmen met de mening van de oppositie. Lachend reageert hij: ,,Ze mogen wel mijn hand hebben, maar we maken onze eigen afweging en behouden onze eigen stem.” Hij legt uit waarom je soms als coalitiepartij minder zichtbaar en kritisch lijkt. ,,Als coalitiepartij heb je je politieke standpunten al ingebracht in het coalitieakkoord. Met dit akkoord in de hand hoef je dan ook als fractie minder op de barricade te staan, omdat je de stip op de horizon al bepaald hebt.''


VVD-ACHTERBAN Maar naast het coalitieakkoord spelen bij vraagstukken als het bestemmingsplan voor het Koningin Julianaplein ook wat de VVD-achterban ervan vindt een belangrijke rol. ,,Ik heb hen als vraag ‘bouwen of niet’ voorgelegd. Het antwoord was duidelijk. De VVD Woudenberg was voor bouwen, met de mogelijkheid voor doorstroming als belangrijk argument. Wel werd door hen aangegeven dat privacy voor de omwonenden belangrijk is. Oplossingen via de groenvoorziening heb ik ingebracht in de commissievergadering, welke zijn opgepakt door wethouder Pieter de Kruif. Deze oplossingen zijn schriftelijk bevestigd door het college in een memo, waarin staat dat de projectontwikkelaar en de gemeente hier aandacht aan zullen besteden.” Daarnaast merkt hij op: ,,We moeten ook verder, zeker gezien de grote vraag naar woningen. Bij dit soort inbreidingslocaties zal je ook steeds vaker deze discussies zien.”

JAMMER Een ander discussiepunt tussen oppositie en coalitie, is de motie van afkeuring over de afhandeling van de ‘vergeten belastingaanslagen’. Stalman vindt het jammer dat deze motie is ingediend. Hij erkent dat er problemen zijn en als het antwoord op de door het CDA en SGP gestelde vragen niet afdoende is, het juist is dat deze fractie daarop terug komt. Alleen was er afgesproken dat er een informatieavond in juni zou plaatsvinden. De geplande informatieavond in maart was door de coronacrisis verplaatst. ,,Jammer dat ze daar niet op hebben gewacht." Hij kijkt met een goed gevoel terug op de afgelopen twee jaar. ,,Ondanks grote uitdagingen als de coronacrisis, de gemeentelijke financiën en PFAS, blijven we letterlijk en figuurlijk bouwen. Het voelt goed om Woudenberg stukje bij beetje verder te helpen.”