Met een glas champagne in de hand spreekt Jouke van Elst (rechts) zijn teamgenoten toe. Op anderhalve afstand van elkaar 'vierde' Scherpenzeel de promotie naar de hoofdklasse.
Met een glas champagne in de hand spreekt Jouke van Elst (rechts) zijn teamgenoten toe. Op anderhalve afstand van elkaar 'vierde' Scherpenzeel de promotie naar de hoofdklasse. Edward Doelman

'Die gek scoorde [twee keer] in de laatste zes minuten'

In de stroom aan felicitaties de zaken in het juiste perspectief plaatsen. Dat deed hoofdtrainer Jürgen Schefczyk dinsdag in zijn eerste reactie op het KNVB-bericht, dat zo goed uitpakte voor Scherpenzeel. De voetbalbond maakte bekend dat de Scherpenzelers na de zomer in de hoofdklasse mogen instromen. ,,We zijn daar ontzettend blij mee”, benadrukt Schefczyk.

Scherpenzeel heeft als koploper van de eerste klasse A wel veel geluk gehad. Het Zeeuwse Kloetinge, dat als ranglijstaanvoerder van 1C evenveel punten had, greep naast de felbegeerde promotie. Wat het verschil maakte is het aantal gescoorde doelpunten, want ook het doelsaldo tussen Scherpenzeel en Kloetinge (allebei +25) was gelijk. De blauw-witten laten met een doelsaldo van 43-18 de Zeeuwen (41-16) op basis van het aantal gescoorde doelpunten achter zich.


En het wordt nog opmerkelijker als de laatste competitiewedstrijd voor de coronalockdown ter sprake komt. Op 7 maart won Scherpenzeel bij Monnickendam met 0-6. De ruststand destijds? 0-0. ,,Dat is het bijzondere van deze ploeg. Als we los zijn, scoren we zo makkelijk. De kwaliteiten die we voorin hebben, zijn voor het niveau van de eerste klasse exceptioneel”, stelt Schefczyk. Topscorer Ismail Ouaddouh moest het die middag doen met een invalbeurt. ,,En die gek scoorde nog twee keer in de laatste zes minuten. Uiteindelijk zijn we daardoor nu gepromoveerd.”

De coach van Duitse komaf benadrukt wel dat het een teamprestatie is. ,,Ik noem de stabiele achterhoede en de breedte van de selectie, maar ook Scherpenzeel als vereniging. De club heeft hier vanuit een goede basis naartoe gewerkt en verdient daar ook de credits voor.” Met de promotie ligt de vereniging voor op schema: Schefczyk kreeg voorafgaand aan dit seizoen de opdracht om zich met Scherpenzeel te mengen in de topvijf. ,,Op termijn wilden we de stap naar de hoofdklasse zetten.”

Maar al snel hadden Schefczyk en zijn mannen door dat er meer in het vat zat. Met WV-HEDW, op de eerste speeldag in een spektakelstuk met 5-4 verslagen, raakte het verwikkeld in de titelrace, die alleen niet de beslissende fase kon ingaan. Op het moment dat de KNVB de voetbalcompetitie stillegde - en later beëindigde - koesterde Scherenzeel een voorsprong van 1 punt op WV-HEDW. ,,Natuurlijk hadden we er liever om gespeeld, maar we stonden bovenaan, hadden de eerste periodetitel op zak en zaten nog in het bekertoernooi. Ik vind dat op basis daarvan deze promotie ook sportief gerechtvaardigd is”, aldus Schefczyk.


MOTIVATIE Het betekent voor Scherpenzeel ook de volgende primeur in de opmars: deze promotie is de vierde in de laatste zeven seizoenen. Aanvoerder Jouke van Elst en Tevfik Ceyar zijn de enige twee spelers die alle jaren van de partij waren. Wel was de inbreng van Van Elst dit seizoen vanwege een enkelblessure beperkt. ,,Ik ben druk met revalideren, in het krachthonk en hardlopen.” De promotie is voor Van Elst koren op de molen. ,,Voor mij is dit een geweldige motivatie om door te gaan. Ik weet dat ik weer 100 procent fit moet worden, want ik heb niet het talent om zomaar aan te haken op dit niveau.”

Zelf kan de Scherpenzeler er ook de humor wel van inzien: Van Elst als speler in de hoofdklasse, dat is als de boekklassieker over Sjakie die zijn ogen uitkijkt in de chocoladefabriek. ,,Als je mij zeven jaar geleden had voorspeld dat we met Scherpenzeel dit zouden bereiken, dan had ik dat nooit geloofd. Ik heb dit seizoen echt wel eens aan stoppen gedacht, maar de kans om in de hoofdklasse te spelen, wil ik nu niet laten lopen”, aldus Van Elst.

Opvallend: ondanks zijn beperkte inbreng wordt Van Elst binnen de selectie nog steeds als één van de leiders gezien. Dat werd dinsdagavond nog eens duidelijk, toen de A-selectie de promotie vierde tijdens een ´coronatraining´. Op anderhalve meter afstand van elkaar werd het glas geheven. Wie van de spelers nam het woord nadat voorzitter Gijs van den Broek en Jürgen Schefczyk hun felicitaties en vertrouwen voor volgend seizoen hadden uitgesproken? Als vanzelfsprekend kreeg Van Elst het woord, die op zijn beurt de steun van alle supporters roemde. ,,Samen hebben we aan deze unieke reeks gebouwd.”


GEEN SLECHT FIGUUR Na de zomer vervolgt Scherpenzeel de opmars. Schefczyk was bij vorige clubs als NSC Nijkerk en CSV Apeldoorn al werkzaam op hoofdklasse-niveau. Hoe kijkt hij naar het avontuur dat lonkt? ,,We hebben de selectie voor volgend jaar vernieuwd en verjongd. Met die nieuwelingen erbij doen we sportief zeker niet onder voor de teams die ik bij NSC en CSV onder mijn hoede had”, zo luidt zijn inschatting. ,,Op basis daarvan denk ik ook dat wij volgend jaar geen slecht figuur zullen slaan.”

Met een glas champagne in de hand spreekt Jouke van Elst (rechts) zijn teamgenoten toe. Op anderhalve afstand van elkaar 'vierde' Scherpenzeel de promotie naar de hoofdklasse.